• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
"Uluslararası toplumu acil olarak Yemen halkına destek vermeye çağırıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemeni ziyaret eden BM Çocuk Fonu (UNICEF) Yetkili Direktörü Anthony Lake, Dünya Gıda Programı (WFP) Yetkili Direktörü David Beasley ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Yemen'in açlığın eşiğinde olduğunu, nüfusun yüzde 60'tan fazlasının bir sonraki yemeklerin olup olmayacağını bilmediklerini söylediler.

Savaş nedeniyle parçalanmış olan Yemen'i ziyaret eden BM yetkileri, iki milyon çocuğun aşırı derecede yetersiz beslendiklerini, bu durumun koleranın yayılmasında kısır bir döngü meydana getirdiğini söylediler.

Yemen'de koleraya yakalananların 400 binden fazla olduğunu belirten BM yetkilileri, bin 900 kişinin de hastalıktan dolayı hayatını kaybettiklerini belirttiler.

Yemen'in bir şehrinde arabayla gezindiklerini, şehrin nasıl tahrip edildiğini, sağlık altyapısının ve su kaynaklarının nasıl yerle bir edildiğini gözlemlediklerini belirten BM görevlileri, bir hastanede nefes almakla güçlük çeken bir çocuğu ziyaret ettiklerini, hemen yanı başında çocuklarına yeteri beslenme için mücadele eden ailesinin perişan halini de gördüklerini dile getirdiler.

Ücretleri ödenmemiş binlerce sağlık çalışanı görevlerini sürdürüyor

"Karışıklığın ortasında, yaklaşık 16 bin sağlık gönüllüsü olan doktor, hemşire ve diğer sağlık personelleri, ev ev dolaşarak aileleri ishalden ve koleradan nasıl koruyacakları konusunda bilgilendirip hayat kurtarıyorlar." diyen yetkililer, BM olarak burada canla başla çalışan sağlık görevlilerine ellerinden gelen en iyisini yapacaklarını belirterek, yaklaşık 10 aydır hiç ödenek almamış 30 bin sağlık çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için yetkililerden talepte bulunduklarını söylediler.

Birleşmiş Milletleri yeklileri hastane, sağlık merkezi ve su temizleme ağı da dâhil olmak üzere altyapının yeniden yapılandırılması, gıda takviyelerinin ve tıbbi malzeme tesliminin sürmekte olduğunu kaydettiler.

BM yetkilileri ayrıca, binlerce kişinin her gün hastalandığı durumun ağır olduğunu, buna rağmen sağlık hizmetlerine erişen kolera enfeksiyonlu kişilerin yüzde 99'dan fazlasının hayatta olduğunu söylediler.

Hastalığın yayılmasını durdurması için sürekli çabaların önemini vurgulayan BM yetkilileri, Yemenli çocukların yaklaşık yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirttiler.

Aden ve Sana'da Yemen liderleriyle görüşmeler yaparak, savaştan etkilenen bölgelere insani yardım başvurusunda bulunup barışçıl bir siyasi çözüm çağrısında bulunan BM yetkilisi, "Yemen krizi benzeri görülmemiş bir tepki gerektiriyor." diyerek, "Uluslararası toplumu acil olarak Yemen halkına verilecek desteği artırmaya çağırıyoruz. Bunu yapmazsak, bu ölümcül felaket gözlerimizin önünden gitmemekle kalmaz, gelecek nesilleri ve ülkeyi yıllarca sürecek bir felakete sürükleyecektir." ifadelerini kullandı. (Ahmet Salim Çakar - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir