• DOLAR 32.573
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2432.524
  • ...
Sıcak havalarda baş ağrısı ve kusmaya dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilen beyin kanamasının, zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı sakatlığa ve hayati tehlikeye neden alabileceğine dikkat çeken uzmanlar, sıcak havalarda beyin kanaması ve beyin anevrizmalarından korunma yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulundu.

Diyarbakır Dicle Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Mehmet Tatlı, beyin kanamasından korunmak için ailesel sağlık öyküsünü iyi bilmek, belirtileri önemsemek, düzenli sağlık kontrolünden geçmek, doğrudan güneş altında kalmayıp, travmaya neden olacak ortamlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında yüksek hava sıcaklığının tansiyonun zararlı etkisini arttırarak, kişiyi ölüm veya sakatlıkla karşı karşıya bıraktığını dile getiren Tatlı, "Beyin damarları, yaş ilerledikçe yıpranır ve elastiki özelliklerini kaybeder. Bu nedenle özellikle tansiyonu olan yaşlı insanlarda sıklıkla yaz aylarında direnci yeterince azalan beyin damarları yırtılarak, beyin kanamaları oluşturabilir."  dedi.

"Beyin kanamaları farklı nedenlerle ortaya çıkabilir"

Beyin kanamalarının, beyin dokusunun zedelenmesi ya da damarlarının yırtılması sonucu veya farklı nedenlerle de ortaya çıktığını ifade eden Tatlı, şunları söyledi: "Bazen travmatik bazen de farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Başın darbe alması olarak tanımlanan travmalar, darbenin geldiği yer ve kafada yarattığı hasara bağlı olarak beyin kanamasına neden olabilir. Ayrıca hipertansiyon, damar hastalığına bağlı olarak gelişen anevrizmalar, tümörler ile bazı kan hastalıklarında da bu soruna rastlanabilir. Diyabet ve hipertansiyon hastaları ile sigara içenler ve obezite problemi olanlar beyin kanaması bakımından birinci derecede risk grubunda yer almaktadır."

Yaşlılar ve düşme riski olanlar dikkat!

Yaşlıların ve düşme riski olanların daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Tatlı, "Yaşlı ve düşme riski olanlar, ailesinde anevrizma ve damar yumağı gibi hastalıkların bulunduğu kişiler ile polikistik böbrek hastaları ikinci derece risk grubunda yer alabilir. Beyin kanamasından korunmak için ailesel sağlık öyküsünü iyi bilmek, belirtileri önemsemek, düzenli sağlık kontrolünden geçmek, doğrudan güneş altında kalmamak, travmaya neden olacak ortamlardan uzak durmak büyük önem taşır." ifadelerini kullandı.

Beyin kanamasına sebep olan belirtilerin önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Tatlı, sözlerine şöyle devam etti: "Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, baş dönmesi, nöbet geçirme, görsel bozukluklar, kısmi veya tam körlük, görme alanı kayıpları, ince motor hareket bozuklukları, duygusal problemler, depresyon, kavramsal güçlükler, konuşma ve algısal problemler, davranış değişiklikleri, denge ve koordinasyon bozuklukları, konsantrasyon güçlükleri, kısa dönemli hafıza problemleri, bilinç bozukluğu ve koma halinde ortaya çıkabilir. Bu durumdaki kişilerin vakit geçirmeden tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması önemlidir."

"Tedavide cerrahi ve klipleme yöntemleri uygulanıyor"

Tedavi yöntemleriyle ilgili Tatlı, "Açık cerrahi tedavi, anevrizmalı hastalara uzun zamandır uygulanan ve altın standart olarak kabul edilen bir uygulamadır. Anevrizmayı kapatmak için gerçekleştirilen bu ameliyat, genel anestezi altında hastanın kafatasında küçük bir pencere açılarak yapılır. Çıkarılan kemik, ameliyat bitiminde tekrar yerine yerleştirilir. Çevre beyin dokusundan ve damarlardan sıyrılan anevrizmanın boynu, genelde titanyumdan yapılan bir tür küçük mandalla kapatılır. Bu sayede sorunun köken aldığı damarda normal kan akımının devam etmesi sağlanır. Kullanılan mandallar kalıcıdır. Vücuda kesinlikle herhangi bir zarar vermez. Normal koşullarda anevrizma cerrahisinden sonra 3-5 gün süreyle hastanede kalınır, sonrasında da 3-4 hafta ev istirahati uygun olur. Kanamış anevrizmalarda hastalar bir hafta ya da daha fazla süre hastanede kalabilir. Anevrizma cerrahi olarak kapatıldıktan sonraki beşinci yılda takip anjiyografisi gerekebilir." şeklinde konuştu.

"Beyin kanamaları ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebiliyor"

Beyin kanaması tedavileri için ameliyatsız yöntemlerin geliştirildiği bilgisini veren Tatlı, "Son yıllarda geliştirilmiş bu yöntem, kardiyologların kalp veya vücudun büyük damarlarındaki tıkanıklıkları açma işlemine benzerlik gösterir. Yüksek cerrahi riski bulunan ve kötü nörolojik tablodaki hastalarda ya da zor yerleşimli bazı anevrizmalarda uygun bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkar. Bu yöntem genel anestezi veya sedasyon altında yapılabilir. Minimal invaziv olduğu için müdahaleye bağlı yan etkisi az olan damar içi tedavide kafatasını açmak gerekmez. Uygulama sonrası erken dönem komplikasyonu daha az olur ve kanamamış anevrizmalı hastalar bir-iki gün içerisinde taburcu edilebilir, 7-15 gün arasında hasta gündelik yaşamına dönebilir." dedi.

Beyin kanaması riskini azaltmak için yaz aylarında uyulması gereken tavsiyelerde bulunan Tatlı, "Güneş ışınlarının etkisinin yüksek olduğu 12.00-16.00 saatleri arasında açık havada dolaşmamaya özen gösterilmeli, su kaybına karşı bol su içilmeli, alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulmalı, açık havada geniş kenarlı şapka kullanılmalı, fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışılmalı, düzenli spor yapılmalı, stres en aza indirilmeli, sigaradan uzak durulmalı, tansiyon ve kalp hastaları ilaçlarını zamanında ve düzenli olarak almalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir