• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Gaziantep`te biyopreparat üretim tesisi kurulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), çevre dostu organik zirai mücadele ilacı üretimi için Biyopreparat üretim tesisi kuruyor. Tesiste üretilecek olan bakteriyel preparatlarla, Antep fıstığı ve zeytin ağaçları başta olmak üzere birçok bitkide oluşan viral hastalıkların zararlarının azaltılması hedefleniyor.

Gaziantep Ticaret Borsası, Yeditepe Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı İşbirliğiyle (İKA) organik tarım üreticilerine yönelik "Organik Tarımda Biyolojik Mücadele Eğitimi" düzenlendi.

Eğitimde, katılımcılara Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Turan ile Dr. Nurgül Kıtır ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doç. Dr. İnanç Özgen, biyolojik mücadele ve kurulacak olan biyopreparat üretim tesisi hakkında bilgiler verdiler.

Eğitim programının amacı hakkında açıklamalarda bulunan Kıtır, organik ve iyi tarım uygulamalarına yönelik bakteriyel mücadele yöntemi ile Antep fıstığı, zeytin, buğday, nar, üzüm, biber, ceviz, badem, mercimek ve dut gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen bitkilerde bulunan viral hastalıkların zararlarının önlenmesinin amaçlandığını ifade etti.

Hedef grupların başında Antep fıstığının geldiğini ifade eden Kıtır, "Ülkemizde yaklaşık 225 bin hektar alanda Antep fıstığı üretimi yapılmakta ve yaklaşık 200 bin aile yani ortalama 800 bin kişi bu ürünün üretim ve sanayisiyle geçimini sağlamakta. Antep fıstığı ağaçlarında zararlılara karşı yılda en az 2 kez ilaçlama yapılmakta. Bunun ülkemize maliyeti yıllık ortalama 45 milyon TL'yi bulmaktadır. Bu nedenle halen Antalya ve Adana gibi tarımın ileri olduğu illerde birçok üründe başarıyla uygulanan 'Biyolojik Mücadele' uygulamalarını Antep fıstığı üreticilerine benimseterek kullanım alanının yaygınlaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Doç. Dr. İnanç Özgen ise biyo-preparatların kullanım biçimi ile Gaziantep'te böcekler ve viral hastalıklara karşı mücadele yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundular.

Biyopreparat üretim tesisi

Yeditepe Üniversitesinin desteğiyle oluşturulacak olan tesiste organik tarımla uğraşan üreticilerin hizmetine yönelik üretimler yapılacak. Gaziantep'te bir ilk olacak olan tesiste Organik tarım çiftçi ve üreticilerine bakteriyel preparatlar tanıtılarak kitle halinde bu preparatlara erişimleri sağlanacak. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir