• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
Büyük İstanbul Tüneli için zemin etüd çalışması yapılacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Boğazı`nın altından hem karayolu hem demiryolu ulaşımına uygun tasarlanan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli için ilk somut çalışma başladı.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre; günde 6 milyondan fazla yolcu taşınması planlanan tünelin zemin etüdünü yapmak üzere Panama bayraklı Fugro Scout adlı araştırma gemisi Boğaz`a girdi. Panama bayraklı araştırma gemisi Fugro Scout, tünelin inşası öncesinde İstanbul Boğazı`nın dip yapısını belirleyecek. 84 metre uzunluğunda 20 metre genişliğindeki Fugro Scout, 26 Temmuz-26 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Boğazı`nda bulunacak ve derinlerde araştırma yapacak.

3 BİN METRE DERİNLİĞE İNEBİLİYOR
Modern derin deniz sonar ve radarlarına sahip olan 2015 yapımı Fugro Scout, İstanbul Liman Başkanlığı`nın izni ile Bebek-Akıntı Burnu ve Kandilli-Mehmetçik Burnu arasında çalışmaya başladı. Gemi, bu iki burnu başlangıç noktası olarak alarak tünellerin giriş ve çıkışlarının bulunduğu Rumeli Hisarı ile Küçüksu`ya kadar olan alanı tarayacak. İçinde spor salonu da bulunan geminin 3 bin metre derinliğe kadar araştırma yaptığı öğrenilirken, uydu üzerinden yerini sabitleyebildiği ve ağır yük çekme vincine sahip olduğu da vurgulandı. Yetkililer, araştırma gemisinin çalışması boyunca İstanbul Boğazı`nda gemi trafiğinin aksayabileceğini belirtirken denizcilerin dikkat etmesini istedi.

TÜNEL 5 YIL İÇİNDE BİTİRİLECEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen, 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi`nin ortasında raylı sistem bulunuyor. Araç ile iki yaka arasını 14 dakikaya düşüren tüp tünelin etütü için 30 milyon lira ayrıldı. Karada ve denizde yapılacak sondaj çalışmalarının yaklaşık 1 yıl süreceği öğrenilirken, İstanbul Boğazı`nın altından geçecek tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelin üst ve alt katlarından lastik tekerli araçlar iki şeritte yol alabilecek. Dünyanın en büyük projelerinden biri olan tünele 3 noktadan bağlantı yapılacak. Günde 6 milyonun üstünde yolcuyu taşıyabilecek tünelin 5 yılda bitirilmesi planlanıyor. Tünel Rumeli Hisarı ile Küçüksu arasında 6.5 kilometre uzunluğunda olacak. Tünelin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`yle bağlantısı Hasdal ile Ümraniye`den gerçekleşecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir