• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Suriyelilere sahip çıkmak İslam kardeşliğinin gereğidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda Suriyeli göçmenlere yönelik kışkırtıcı söylem ve eylemlerin arttırılması üzerine Şanlıurfa'da düzenlenen çalıştayda bir araya gelen sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, bu olayları değerlendirdiler.

Göçmenlere yönelik kışkırtıcı eylemlerin İslam dünyasında yaşanan olaylardan bağımsız olmadığını belirten STK temsilcileri, halkı sağduyulu olmaya davet ettiler.

Suriyelilere yönelik art niyetli yaklaşımları İslam dünyasında yaşanan olaylardan bağımsız düşünmenin imkânsız olduğunu dile getiren Kalem-Der Başkanı Abdullah Göçmez, birçok sosyal mühendis ve ajanın, Türkiye'de kaos çıkarmak için çaba yürüttüğünü ifade etti.

Göçmez, "Türkiye'de daha önceleri Türkler ile Kürtleri, Sünniler ile Alevileri, sağ ve sol diye ayırıp milleti birbirine kışkırttılarsa bugün aynısını yapmaya çalışıyorlar. Hatta bugün yapılmak istenen Müslümanlar arasında küresel çapta bir kavganın ortaya çıkması için Türkiyeliler ile Suriyelileri karşı karşıya getirmektir. Bunu da tüm Araplara teşmil ederek 'Bakın, işte Türkiye kabul ettiği Suriyelileri kovuyor, kavga ediyor.' şeklinde bir fitne çıkarmayı amaçlıyorlar. Bu da emin olun ki Mısır'ın, Bahreyn'in, Arabistan'ın Katar için başlattığı o fitneden bağımsız değildir." dedi.

Türkiye'nin neresinde olursa olsun meydana gelebilecek adi suçlar nedeniyle bütün toplumun sağduyulu olması gerektiğini ifade eden Göçmez, aksi hareket etmenin ise ortalığı karıştırmak isteyenlere fırsat vereceğini, bunun da halkın birbirine kırdırılması demek olduğunu söyledi.

Peygamber Sevdalıları Platformu Şanlıurfa Koordinatörü İbrahim Halil Göven, bu tür kışkırtıcı olaylara karşı halkın sağduyulu olması gerektiğini belirtti.

Suriyelilere sahip çıkmanın İslam kardeşliğinin gereği olduğunu dile getiren Göven, şunları söyledi: "Suriye'de yaşanan çatışmalardan dolayı taş üstünde taş kalmadı. Ülkemize sığınan Suriyelilerin bundan başka çıkar yolları yoktur. Suriyelilere sahip çıkmak İslam kardeşliğinin gereğidir. Platform olarak, bünyemizdeki dernek ve temsilcilikler aracılığıyla Suriyelilere hem maddi hem de manevi yardımda bulunuyoruz. Suriyeli ailelere yardım götürmekle birlikte oluşturduğumuz bir komisyon aracılığıyla psikolojik destek veriyoruz. Onlara, Türkiye'deki insanlarla nasıl birlikte yaşamaları gerektiğini anlatıyoruz. Toplumun örf ve adetlerini, hassas noktalarını anlatıyoruz. Komşularıyla sıkıntı yaşamamaları için nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz."

Kardeşliklerini çekemeyen bazı kesimlerin var olduğunu ifade eden İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, hem Suriyeliler hem de Türkiyeliler içerisinde sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmeyenlerin bazı sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Özellikle Suriyeliler içerisinde sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin, adeta art niyetli kişilerin eline malzeme verdiğini sözlerine ekleyen Atila, "Sakarya olayını yapan bu canilerin 3 gün önceki paylaşımlarına baktığımızda bunu yapacaklarının ipucunu veriyorlar. 'Bu Suriyelilerin buradan gitmesi için daha kaç tane taciz yapalım?' gibi paylaşımlar yapmışlar. Bu sosyal medyayı çok iyi kullanmamız ve yönlendirmemiz lazım. İyi niyetli insanların da en az kötü niyetliler kadar bu alana hâkim olması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa 3-5 kendini bilmez, toplumu yönlendirmeye çalışır." şeklinde konuştu. (Osman Gülebak, Hüseyin Sayhar - İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir