• DOLAR 32.503
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2486.759
  • ...
Kekemeliğin tedavisinde GEÇ KALMAYIN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sağlık / Doğruhaber

Kişiyi iç dünyasında ve sosyal hayatında çok büyük sıkıntılara sokan kekemelik, diğer konuşma bozuklukları gibi, sebebinin tespit edilmesiyle yapılan tedaviler sonucu tamamen düzelmektedir. Kekemeliğin en önemli tedavisi erken teşhis edilip tedavi yoluna gidilmesidir. Ne kadar erken yapılırsa hasta o kadar erken düzelme gösterir.

ÇOCUKLAR KONUŞURKEN RAHAT OLMALIDIR
Çocukların çoğu bilhassa heyecanlı yapıda olanları konuşmaya başladıkları ilk aylarda veya yıllarda kekelemeye başlar. Konuşurken heyecanlanma, hata yapma, kekeleme, tutukluk, çocukluk ve gençlik çağında sıklıkla karşılaşılan problemlerdendir. Kekemelik; kalıtımsal, çevresel, duygusal ve psikolojik pek çok nedenin etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Bazı konuşma bozuklukları ya doğuştan ya da düşme, yaralanma, havale geçirme vb. sebeplere bağlı olarak organik kaynaklı olsa da konuşma bozukluklarının büyük bir kısmı psikolojik durumlardan etkilenir. Çocuk yetiştirme tutumları da kekemeliğin ortaya çıkmasında etkilidir.

BASKICI BABA SEBEPLERDEN BİRİ
Yapılan bazı araştırmalar, babaların sert ve baskıcı tutumlarının erkek çocuklarda düzgün konuşmaya başladıktan sonra kekemeliğe yol açtığını ortaya koymaktadır. Bazı çocuklarda da kekemelik 2-3 yaşlarında konuşmanın ilerlemesi ve çocuğun hızlı düşünmeye başlamasıyla birlikte görülür. Eğer bu dönemde çocuğa kekelememesi konusunda baskı yapılmaz, rahat bırakılıp çocuğun kelime hazinesini geliştirmesine yardımcı olunursa; kendiliğinden kaybolurken baskı olduğu takdirde kalıcı olabilir.

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURULMALI
Kekemelik ve diğer konuşma bozuklukları ailenin ve kişinin sosyal çevreden uzak olması durumunda da ya artar ya da düzelmeden devam eder. Çocuk veya genç, okulda, üniversitede de sessiz kalmayı tercih edip tahtaya kalkmaz, söz almaz ya da arkadaşlardan uzak durur, sosyal etkinliklere katılmazsa problem daha da büyür. Çalışma hayatındaki gençler için de sosyal ortamdan kaçmak aynı şekilde kekemeliği artırırken kişi sosyal ortama girdikçe kekemelik azalır. Anne baba doğumdan itibaren çocuğuyla konuşmalıdır. Bu konuşmalar nasihat, “dur, yap” gibi emir ve komut şeklinde olmaktan çok paylaşma şeklinde olmalıdır. Çocuk bu güzel sohbet anlarında kendisini ifade etmeyi öğrenir.

AİLELER, ÇOCUKLARINA NASIL YARDIMCI OLABİLİR?
Ebeveynlerin konuşması çocuğu her zaman etkiler. Ailenin rahat ve sakin olması çocuğu da etkileyecek ve rahatlatacaktır. Ebeveynlerin kekemeliği olan 9 yaş altı çocuklarıyla konuşurken, şunlara dikkat etmeleri yararlı olabilir.

Konuşurken zaman zaman duraklamalı, yavaş konuşulmalıdır, kısa-basit cümleler kurulmalıdır. Çocuğun ilgisi olan konularda konuşulmalıdır. Çocuğun özgüvenini artırıcı konuşmalar yapılmalıdır. En basit davranışlar onaylanmalı ve takdir edilmelidir. Anne ve babalar sürekli endişe içerisinde olmamalıdırlar. Bunun yerine çocuklarıyla arkadaş gibi konuşup muhabbet etmelidirler.

Kekemelik, çözümü kısa sürede sonuçlanan bir hastalıktır. Bu nedenle anne ve babalar geçer diye beklememeli ve bir uzmandan yardım almalıdırlar.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir