• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...
Bakan Avcı ABD`ye kaçırılan mozaiklerin iadesini istedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeşitli programlara katılmak üzere Gaziantep'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenen mozaiklerin çalınarak ABD'nin Ohio Eyaleti'ndeki Bowling Green State Üniversitesi'ne götürüldüğü belirterek, "Anadolu'dan, Gaziantep'ten, Zeugma'dan sökülüp götürülerek orada taban mozaiği olarak sergilenen eserlerimizi iade etsinler." dedi.

Bir dizi açılışa katılmak için Gaziantep'e gelen Bakan Avcı, ilk olarak Zeugma Mozaik Müzesi'nin yeni tamamlanan B Bölümü'nün açılışını gerçekleştirdi. Açılışı yapılan bölümü gezen Avcı, daha sonra müzedeki eserleri inceledi.  

Müzede gazetecilere bir açıklama yapan Bakan Avcı, Zeugma Müze'sinde sergilenen mozaiklerin eksik parçalarının çalındığını, ABD'nin Ohio Eyaleti'ndeki Bowling Green State Üniversitesi'nde de taban mozaiği olarak kullanılan mozaiklerin iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Zeugma Müze'sinde bulunan mozaikteki boşlukları gören herkesin bu parçaları sorduğunu belirten Avcı, "Bir üniversitenin bu şekilde anılması hiç yakışmaz. Bir üniversiteye yakışan böyle değerli olan bir kültürel varlığı anavatanına iade etme bilgeliğini göstermektir. Ben buradan Amerika'daki Bowling Green State Üniversitesi'ndeki bilim insanlarına bir çağrıda bulunuyorum. Gaziantep'te şu an arkamda duran mozaikteki boşlukları gören herkes bunların nerede olduğunu soruyor. Biz de onlara 'Bunlar buradan kaçak olarak Amerika'ya götürüldü, şu anda Ohio'da Bowling Green State Üniversitesi'nde' diyoruz." dedi.

"Lütfen Anadolu'dan,  Gaziantep'ten,  Zeugma'dan sökülüp götürülerek orada taban mozaiği olarak sergilenen eserlerimizi iade etsinler." diyen Avcı, "Bir üniversitesinin adının bu şekilde anılmasındansa buraya biz bir teşekkür levhası koyarız. Bowling Green State Üniversitesi'ne  Zeugma'dan götürülen mozaikleri bize iade etme bilgeliğini gösterdikleri için teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, daha sonra beraberinde Gaziantep Vali Vekili Uğur Aladağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep milletvekillerinin katılımıyla Zeugma 6'ncı Uluslararası Sevgi, Barış ve Hoşgörü Festivali kapsamında yapılan Suluboya Resim Sergisi'nin açılışına katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir