• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ankara Ticaret Odası (ATO), Eylül ayında Türkiye`nin ilk “Yerli Otomobil Zirvesi”ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. ATO-OSTİM iş birliğiyle gerçekleştirilecek zirvede, konunun tüm tarafları bir araya getirilecek.

Yerli Otomobil Hayal Değil

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, devletin yerli otomobil konusundaki politikasını netleştirmesi gerektiğini belirterek, “Yerli üreticilerimiz olağanüstü işler yapıyor. Gerektiği gibi desteklenirse yerli otomobil hayal değil” dedi. 

ATO Başkanı Baran, OSTİM Başkanı Orhan Aydın`ın daveti üzerine gittiği OSTİM`de önce Orhan Aydın`ın misafiri oldu, ardından da Aydın`la birlikte savunma, uzay, havacılık ve makine sanayisine yönelik teknoloji, özgün sistem ve cihazlar üreten işletmeleri ziyaret etti.

Otomobil Üretebiliriz Sorun Teknik Değil Strateji

Türkiye`nin ilk yerli imalat elektrikli küçük arabalarını üreten Oskar Makina`yı ziyaret ederek incelemelerde bulunan ATO Başkanı Baran, burada elektrikli otomobille kısa bir tur attı. Baran, firma sahibi Aydın Cömert`i çalışmalarından dolayı tebrik etti. ODTÜ`de öğrenci iken geliştirdiği elektrikli araç projesini 10 yıl önce hayata geçirdiğini, fabrika içinde malzeme ve insan taşımada kullanılmak üzere 3 adet elektrikli araç ürettiğini anlatan Cömert, “Türkiye`de gerçekçi bir proje ile elektrikli otomobil yapılabilir, yapılmalı. Ancak stratejisini belirlemek lazım. Tüketicinin alım gücüne uygun bir araba üretmek zorundayız. Otomobil üretebiliriz. Sorun teknik değil strateji” dedi.

CERN`e Parça Üreten İlk Türk Firması

Baran daha sonra, bilim dünyasının en önemli araştırma merkezlerinden CERN`e parça üreten ilk Türk firması olan Dora Makine`yi ziyaret etti.

ATO Başkanı Baran, OSTİM bünyesinde faaliyet gösteren İş ve İnşaat Makineleri Kümesi, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, OSSA-Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ve OSTİM Teknoloji A.Ş.`nin koordinatörleriyle görüşerek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

OSTİM`deki Üretim Potansiyeli Umut Veriyor

OSTİM Başkanı Orhan Aydın, OSTİM`in 7-9 ve 10-12 yaş gruplarına yönelik 3 boyutlu tasarım, model uçak yapımı ve ahşap atölyesi çalışmaları hakkında da ATO Başkanı`na bilgi verdi. Aydın, OSTİM`de faaliyet gösteren firmaların başarılarından söz ederek, “OSTİM`de yüzlerce, binlerce firma var. Hepsi cevher. Türkiye`nin ihtiyacı olan her şeyi üretebilirler” dedi. ATO Başkanı Baran ise “Üreten ve ticaret yapan kesimler olarak safları sıklaştıralım. OSTİM`deki üretim potansiyeli umut veriyor. Biz her zaman OSTİM`in yanındayız” diye konuştu.