• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Uzmanlardan klima kullanımı tavsiyesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de son zamanların en yüksek sıcaklıkları yaşanırken bu durum klima satışlarını arttırdı. Bilinçsiz klima kullanımına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, sağlıklı ve tasarruflu klima kullanımı hakkında püf noktalara değindi.

Klima satıcı Mahmut Varşıllı, vatandaşların yüksek sıcaklıklardan bunalmaları nedeniyle iklimlendirme ve soğutma teknolojilerine yöneldiğini belirtti.

Sıcaklardan dolayı yazın klimalara ciddi anlamda etki sağladığını belirten Varşıllı, kaliteli klimaların alınması gerektiğini belirterek, "Ürün detaylarında öncelikle makinelerin inverter özelliğinin olması lazım. Bu sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş yaparken motorun çalışmasından dolayı ulaşabilecek kötü koku elektrik akımlarının ortadan kaldırmasını sağlar. Klimalarda yeni teknoloji olan Prosmart inverter dediğimiz daha az enerji ile daha sessiz ve verimli çalışmasını sağlayan özelliklerden biridir." dedi.

"Sıcaklıklar erken gelince klima satışları arttı ve stoklarda klima tükendi"

Mansur Çetin isimli klima satıcısı da "Diyarbakır'da sıcakların artmasıyla beraber müşterilerin klimaya olan talebi daha çok artmaktadır. Ve klima satışlarında hareketlenme oluyor. Bu sene sıcaklıklar erken gelince klima satışları biraz arttı ve stoklarda klima tükendi. Şu an için klimalarımız yok mevcut değil ama siparişlerimizi geçiyoruz zaman aşımı oluyor. Zaman aşımı olduğu zaman ister istemez biraz sıkıntı çekiyoruz bunla ilgili. Diyarbakır'da hava bazen sıcak, bazen de normal serin geçiyor. Onun için biz bu sene serin geçecek diye fazla klima stok yapmadık. Bu sene sıcaklık erken gelince elimizdeki klimaları tükettik, tükettiğimiz klimaların fiyatı biraz daha cazipti. Ama şimdi alacağımız klimaların fiyatları yüzde 6 yüzde 7'li bir zamla alıyoruz. Yüksek aldığımız için bu fiyata yansıyor. Müşteri geldiği zaman fiyat artışı olduğu için biraz daha temkinli davranıyor. Ama biraz daha fiyatlar düşerse satışlarımız daha artacak." şeklinde konuştu.

Klima teknik servis yetkilisi Necati Alpan ise klimaların periyodik olarak bakımlarının yapılması gerektiğini belirtti.

Alpan, "Şehrimiz sıcak bir bölgedir, her şeyden önce sıcak bir iklim kuşağındayız. Her sene ısı katsayısı da giderek yükseliyor. Klima bakımları sezona girmeden ve sıcak havalar basmadan mutlak suretle bahar dönemlerinde ya da yaz çıkışlarında yetkili servis tarafından yapılmalı. Bu durum, vatandaşın yaz aylarında sıkıntı yaşamalarını ortadan kaldırır." dedi.

Klima bakımlarının teknik servis tarafından özel bir kimyasal madde ile yapıldığını ifade eden Alpan, "Klimalar teknik servis tarafından özel bir kimyasal madde ile yapılır. Klimaların üzerinde petekler vardır.  Hem içerde hem de dışarıda üniteler üzerinde 'fin' dediğimiz bu peteklerin arasında zamanla kirler ve balçıklar birikiyor. Bunlar klimalar üzerindeki hava transferini ortadan kaldırıyor.   Kimyasal malzemeyle bu 'finler' arasına püskürtme yapılıp çok sağlıklı bir şekilde durularak o kirlerin tamamen ekonomik kullanmak isterse ısı derecesini en düşük seviyenin üzerinde tutması tahliye edilmesi sağlanıyor.  Hava transferinin de çok güzel sağlanması gerçekleştiriliyor."

"Ekonomik kullanmak istenirse ısı derecesi en düşük seviyenin üzerinde tutulmalı"

Alpan, yaz sezonuna girmeden klima ihtiyacının mutlaka giderilmesi gerektiğini belirterek, 'Klimaların montajı yapılırken tek ekip tarafından dış ünitelerin bindiği yerde güney cephesini istemiyoruz. Çok zor durumda kalındığında müşteriler en azında güneşten korunması için gölgelikler yaptırılması klimanın üzerine ısının tahliye edilmesini sağlar. Klima kendisi ısı üretiyor. Ekstra bir ısı binerse soğutma performansını etkileyebiliyor. İç ünite içerisinde de genelde dip seviye çalıştırıyorlar. Bunu yaptıklarında ortam zaten sıcak dışarısı da sıcak olunca klimaya verdikleri o dereceye ulaşması olanaksız. Bir insan teninin duyduğu sıcaklık 16-24 derece arasındadır. Vatandaşlar, istediği ısı dereceyi seçebilir. Ekonomik kullanmak isterse ısı derecesini en düşük seviyenin üzerinde tutması gerekiyor.  Sürekli klima çalışırsa 'of' olur." (Emrah Deniz-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir