• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş(TUSAŞ), üretimini tamamladığı ilk Türk JSF/F-35 Uçağı'nın "Orta Gövde"sini 12 Temmuz 2017 tarihinde tesislerinde düzenlediği tören ile müşterileri Northrop Grumman (ABD) ve Lockheed Martin (ABD) firmalarına teslim etti.

Uçak 2018 Yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne Teslim Edilecek

TUSAŞ'ın tamamlayarak teslim ettiği ilk Orta Gövde, Lockheed Martin tarafından ilk Türk JSF/F-35 uçağında kullanılacak. Uçağın 2018 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor.

Törende konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, İlk Türk JSF/F-35 Uçağı AT-1'in Orta Gövde'sinin başarıyla tamamlanması, gelişmiş ve ileri teknoloji ürünü yapısal bölümlerinin üretiminde görev alan TUSAŞ'ın, uluslararası platformda nın önemli bir adım olduğunu vurguladı. Dr. Kotil, "5'inci nesil JSF/F-35 uçaklarının derece karmaşık saygın bir kuruluş olarak kabul gördüğünü ve takdir edildiğini" ifade son etti. Dr. Kotil, "TUSAŞ üstün kalite ürünlerini, tam zamanında vermeye devam edecek" diyerek, ekibine duyduğu güveni dile getirdi.

Dünyanın En Gelişmiş 5'inci Nesil Savaş Uçağı

Türkiye'nin de dahil olduğu, Savunma sanayi tarihinin en büyük tedarik programı olarak kabul edilen çok uluslu Müşterek Taarruz Uçağı (JSF/F-35) programında, dünyanın en gelişmiş 5'inci nesil savaş uçağı olarak nitelendirilen JSF/F-35 uçaklarının orta gövdeleri ABD dışında tek kaynak olarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

TUSAŞ, ABD Ve İtalya'daki Uçak Montaj Hatlarını Desteklemeye Devam Edecek

TUSAŞ, bu programda "Orta Gövde, Kompozit Parçalar, Metalik Alt Gövdeler, Hava Alığı ve Hava-Yer Harici Yük Taşıyıcı Paylon" üretimlerini dünyada tek veya birkaç kaynaktan birisi olarak gerçekleştirmektedir. 2008 yılında ilk "Kompozit Parçalar"ın teslimatını yapan TUSAŞ, ilk "Metalik Alt Gövdeler ve Hava-Yer Harici Yük Taşıyıcı Paylon"ları 2009 yılında, ilk "Hava Alığı"nı 2010 yılında ve ilk "Orta Gövde"yi ise 2013 yılında teslim etti.

JSF/F-35 programı çerçevesinde TUSAŞ, ABD ve İtalya'daki uçak montaj hatlarını uzun yıllar desteklemeye devam edecek.