• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Bakü Yönetimi İsrail Markajında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Özcan / Analiz
Azerbaycan rejimi, son yıllarda Müslümanlara yoğun baskı uyguluyor. Ülkenin her alanında engellenen Müslümanlar adeta esaret altında yaşamaya mahkum bırakılıyor. Azeri yönetiminin İslam’a ve Müslümanlara yönelik uygulamalarının başında cami kapatmalar, ezan susturmalar, başörtüsüne getirilen yasak ve kısıtlanan bu haklara gösterilen tepkiler sonrası polisin yaptığı tutuklamalar geliyor.

Bakü yönetiminin içeride Müslümanlara yönelik bu anlaşılmaz tavrı ve uygulamalarından komşu ülkeler de nasibini alıyor. Türkiye ve İran bu ülkelerin başında geliyor.

Son yıllarda siyonist israil rejimi ile yakınlaşan ve bir çok anlaşmayla stratejik ittifaklar kuran Aliyev yönetimi adeta siyonist israil’in oyuncağı haline geldi. Özellikle Mavi Marmara olayı sonrası israil’le ilişkilerini kesen Türkiye’nin tavrına karşılık Bakü yönetimi israil’le ilişkilerini en üst seviyelere çıkardı. Hatta zaman zaman Türkiye ile küçük çapta diplomatik sürtüşmelere bile girdi Azeri yönetimi.

MOSSAD AJANININ İTİRAFLARI

Bakü yönetiminin sorunlu olduğu bir diğer komşusu ise İran. Şii Müslümanların nüfus olarak çoğunlukta olduğu Azerbaycan’da şaibeli bir şekilde elde ettiği yönetimi sürdüren İlham Aliyev, babasından devraldığı koltuğunun kaymasından endişe ediyor. Bu yüzden İran ile aralarında soğuk rüzgarlar esiyor. Bunun bir örneği geçtiğimiz günlerde yaşandı. İran’ın kuzeybatı komşusu Azerbaycan’da Mossad timlerinin İran hakkında istihbarat çalışmaları yaptığını itiraf eden “Shimon” kod adlı bir Mossad ajanı İngiliz basınından The Times’e itiraflarda bulundu. Mossad casusu, “Biz Azerbaycan’da sessiz ama güçlüyüz, geçen yıldan bu yana Azerbaycan’daki varlığımızı artırdık, İran’a çok yakın bir yerdeyiz, çok güzel bir ülke” diyerek, Azerbaycan yönetiminin kendilerine sağladığı kolaylığı itiraf etti. Şimon’un itiraflarına göre, çok sayıda Mossad casusu Azerbaycan cumhuriyetinde serbestçe faaliyet yapıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, İran’da bilim adamlarına yönelik suikastın Azerbaycan’daki Mossad ajanları ile bağlantılı gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması üzerine Bakü hükümetine nota verdi. Azerbaycan toprakları üzerinde Mossad’ın İran karşıtı operasyonlarının durdurulması istendi.

ÜLKE ABD VE Israil MARKAJINDA
Zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olan Azerbaycan, ABD ile israil’in ilgisini fazlasıyla çekiyor. 1994’te ABD ile imzalanan yüzyılın anlaşması olarak bilinen Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı, ülke üzerindeki ABD etkisinin en somut örnekleriniden biridir. Diğer yandan Bakü yönetiminin siyonist israil rejimi ile son dönemlerde yaptığı ekonomik, askeri ve stratejik birçok anlaşma ise Azeri rejiminin israil’le dostluğunu pekiştirdiğini gösteriyor. Azerbaycan’ın israil’le hızlı bir şekilde gelişen askeri ilişkileri son dönemlerde daha da derinleşiyor.

Önümüzdeki aylarda 60 insansız hava aracının israil tarafından Azerbaycan’a satılacağı veya ortak üretileceği belirtildi. Azerbaycan nüfusunun binde biri bile olmayan ancak Aliyev yönetimini etkileri altında tutabilen ülke içindeki Yahudiler ise basın, medya, eğitim kurumları gibi daha birçok alanda yoğun faaliyetler sürdürerek mevcut yönetimi istedikleri gibi yönlendiriyor, amaçlarını gerçekleştirebiliyor.

israil basınından Haaretz, siyonist istihbarat örgüütü Mossad’ın, Azerbaycan topraklarında ve özellikle Bakü’de tam teçhizatlı gelişmiş istasyonlar kurduğunu yazmıştı.

CASUSLUK FAALİYETİ AMERİKAN GİZLİ KRİPTOLARINDA DA VAR

Amerika’nın gizli kriptolarını yayınlayan WikiLeaks, geçtiğimiz yıl Nisan ayında, siyonist israil rejiminin dört yıldır Azerbaycan üzerinden İran’a karşı casusluk faaliyeti yürüttüğünü ortaya çıkarmıştı. WikiLeaks, ayrıca Azerbaycan rejimi ile siyonist israil rejimi arasında askeri bir anlaşma da imzalandığını ortaya koymuştu. Yine belgelere göre, Mossad ajanlarının İran-Azerbaycan sınırında ziraatla uğraşan tarım işçileri görüntüsü altında casusluk çalışmalarını sürdürdüğü ortaya konuluyor.

CAMİ VE BAŞÖRTÜSÜ DÜŞMANLIĞI HAD SAFHADA

Bakü yönetiminin israil’le sıcak Türkiye ve İran’la soğuk ilişkileri bu yöndeyken, ülke içinde Müslümanlara yönelik yasakçı uygulamaları ise sürüyor.

Başkent Bakü ve çevresindeki illerde bulunan medreselerin kapatıldığı, birçok caminin ise tadilat bahanesiyle kapısına kilit vurulduğu belirtiliyor. Zaman zaman bazı camilerin hoparlörlerinden ezan okunmasına yasak getiriliyor. Kasım 2010’da ülkenin orta dereceli okullarında başörtüsü yasaklandı. Bundan sonraki süreçte resmi olmazsa da diğer eğitim kurumlarında ve kamu alanlarında İslami örtüye ciddi engellemeler getirildi. Şu anda üniversitelerde örtünün yasaklanmasıyla ilgili bir açıklama yapılmamakla birlikte yasakların yakınlarda üniversiteyi de kapsayacağı kuşkusu varlığını hissettiriyor. Azerbaycan mevzuatına bakıldığında okullarda başörtüsünü yasaklayan herhangi bir metne rastlanmıyor. Ancak gayri hukuki bu yasak uygulama, Türkiye örneğinde öğrencilerin karşılaştığı fiili yasak uygulamasında olduğu gibi keyfi muamelelerle insanlar mağdur ediliyor.

YASAKLARA KARŞI ÇIKANLAR TUTUKLANIYOR

Azerbaycan’da erkek-kadın olmak üzere duyarlı Müslümanlar bu gibi dini problemleri ortadan kaldırmak, özellikle de örtü sorununun halledilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Bu bağlamda yapılan gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınarak tutuklandı. Ayrıca bir süre önce yönetimin başörtüsüne yönelik yasaklamalarına karşı yaptığı açıklamalar sonrası İslam Partisi Genel Başkanı Dr. Mösüm Samedov ve diğer hicab tutukluları Vakıf Abdullayev, Rufulla Ahundzade, Firdovsi Memmedzayev, Diyanet Samedov, Faramiz Abbasov ve Zülfikar Mikayilzade hakkında 12 yıl hapis cezası isteniyor.

YAPILAN BASKILAR MÜSLÜMANLARI BİLİNÇLENDİRİYOR

Azerbaycan’ın Müslüman halkı, ülkede Müslümanlara yönelik yasaklamaların birçoğunun arkasında siyonist Yahudilerin parmağının olduğuna inanıyor. siyonist israil’le yaptığı birçok anlaşma sonrası iki rejim arasında başlayan yakınlaşma, Bakü yönetiminin İslam’a olan düşmanlığını günden güne artırsa da yönetimin İslam’a göstermiş olduğu düşmanlık, Müslüman halkın İslami davayı daha iyi anlamaya, bilinçlenmeye ve sahiplenmesine yol açacaktır inşallah…
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir