• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
"İthal buğdayda vergi indirimi buğday üreticilerini etkilemeyecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ziyareti esnasında gazetecilere açıklamada bulunan Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, "Yüzde 45 gümrük vergisi ile 200 dolarlık referans fiyat, buğday üreten çiftçimize herhangi bir zarar vermeyecek şekilde ayarlanmıştır." diye konuştu.

Buğday hasadı bakımından Güneydoğu ve Türkiye'nin verimli bir sene geçirdiğini belirten Özmen, TÜİK ve Tarım Bakanlığının tahminlerine göre 2017 yılında 22 milyon ton buğday rekoltesinin beklendiğini söyledi.

"81 il içerisinde Mardin, un ihracatının yüzde 24'ünü gerçekleştiriyor"

Türkiye'nin dünya un üretimin yüzde 25'ini tek başına yaptığını açıklayan Özmen, "Türkiye kaliteli buğday üretmek zorunda çünkü 80 milyon insanı besliyoruz. Bunun yanında 20 milyon turist geliyor. Bir de 150 ülkeye un ihracatı yaparak dünya birincisi konumunda. Türkiye, dünya ununun yüzde 25'ini tek başına yapıyor olabilmesi önemli. Dünya un ihracatının 3,5 milyon tonunu Türkiye yaparken, bunun yaklaşık 850 bin tonunu Mardin ilimiz yaptı. 81 il içerisinde Mardin, un ihracatının yüzde 24'ünü gerçekleştiriyor. Buna karşılık yaklaşık 300 milyon dolar Türkiye'ye döviz girdisi kazandırıyor olması çok önemli." diye belirtti.

"Mardin ve bölge çiftçileri çok kaliteli buğday üretiyor"

Mardin ve bölge çiftçilerinin çok kaliteli buğday üretmeye başladıklarını, bundan dolayı çiftçilerin yüzde 20 daha yüksek değerle ürünlerini sattıklarını açıklayan Özmen, şunları söyledi:

"Bizim Ortadoğu'da ki un rakibimiz İran. Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerine giden İran ununun Türkiye ve Mardin'den giden una asla rakip olamayacağını gördüm. İran'ın buradaki un ile rekabet etmesi neredeyse imkânsız. Bu yıl Suriye'de ki un ihracatımız da yükselecek. 2017 yılındaki un ihracatımız 2016 yılından daha yüksek olacak."

"İthal buğdayda vergi indirimi buğday üreticilerini etkilemeyecek"

İthal buğdayda vergi indirimin buğday üreticilerini etkilemeyeceğini kaydeden Özmen, son olarak şunları söyledi:

"Buğdayda gümrük oranları yüzde 130 idi, şimdi yüzde 45'e indirildi. Bunun yanı sıra Ekonomi Bakanlığımız 200 dolar referans fiyat getirdi. Dünyada buğday fiyatları ne kadar düşerse düşsün gümrük vergisi referans fiyat üzerinden alınacak. Yüzde 45 gümrük vergisi ile 200 dolarlık referans fiyat, buğday üreten çiftçimize herhangi bir zarar vermeyecek şekilde ayarlanmıştır." (Mehmet Aslan - İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir