• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
Türkiye`den “Giyilebilir Sensör Teknolojisi”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NEW YORK

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Harvard Üniversitesinde doktora sonrası çalışmalarda bulunan Türkiye`den iki akademisyen, silikon ve kumaştan yapılan, vücut yapısıyla uyumlu, giyilebilir sensör teknolojisi geliştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Atalay ve Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Aslı Atalay, Prof. Dr. Conor Walsh ile Harvard Üniversitesinde geliştirdikleri giyilebilir elektronik tekstil yapıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bunları Giyen Hastaların Hareket Performansını Artıyor

Geliştirdikleri bu teknolojinin vücut hareketlerini ölçtüğünü anlatan Özgür Atalay,  şunları söyledi: "Mesela felçli hastaların yürüme ve hareket etme kapasiteleri çok kısıtlı oluyor. Bizim laboratuvarımızda yapılan çalışmalar genel olarak bu hastalara tekrar hareket etme yetisi kazandırmayı amaçlıyor ve tekstil bazlı yapılar da bu sistemin en önemli halkasını oluşturuyor. Bunlar yumuşak, giyilebilir dış iskeletler aslında ve bunları giyen hastaların veya sağlıklı bireylerin hareket performansında artış sağlanıyor."

Yumuşak Sensör Geliştirdiler

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda bu giyilebilir yapıların metal ya da kompozit yapılardan üretildiğini ve genelde sert parçalardan oluştuğunu ifade eden Atalay, "Giyilebilir elektroniklerin tıpkı üzerimizdeki kıyafetler gibi yumuşak olması daha cazip. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji, üzerinize giymiş olduğunuz tekstil ürünleriyle birleşmiş olacak." dedi.

Sensörler Ne Yapıyor?

Atalay, "Tekstil ve silikon bazlı hibrit sensörler, adımlarımızı sayabilir, el hareketlerini ölçebilir ve bu amaçla tişört, pantolon gibi kıyafetlere entegre edilebilir. Bunlar da spor endüstrisinde bize geri bildirim vermek için kullanılabilir. Doğru duruşu ayarlamak için bizi uyarabilir. Mesela golf oynayan bir kişi sensörden aldığı geri bildirim ile duruşunu düzeltebilir. Kısacası bu sensörler vücut hareketlerinden elde edilecek geri bildirimin gerekli olduğu her alanda kullanılabilir" dedi. Atalay,  "Bizim gerçekleştirmiş olduğumuz basit üretim teknolojisiyle bir anda çok fazla sensör üretme imkanına kavuşmuş olduk. Hatta isteyen kişiler bizim göstermiş olduğumuz daha da basitleştirilmiş üretim teknolojileri ile bu sensörleri üretebilir" ifadesini kullandı.

AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir