• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Gaziantep`te darbe girişimi bilançosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, FETÖ'nün ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kentte yürütülen soruşturmalar ve tutuklu sayısıyla ilgili bir açıklama yaptı. Çatal, FETÖ'ye yönelik soruşturmalar kapsamında 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana darbe girişimiyle ilgili 4 bin 846 dosya açıldığı, 837 iddianame hazırlandığı, 984 şüphelinin tutuklandığı ve bin 44 kişiye ise adli kontrol kararı uygulandığını belirtti.

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana toplam 984 kişinin tutuklandığını ve bin 44 kişinin adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığını belirten Çatal, "Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçları Soruşturma Bürosunca Gaziantep'te FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturmalar sürüyor. Soruşturmalarla ilgili davalar büyük bir özveri ve titizlikle açılıp, sonuçlandırılmaya çalışılırken bu hain darbe girişiminden bu yana 'silahlı terör örgütüne üye olmak, kurmak ve yönetmek', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızda açılan toplam dosya sayısı 4 bin 846, halen derdest olan dosyası sayısı 2 bin 10, düzenlenen iddianame sayısı 837, toplam tutuklu sayısı 984, adli kontrol kararı uygulanan kişi sayısı bin 44'tür."dedi.

 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar toplam 886 hakim, savcı dosyasına bakılmış olup, hâlen derdest olan dosya sayısının 526, düzenlenen iddianame sayısının da 316 olduğunu belirten Çatal, "Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nin yetkili olduğu iller dahil olmak üzere  Gaziantep Cumhuriyet Savcılığımızca yürütülen soruşturmalar neticesinde toplam tutuklu hakim, savcı sayısı 487 olup, 334 hakim, savcı hakkında adli kontrol kararı uygulanmıştır." ifadelerini kullandı.

Çatal, aralarında asker, polis, mülki idari amiri, iş adamı, esnaf, avukat, öğretmen, öğrenci, hemşire, doktor, serbest meslek, sivil ve diğer kamu çalışanı olan kişiler hakkında açılan dosya sayısının 3 bin 955, derdest dosya sayısı bin 482, düzenlenen iddianame sayısının 518, toplam tutuklu sayısı 450, adli kontrol kararı uygulanan kişi sayısının 680 kişi olduğu bilgisini verdi.

Askerlere yönelik yapılan çalışmalar neticesinde açılan dosya sayısı ile ilgili de bilgi veren Çatal, şunları kaydetti:

"5, derdest dosya sayısı 2, düzenlenen iddianame sayısı ise 3 olup, tutuklu sayısı 47, adli kontrol kararı uygulanan kişi sayısı 30'dur. FETÖ/PDY terör örgütü hakkında yürütülen soruşturmalar kapsamında sonuç olarak 984 kişi hakkında tutuklama kararı verilmiş ve bin 44 kişi hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir. FETÖ terör örgütü ile ilgili olarak 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek ile silahlı terör örgütü'ne üye olmak' suçlarından toplam 837 iddianame hazırlanarak kamu davası açılmıştır."

Çatal son olarak, "Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün finans ayağına yönelik soruşturma kapsamında tespit edilen 197 ticari şirket hakkında işlem yapılmış olup, bu şirketlerden 72'sine el konulmuş, 69'una kayyum ataması yapılmıştır. Şirketlere yönelik açılan toplam dosya sayısı 86, bu şirketler hakkında devam eden derdest dosyası sayısı 74'dür. Yine bu şirketler hakkında düzenlenmiş iddianame sayısı 6 olup, 6 dosya hakkında takipsizlik kararı verilmiştir. 'FETÖ/PDY Terör Örgütüne üye olmak, örgüte finans sağlamak' suçlarından 183 şüpheliden 26'sı tutuklanmış, 16'sı hakkında adli kontrol kararı uygulanmıştır."ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir