• DOLAR 32.497
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2484.56
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamaya ile şunları kaydetti:

"Haksız rekabetin yarattığı olumsuz durumlardan birisi de cadde mağazacılığının bitmesidir. Şehrin kültüründe yer etmiş yılların lokantaları, pastaneleri, giyim mağazaları birer birer kapanıyor. Kapanan bu mağazalar eskiden 1, en fazla 2 ay boş kalırdı, şimdi ise mülk sahiplerinin yüksek kira talep etmelerinden dolayı 6-7 ay boş kalıyor. Bazen bu dükkanların boş kalma süresi 1 yılı geçiyor. Caddelerin her geçen gün boşalmasıyla cadde mağazacılığı adeta yok oluyor.”

Kiralar Düşürülerek Cadde Mağazacılığı Korunmalı

Palandöken, “Yüksek kiralar nedeniyle boş kalan mülkler de değerini zamanla kaybediyor. Bir cadde ve mağazanın değeri, o caddenin ne kadar işlek olduğuyla ölçülür. Onun için mülk sahipleri kiraları değerinin üstünde artırmamalıdır. Yüksek kiralar mağaza kapattırıyor. Kiralar düşürülerek cadde mağazacılığı korunmalı. 'Vatandaşın güven içinde evine gittiği yollar karanlık olmasın ve dükkanlarımız boş kalmasın' diyorsak, mülk sahipleri olarak kiraları aşağı çekip caddelerimizi yeniden eski canlı günlerine geri döndürmeliyiz" dedi.