• DOLAR 32.521
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2494.059
  • ...
AB Bakanı Çelik`ten AP`nin Türkiye kararına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AP Genel Kurulunda kabul edilen Türkiye kararına ilişkin açıklamalarda bulunarak karara tepki gösterdi.

Raporun, objektif olmayan bir takım ifadeler içerdiğine dikkat çeken Bakan Çelik, bu raporun esas olarak AB Komisyonu'nun yayınladığı raporun AP tarafından değerlendirilmesi olduğunu ifade etti.

"Rapor bize ulaştığında aynen geri gönderilecektir"

Kararın, Türkiye için hiçbir bağlayıcılığını olmadığını ve siyasi nitelikte olduğunu vurgulayan Çelik, "Burada objektif ve dengeli olmasını gözetiriz. Eleştirilerden faydalanmanın yollarına bakarız. Ancak bu rapor bu objektiflikten uzak. Özellikle 1915 olaylarının 100. yılıyla ilgili tek taraflı yaklaşım gündeme getirilmiştir. Raporda 15 Nisan 2015 kararına yapılan atıf sadece tarihi çarpıtıyor. Raporu yok hükmünde kabul ediyoruz. Rapor bize ulaştığında aynen geri gönderilecektir. Maalesef bu raporlar artık değerlendirme kriteri olmaktan çıkmıştır. Gerçekler saptırılmaktadır, önyargılarla ifade edilmektedir."

"AP'yi referandum sonucuna saygılı olmaya çağırıyoruz"

Raporda, Türkiye'den istenen taleplerin, halkın iradesine duyarsız kalınması anlamına geldiğini söyleyen Çelik, "Bu raporda AP tarafından, anayasa değişikliği maddelerinin uygulanması durumunda katılım müzakerelerinin askıya alınması belirtilmişti. 16 Nisan referandumu oldukça şeffaf ve yüksek katılımlı bir seçim sonucu halkın tercihini ortaya koymuştur. Türkiye'den talep edilen şey, halkın iradesine duyarsız kalınmasıdır. Referandumun neticesi tabi ki uygulanacaktır. AP'nin böyle bir çağrı yapmaya hakkı yoktur. Bu antidemokratik bir yaklaşımdır. Türkiye'de bir de bu uygulama görülmeden, bu şekilde tavır alınmasının yanlış olduğunu daha önce de söylemiştik. AP'nin uygulanmasın deme hakkı yoktur. AP'yi referandum sonucuna saygılı olmaya çağırıyoruz."

"AP'ye tavsiyemiz, kendi koridorlarında PKK propagandası yapılmasını engellemesidir"

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "PKK'ya karşı çağrı yapan AP'ye tavsiyemiz, önce kendi koridorlarında PKK propagandası yapılmasını, PKK sergilerini engellemesidir. FETÖ ile mücadelemiz son derece meşrudur. Türkiye her devletin başvurabileceği gibi, OHAL uygulamasın başvurmuştur. Bütün tedbirler hukuk içerisindedir. Bu ülke ağır bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştır. Tarihin en büyük hukuk mücadelelerinden birini veriyoruz. Herhangi bir şekilde FETÖ'nün bu darbe girişiminin arkasında olduğunun sorgulanmasını kötü niyet olarak kabul ederiz. Bütün kanıtlar ortadadır. Nitekim örgütün üst düzey yöneticilerinin ifadeleri söz konusudur. AP'nin bir özelliği demokratik dayanışma kurumu olmasıdır. AP, insan hakları ve demokrasi okulu olmakla övünür ancak darbe girişimi karşısında Türkiye ile yeterli dayanışma gösterememiştir. Bu kararda imzası olan AP üyelerinin darbe girişiminden sonra buraya gelip meslektaşlarıyla dayanışma içerisinde olması gerekirdi. Türkiye ile AB arasında güven ve diyalog eksikliği vardır." (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir