• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...
`Terör`den Yargılanacaklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aralarında eski Erzincan Başsavcısı, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk`in de bulunduğu 14 sanık hakkındaki Ergenekon kapsamında düzenlenen iddianame kabul edildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi`nin, izin alınmadığı gerekçesiyle eski başsavcı ile ilgili dosyayı gönderdiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Cihaner hakkında `AKP ve Gülen`i Bitirme Planı` ve Ergenekon iddianamesindeki iddialarla ilgili kovuşturma izni vermişti. HSYK, iddianame hazırlanması için dosyayı Erzincan`a en yakın başsavcılık olan Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı`na göndermişti. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner`e yöneltilen terör örgütü üyeliği suçunun milletvekili dokunulmazlığı kapsamında olmadığını belirterek, soruşturma açılmasına karar verdi. Ardından da dosyayı Yargıtay`a gönderdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi de dün iddianameyi kabul ederek duruşma günü belirlenmesine hükmetti. Son karara göre Cihaner`in, Ergenekon kapsamında tutuklu yargılanan CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal gibi terör suçundan yargılanmasına devam edilecek. Mahkeme Cihaner`in tutuklanmasına da karar verebilecek. Savcıya ifade vermeyen, Yargıtay`daki duruşmaya gelmeyen eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk de sanık olarak mahkemeye gelecek.

Yargıtay`daki iş bölümü bakımından `terör` suçları 9. Ceza Dairesi`nde görülüyor. İş bölümü gereği 11. Ceza Dairesi ise Cihaner`in `resmî evrakta sahtecilik` suçuna bakabiliyor. Resmî belgede sahtecilik suçundan yargılama yapılabilmesi için dokunulmazlığın kaldırılması gerekiyor. Ancak `İrticayla Mücadele Eylem Planı`nı Erzincan ve bölgesinde hayata geçirmek için `örgüte üye olmak`, `terör örgütüne yardım etmek` suçlamaları Anayasa`nın 83. ve 14. maddelerine göre izin kapsamında değil. Yargıtay 11. Ceza Dairesi`nin terör örgütü üyeliği suçundan yargılama yapma yetkisi yok. Daire, Cihaner hakkında terör suçundan yargılamaya devam kararı verirse, Yargıtay Kanunu`na aykırı davranacak ve görevine girmeyen bir konuda yargılama yapacak. Yargı çevreleri 11. Ceza Dairesi`nin dosyayı terör suçlarına bakmakla yükümlü 9. Ceza Dairesi`ne gönderebileceğini ifade ediyor.

Öte yandan yargılamanın ilk derece mahkemesi sıfatıyla 9. Ceza Dairesi`nde yapılması halinde ise CMK 250. ve 251.maddelerine aykırı davranılmış olacağı belirtiliyor. Bu maddelere göre, terör suçlarında soruşturma ve yargılama, HSYK tarafından yetkilendirilen özel yetkili mahkemelerce yapılabiliyor. Dosyanın 9. Ceza Dairesi`ne gitmesi durumunda dairenin bu doğrultuda görevsizlik kararı vererek, Albay Dursun Çiçek`in sanık olduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`ndeki aynı belge ile ilgili davada birleştirilmesine karar verebileceği de konuşuluyor. Dairenin geçmişte Ceza Genel Kurulu kararına uyarak, yargılamayı yapması halinde ise bir başka sorun ortaya çıkacak. 9. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini yapacağı Ergenekon ve İrticayla Mücadele Eylem Planı davaları öncesinde vereceği kararla o davalar için aynı zamanda ihsas-ı reyde bulunmuş olacak.

İlhan Cihaner, emekli Orgeneral Saldıray Berk`in de bulunduğu 14 sanık hakkında İrticayla Mücadele Eylem Planı`nı Erzincan`da uyguladığı iddiasıyla Ergenekon soruşturması kapsamında özel yetkili Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde dava açılmıştı. Cihaner`in de aralarında bulunduğu 10 sanık tutuklanmıştı. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Cihaner`e görevi kapsamında `resmî belgede sahtecilik` suçu işlediği iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada ise Yargıtay`a dava açılmıştı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dosyanın aslı gelmeden fotokopi üzerinden yaptığı inceleme sonrasında Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi`ndeki davayı birleştirmiş, ardından da tüm sanıkları tahliye etmişti. Fotokopi belgeler üzerinden Yargıtay içtihatları yok sayılarak verilen birleştirme kararı hukukçuların tepkisini çekmişti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir