• DOLAR 32.577
  • EURO 34.946
  • ALTIN 2426.426
  • ...
30 yıldır barakalarda yaşamaya çalışıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl merkez Simani Mahallesi Elmalı Konutları'nda 30 yıl önce yapılan tek katlı barakalara yerleşen vatandaşlar, imar ve yapı izni olmadığı için yıkılıp dökülen evlerini yeniden yapamadıklarını belirterek, yetkililerin sorunlarını çözmeleri konusunda duyarlı olmalarını istediler.

Mahalle olarak, geçmişte içme suyu, kanalizasyon, yol gibi konularda yıllarca çile çektiklerini ve bu sorunların kısa süre önce bir nebze de olsa giderildiğini belirten mahalle sakini Mehmet Fideci, bu konutlarda yaşayan 80 ailenin bulunduğu 30 yıllık barakaların yıkılıp dökülmelerine rağmen imar ve yapı izni olmadığı için bunları yapamadıklarını söyledi.

1989 yılında Simani Mahallesi'ne yerleştiklerini dile getiren Fideci, "Eski ismi Kaleönü olan Simani Mahallesi'ne dışarıdan ilk biz gelip yerleştik. Burada 8 dönümlük bir araziyi aldık. Daha sonra gelen başka insanlarla beraber burası bir mahalle oldu. Şu an Bingöl merkezde tüm mahallelere yapı izni verilmiş, imar girmiş durumda. Buranın imar durumu 10 yıl önce bitti. Şu an hazinenin belediyeyi şikâyet ettiğini söylüyorlar. 'Benim orada mülküm, arazim var. Onu vatandaşlara paylaşmışsın.' demiş. Bu konuda hazine ve belediye mahkemelik olmuş. Bu durum biz mahallelilerin dışında olan bir şeydir. Herhangi bir vatandaş şikâyet edilmemiş. Bizler mağdur durumdayız, evlerimizi yıkıp yeniden yapmak istiyoruz, yapamıyoruz." dedi.

"Yanı başımızda 7 katlı binalar yapılırken, biz barakalarımızı yıkıp yapamıyoruz"

Kent merkezinde hiçbir mahallenin yapı izni sıkıntısının olmadığını ifade eden Fideci, 3 yıl önce yanı başlarında 7 katlı binaların yapıldığını bildirerek, şunları söyledi: "3 yıl önce hemen yanı başımızda 100 daire yapıldı. Yanı başımıza imar ve yapı izni verilmiş, niye verilmiş? Biz niye alamıyoruz? En kısa zamanda yetkililerin, özelikle sayın valimizden, belediye başkanımızdan yapı izni ve imar konusunun halledilmesini istiyoruz. Siyasiler hep seçim döneminde gelip bizleri görüyorlar. Seçimin dışında hiçbir siyasi parti gelip bizi sormadı. Belediye başkanları gelip bizlerin sorunlarını görmedi, dinlemediler."

Mahalle sakinlerinden Nusret Bozkurt da "30 yıldır burada yaşıyoruz, imar sorunumuz var. 30 yıl önce yapılmış 75 metrekare barakalarda hapis hayatını yaşıyoruz. Evlerimiz dökülüyor, bir tarafı yaparken diğer tarafı dökülüyor. Barakamın imar ve yapı izni olmadığı için 30 bin TL yama, tadilat yaparak harcama yaptım. Buna rağmen evlerimiz güvenilir değildir. Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bingöl Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Olayın geçmişi: Simani Mahallesi yerleşkesinde bulunan söz konusu Elmalı Konutları'nda daha önce İl Özel İdaresince 18'inci imar uygulaması uygulanmıştır. İl Özel İdaresince uygulanan bu uygulama mahkemece iptal edildi ancak Tapu ve Kadastro Müdürlüğünde yapılması gereken işlemler yapılmadı. Şu anki durum: Elmalı Konutları belediye mücavir alanına alındıktan sonra imar planı yapılmış olup, 18'inci madde imar uygulamasının geri dönüş işlemleri yaptırılmıştır. Söz konusu alanla ilgili ihale yapılmış olup, ilan süresi 13 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanmıştır. Tapu ve Kadastro Müdürlüğünce kontrol aşaması tamamlandıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüğündeki işlemler yapılacak. Bu aşamalar bitirildikten sonra Elmalı Konutları'ndaki sorun tamamen ortadan kaldırılmış olacaktır." (İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir