• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ölüm Kaçınılmazsa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çatışmayı nasıl yöneteceğini çok iyi bilen direniş örfünün temel taşı. Gazze`de Kassam`ın bugün lisan-ı hali de bunu söylüyor. Acılı insanların öfkesine destek olduğu kadar daha çok kan akmasını da önlemeye çalışıyor.

Kassam`ın öfkesini "İsrail Gazze Şeridi`nde askeri operasyon başlatacaksa bu operasyon hedefine ulaşıncaya kadar, yani Hamas hükümetini devirinceye kadar devam edecektir" diyen Siyonist bakanın tehdidinin etkisi durdurmadı. Bu tür tehditler hükümetin selametini isteyen Kassam`ın ateşini söndüremez. Fakat aynı zamanda işi gücü şüphe uyandırmak ve engellemek olanlara da, Kassam`ın geçtiğimiz günlerde uygun zamanda misillemede bulunacağını vurgulamasının sadece güç gösterisinde bulunamamanın gerekçesi ve bilinci uyuşturma olduğunu söyleyenlere de aldırmaz.

Sadece direnişe inanan ve taktiklerinin doğruluğuna güvenenler direnişin politikasını anlayabilirler. Kassam`ın kaderinde Siyonist projeye direnişin öncüsü olma ve sürekli yanan bir meşale kalma bulunduğu, karalama ve şüphe uyandırma kampanyaları Gazze`deki mücadelenin asıllarını bilenleri, hususiyetinin farkında olanları, gücünü ve tecrübesini artırma ve bünyesindeki aksaklıkları giderme ihtiyacını anlayanları istediği alana çekemez.

Sadece dar görüşlüler ve duyguları dengesiz olanlar Siyonist rejimle savaşta Gazze`nin daima Filistin`in ve İslam ümmetinin tümü yerine mücadele etmesi gerektiğini düşünür. Kan fıskiyesinin hesapsız bir şekilde açık kalması ve direniş füzelerinin işgal üslerine durmadan yağması gerektiğini düşünür. Sanki Gazze`ye her yönden uygulanan bir abluka yoktur. Sanki Gazze, daima mühimmat ve direniş için gerekli her şeyi sürekli olarak temin edebileceği, coğrafi yönden sonuna kadar açık stratejik bir derinliğe sahiptir.

Gazze`nin Filistin`in kurtuluşu projesinin ve bölgeyi er ya da geç kasıp kavuracak ateşin çıkış noktası olduğunda şüphemiz kalmadı. Hamas`ın Gazze`deki yönetiminin projesinin sonu ve son durağı olmadığında şüphemiz de yoktu. Hamas Hareketi`nin yolunun temiz kalmasına duyarlı ve samimi insanların korkularını veya Filistin direniş gruplarının hepsinden desteğini çekenlerin lahavlesini işittiğimizde, direniş gruplarının "koltuk ve makam" için birbirleriyle didiştiklerini ve dünyaya aldanıp direnişi terk ettiklerini söylediklerinde de şüphe duymadık.

Fakat Hamas`ın Gazze`den ve bazen de Batı Yaka`dan direniş rüzgarı estirdiği dönemler, Hamas`ın direniş stratejisini anlayamayanlar, Gazze`nin önceliklerinin ve hususiyetini, karşı karşıya bırakıldığı tehditleri fark edemeyenler için şok edici yıldırımlar gibiydi. Bütün bu işaretler şüpheye mahal bırakmayacak şekilde Kassam`ın çatışma denklemindeki yerine ve çeşitli karşı koyma biçimlerine dengeli yaklaşımına işaret ediyor. Ne yaptığını bilen ve hareketin siyaseti ve sloganlarıyla uyumlu, basiretli bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor. Her şeyden önce, Gazze`nin siyasi sahnesinde silahın canlı bir seçenek olarak var olduğunu vurguluyor.

Bu nedenle, nasihat verenler kanın sıcaklığı üzerlerini örtünce ve direniş liderlerinin hepsinin başı ateş menziline girince konuşmayı kessinler. Çünkü liderlik -denk olmayan güçler arasında bile olsa- çatışma kaçınılmazsa ölüme aldırmaz. Dolayısıyla; yorum yapmaya ve değerlendirmeye kalkışanlar bir yana, yolunu doğru düzgün okuyamayanlara hiç ihtiyacı yoktur.

Lima Hâtır

Bu haberler de ilginizi çekebilir