• DOLAR 32.523
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2420.508
  • ...
"TP`nin küçültülmesi veya kapatılması yanlıştır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Tanrıseven, Türkiye Petrolleri'nin (TP) küçültülmesi kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Tanrıseven açıklamasında, çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, Türkiye Petrolleri'nin sondaj, workover, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonları servis hizmetleri işlerine ait her türlü araç, iş makinesi, kule, gemi, diğer ekipman, malzeme, sondaj park sahaları ve müştemilatının TPIC'e devredildiğini anımsattı.

Çıkarılan kararın ardından kurulduğu 1954 yılından bu yana TP bünyesinde yürütülen saha hizmetleri faaliyetlerine son verildiğini söyleyen Tanrıseven, "Öte yandan TP personelinden emeklilik hakkı kazanmış olanların erken yaşta zorunlu emekliliğe sevk edilmesi için çalışmalar yapılmakta ve kurumun küçültülmesine gidilmektedir. Oysa milli ve stratejik bir kuruluş olan TP'nin küçültülmesi yerine tam tersine güçlendirilmesi gerekmektedir. Yine Çalışma Bakanı tarafından açıklanan bir istatistik veriye göre OECD ülkelerinde ortalama emeklilik yaşı 72 iken, bizde 52 olduğu ve bunun yanlış olduğu dile getirilmektedir. Şimdi ise TP tarafından bunun daha da düşürülerek 50 yaşındakilerin emekli edilmesi düşünülmektedir. Petrol sektöründe bir personelin yetişmesi ortalama 10-15 yıl sürmektedir. En verimli çağında çalışanların emekli olmak zorunda bırakılması, hem ülkenin sosyal güvenlik politikalarıyla zıt düşmekte hem de bu personelin en verimli çağlarında atıl duruma gelmesine neden olarak kaynak israfına yol açacaktır." dedi.

TP'nin küçültülmesiyle tüm Batman'ın sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz etkileneceğini belirten Tanrıseven, "TP'nin, petrolden doğan kent unvanına sahip olan Batman ekonomisine katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Sanayisi yeterince gelişmemiş ve iş imkânları oldukça sınırlı olan ilimizde TP'nin küçültülmesi veya kapatılması ilimizin can damarlarından birini keserek ekonomiye büyük bir darbe vuracak ve sadece çalışanlar değil, esnafından köylüsüne kadar bütün batman halkı bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Yine işsizlik oranında Türkiye'de başı çeken illerden biri olan Batman'da işsizlik oranının daha da artmasına yol açılacaktır." diye konuştu.

Sosyal ve ekonomik açıdan ili olumsuz etkileyecek TP'nin küçültülmesi veya kapatılması kararını yanlış bulduklarını ifade eden Tanrıseven, bu karardan vazgeçilerek, tam tersine bu kurumun daha da güçlendirilerek ülke ekonomisine çok daha büyük katkılar sağlaması için çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir