• DOLAR 32.493
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2435.684
  • ...
Bingöl'de "Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi" başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi" başladı.

Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, eğitimciliğini de Yurt'un yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve Gıda Mühendisi Sümeyra Kılıçlar'ın yaptığı proje ilk olarak merkeze bağlı Kırkağıl (Emtağ) köyünde başladı.

Proje hakkında bilgi veren Yurt, "Bilindiği üzere, halk dilinde peynir hastalığı olarak da bilinen brusella, dünyada yaygın bir hastalık olup, sığır, keçi ve koyunlarda gözükmekte ve insanlara geçmektedir. Özellikle çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış taze peynirler en yaygın bulaşma şeklidir. Bu proje ile güvenli ve kaliteli beyaz peynir yapım eğitimi ve uygulamasını göstererek, taze peynirde oluşabilecek brusella hastalığının önüne geçilmesi, ısıtılmış sütten peynir yapımında randıman düşmesinin değil randıman artırılması, kaliteli ve güvenli beyaz peynir elde edilip taze peynirin güvenli tüketilmesinin sağlanması ve üniversite-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü-çiftçi kaynaşmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca çiftçilerimizde oluşan 'Kaynamış sütten iyi peynir elde edilmez.' algısının giderilmesi hedeflenmektedir." dedi.

Proje kapsamında Kırkağıl köyünde 5 aileye termometre ve belli miktar kalsiyum klorür tuzu hibe edilerek, uygulamalı olarak beyaz peynir yapımında nelere dikkat edileceği ve nasıl yapılacağının anlatıldığını ifade eden Yurt, "Proje kapsamında, gidilecek her köyden elde edilecek peynirlerin taze olarak tüketilmesindeki riskin kaldırılacağı ve peynir veriminden de artış sağlanacağı beklenilmektedir. Proje, belirlenen diğer köylerde de uygulamalı olarak devam edecektir." şeklinde konuştu.

Köylülerden Siraç Bulukgiray ise projenin ilk olarak kendi köylerinde uygulamaya geçmesinden memnun kaldığını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir