İçme sütü üretimi arttı
TÜİK verilerine göre, Mayıs ayında ticari süt işletmelerince üretilen içme sütü miktarı % 5,2 arttı.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2017 yılı Mayıs ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimine ait verileri açıkladı. Buna göre:
Ticari Süt İşletmelerince Mayıs Ayında 808 Bin 848 Ton İnek Sütü Toplandı
Toplanan İnek Sütü Miktarı Mayıs Ayında Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre %3,4 Azaldı.
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 118 bin 576 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 58 bin 878 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 4 bin 481 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 azaldı.
Yoğurt üretimi 104 bin 115 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,7 arttı. Ayran üretimi ise 64 bin 785 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,2 artış gösterdi.
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Mayıs 2017`de Toplanan İnek Sütü
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 azaldı.