• DOLAR 32.649
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2496.273
  • ...
Bölge`de bir ilk: Böbrek üstü bezi kapalı ameliyatla alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağ böbrek üstü bezi kapalı ameliyatı yapılarak bölgede bir ilk gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Kenan İsen ve Genel Cerrahi uzmanı Rıdvan Yavuz'un beraber gerçekleştirdiği ameliyat başarılı geçti. Söz konusu ameliyatı geçiren 25 yaşındaki hasta, 3 gün içerisinde tamamen iyileşerek taburcu oldu.

Ameliyat ile ilgili açıklama yapan İsen, kapalı ameliyatın açık ameliyata göre daha avantajlı olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Kenan  İsen, 25 yaşında böbrek üstü bezinde 6 santim kitlesi olan bir hastayı ameliyat yaptıklarını belirti.

Operasyonu, Genel Cerrahi Uzmanı Rıdvan Yavuz ile birlikte yaptıklarını ifade eden İsen, "Bu operasyonun açık ameliyata göre pek çok avantajları var. Birincisi, hastada kesi yerleri çok küçük, bu yüzden de iyileşme süresi çok daha kısa. Operasyon süresi açık ameliyata göre daha da kısa, operasyondaki komplikasyon oranları daha minimaldir. Hastanın iyileşme süresi, normal aktivitesine geçme süresi çok daha kısa ve estetik yönden tabi ki açık ameliyata göre çok daha iyi." dedi.

İsen, bu tür ameliyatların bölgede yapılmasının hem maddi hem de hastanın rahatlığı açısından avantaj sağladığını belirterek, "Bu tip ameliyatların hastanemizde, özellikle bölgemizde yapılması buradaki hastalar için gayet iyi. Çünkü bu ameliyatın burada yapılması sayesinde hastaların, en azından başka şehirlere gitmesi engellenmiş olacak. Hem hasta açısından, hem maddi açıdan, hem de konfor açısından daha iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Söz konusu hastalıkla ilgili bilgilendirmede bulunan İsen, hastalığın genelde rastlantısal saptandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Genellikle bu kitleler rastlantısal olarak saptanıyor. Yani hastada başka bir şikâyet oluyor ve çekilen tomografide rastlantısal olarak saptanıyor. Hasta, direk bu hastalıkla ilgili bir şikâyetle doktora başvurmuyor. Hasta başka bir şikâyetle başvuruyor. Fakat hastada diyelim ki tomografi çekiliyor ve böbrek üstü bezlerinde kitle saptanıyor. Biz bu hastalıkta, yani böbrek üstü bezi kitlelerinde iki şeye bakıyoruz; bir, kitle boyutuna bir de kitle hormon olarak aktif mi değil mi. Eğer kitle de değişik şeyler var, ama 4 santimin veya 6 santimin üstünde ise bu hastaya ameliyat öneriliyor. Eğer kitle bir santimin altında ise hastaya takip öneriliyor. Ama bir santim ile 5 santim arasında ve bu kitle eğer hormon açısından aktifse onu ameliyatla almak gerekiyor." (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir