• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
Köylüler kanalizasyon sorunlarına çözüm bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Balpınar (Gresira) beldesine bağlı ve merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan 300 haneli yaklaşık 4 bin nüfuslu Yeniköy (Sêgirkan) köyü sakinleri, yapılan ve sorunlu olan kanalizasyon sorunlarının giderilmesini istiyor.

Köyde yaşadıkları bazı sorunlarla beraber köyün en büyük sorunu olan kanalizasyon sorununun giderilmesini isteyen köy sakinleri İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan kanalizasyon sıkıntılarını yetkililere bildirmelerine rağmen sorunun giderilmediğini ileri sürdü.

Kanalizasyon suyunun tarlalarına aktığını ve halkın sağlığı tehdit ettiğini söyleyen Yeniköy sakinlerinden Enver Tekin, köylerinin kanalizasyon sorununun giderilmesi için yıllar önce İl Özel İdaresine söylediklerini ancak sorunun çözülmediğini ifade etti.

"Evimizin önüne çıkamıyoruz"

Yaklaşık 4 yıldır bu sorunun devam ettiğini belirten Tekin, "Köyümüzdeki rögarları sahtekârlıklarla yaptılar. Rögarlar yapılınca hem müteahhit hem de eski muhtar tarafından işin içine sahtekârlıklar katıldı. Normalde 4 adet lağım su deposu olması gerekir ama depolar yok. Lağım suyu için boruların döşenmesi gerekiyordu ama buzlar döşenmiş. Buzların hepsi çöküyor. 4 yıldır bu rögar kapımın önünde patlamış. Evimizin önüne çıkamıyoruz. Defalarca sorunu görüşmek üzere kendim İl Özel İdaresine gittim. Birkaç defa muhtarla birlikte gittik. Birkaç defa mühendisler de gelip kontrol ettiler ama hiçbir çalışma yapmadılar. Bu soruna bir çare bulunmalıdır." dedi.

"Köy havası güzel olması gerekirken daima kanalizasyon kokusunu alıyoruz"

Kapakları olmadığı için rögarların tehlike saçtığını vurgulayan Tekin, "Sinek, sivrisinek ve pis kokudan huzurumuz kalmamış. Bazen buradan tarlamıza gidemiyoruz. Lağım sular ekinlerimizin üzerine gidiyor. Nasıl sağlıklı olabileceğiz? Köy havası güzel olması gerekirken daima kanalizasyon kokusunu alıyoruz. Önceki senelerde sivrisinek ilaçlama araçları köye geliyorken şimdi onlar da gelmiyor. Sinek ve sivrisineklerden ne uyuyabiliyoruz ne de yemek yiyebiliyoruz. Sorunlarımız çok olmasına rağmen ilgilenen yok. Bazı yerlerde rögar kapakları bile yok. Allah korusun bir çocuk girip boğulsa hesabını kim verir." diye konuştu.

"Tıkalı kanalizasyondan akan lağım suları tarlalarımıza akıyor"

Yaşadıkları soruna tepki gösteren bir diğer köy sakinlerinden Mehdi Ağar da şunları söyledi: "Kanalizasyonlarımızın bu yıl dördüncü senesidir tıkanmış durumdadır. Bu yüzden sinek ve sivrisineklerden dayanamıyoruz. Sorunu sahiplenecek ve yapacak kimseler yok. Bizler de bu yüzden çaresiz kaldık. Yaşadığımız sorunu hangi yetkiliye anlatmışsak dinlemiyor ve sahiplenmiyor. Kanalizasyon sorununun giderilmesi gerekir. Kanalizasyonlar arızalandığında sıkıntısı çoktur. Her yeri pislik götürüyor ve hastalık saçıyor. Tıkalı kanalizasyondan akan lağım suları tarlalarımıza akıyor." (İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir