• DOLAR 32.563
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2434.924
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), su ürünleri ve yetiştiricilik üretim miktarı verilerini paylaştı.

Buna göre, Türkiye'de 2011 yılından itibaren ilk kez 2015 yılında artış gösteren su ürünleri üretimi 2016 yılında yine düşüşe geçerek, 588 bin 715 ton olarak gerçekleşti.

Su ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 45'ini oluşturan denizlerde avcılık yoluyla elde edilen üretim miktarındaki azalış su ürünleri üretimindeki düşüşü etkileyen en önemli neden oldu.

Denizlerde avcılık yoluyla elde edilen balık miktarı bir önceki yıla göre yüzde 23,7 azalarak 263 bin 725 ton olarak gerçekleşti. Üretimde en yüksek paylara sahip olan hamsi balığı üretimi 102 bin 595 ton ile bir önceki yıla göre yüzde 47 ve çaça balığı üretimi 50 bin 225 ton ile bir önceki yıla göre yüzde 34,8 azalış gösterdi.

Palamut üretiminde artış

Artışı dikkat çeken önemli balıklardan palamut üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 762,9 artış göstererek 39 bin 460 ton olarak gerçekleşti.

Yetiştiricilik üretimi arttı

Yetiştiricilik üretimi 2015 yılına göre yüzde 5,4 artarak 253 bin 395 ton olarak gerçekleşti. En çok yetiştirilen tür yüzde 42 ile alabalık oldu. Alabalığı yüzde 31,9 ile levrek ve yüzde 23 ile çipura izledi.

Yetiştiricilik üretiminde ise en dikkat çeken artış midyede gerçekleşti. Midye üretim miktarı 2015 yılına göre artarak, 329 ton olarak gerçekleşti.

2015 yılı avlanılan deniz ürünleri üretim rakamlarına bakıldığında, Türkiye 398 bin ton ile Avrupa ülkeleri arasında 7'nci sırada yer aldı. (İLKHA)