• DOLAR 32.538
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2490.568
  • ...
Büyükanıt`ın İlk İfadesinden Notlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yaşar Büyükanıt ve Bekir Kalyonucu Balyoz Davası kapsamında tanık olarak dinlenmeye başladı.
Büyükanıt ilk ifadesinde `Hukuk dışı birşey olmadığı kanaatindeyim. Bir senaryo yapmak, o ülkeye taarruz yapılacağı anlamına gelmez. Sonuç raporunun altındaki imza raporu onayladığım anlamına gelmez. Şuanda Türkiye`nin öncelikli tehdidi terördür. İrtica laikliğe karşı bir tehdittir` dedi.
Org. Bekir Kalyoncu`ya Balyoz sorgusu
Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Balyoz davasında tanık olarak dinlenmek üzere Silivri`ye geldi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve emekli Korgeneral Köksal Karabay`ın tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Büyükanıt, Kalyoncu ve Karabay, bugünkü duruşmaya tanık olarak katılmak için Silivri Cezaevi`ne geldi.
 
MAHKEME SALONUNA ARKA KAPIDAN GİRDİLER
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda görülen ``Balyoz Planı`` davası kapsamında tanık olarak dinlenilmek üzere çağrılan Orgeneral Kalyoncu ile emekli Orgeneral Büyükanıt ve emekli Korgeneral Karabay, salona mahkeme heyeti ve savcıların kullandığı arka kapıdan giriş yaptı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 15 Şubat tarihindeki duruşmada aldığı ara karar gereği gönderilen tebligatta Büyükanıt, Karabay ve Kalyoncu`nun bugün tanık olarak dinleneceği ibraz edilmişti. İnternet andıcı davasının tutuklu sanığı İlker Başbuğ ise öğleden sonra dinlenecek.
SONUÇ RAPORUNDA İMZALARI VAR İDDİASI
Tanık olarak dinlenme gerekçeleri ise Kalyoncu ve Büyükanıt`ın 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı`nca yapılan plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Başkanlığı sonuç raporunda imzaları bulunması. Başbuğ`un ise ocak 2003 tarihli mesaj formunda imzası olması nedeniyle mahkemece dinlenmelerine karar verilmişti.
 
KALYONCU İFADE VERMEYE BAŞLADI
Tanık olarak dinlenmek üzere Silivri`ye gelen Bekir Kalyoncu ifade vermeye başladı.
 
İşte Kalyoncu`nun ilk sözleri:
 
"Hiyerarşik yapılanmada bürokratik bir işlem gereği imzaladım. Yapılan tespitlerde herhangi bir olağanüstülük görmedim. Ordunun bir talebi var mı yok mu ona baktım. Oyun vardı, senaryo vardı. Yapılan seminerler oyun ve senaryodan ibarettir. O günkü ortamda darbe olabileceğine inanmıyorum. Darbe aklıma gelmedi ortada fol yok yumurta yok.Senaryo geleceğe yönelikti. "
 
``Balyoz Planı`` davası kapsamında tanık olarak dinlenilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, ``O tarihlerde Irak harekatı söz konusuydu. Bize gelen tek rapor bu değildi. O zaman raporu ayrıntılı incelemedim`` dedi.
İstanbul 10. Ağır Ceza mahkemesindeki duruşmada tanıklık yapan Orgeneral Kalyoncu, seminerde oynanan harp oyunun tiyatro olduğunu belirterek, ``Aklınıza gelen her senaryo yazılabilir. Çeşitli enjekteler ile durum kötületilerek çözüm arayışları yapılır`` diye konuştu.
 
Gözlemci sonuç raporuna 24 Mart tarihinde imza attığını ifade eden Kalyoncu, ``20 Mart tarihinde Amerika, Irak`a savaş başlatmıştı. Çok yoğun dönemdi. Ben raporda sadece semineri düzenleyen ordunun bir isteği olup olmadığına baktım. Rapora baktığımda herhangi bir olağanüstü duruma rastlamadım, görmedim`` dedi.
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken`in ``Sonuç raporunda Genelkurmay 2. Başkanı`nın imzası var. Genelkurmay Başkanı`nki yok. Neye göre ayarlanıyor veya bunun takdir yetkisi kimde`` sorusuna Orgeneral Kalyoncu, ``Genelkurmay 2. Başkanı`nın yetkisindedir. Eğer isterse `Sayın komutana arz` diye paraf açabilir`` diye cevapladı.
 
-``Yoğunlukta aklıma bile gelmedi``-
Orgeneral Kalyoncu, üye hakim Ali Efendi Peksak`ın, ``Sonuç raporunda planın dışına çıkıldığına dair ve darbe hazırlığı gibi bir duyum aldınız mı veya hissetiniz mi-`` sorusuna ``Anadolu`da bir tabir vardır. `Fol yok yumurta yok` diye. Hükümet kuralı 3 ay olmuş, aklıma böyle bir şey gelmedi. Ayrıca şunu belirtmek isterim o dönemde Amerika`nın Irak`a harekatı vardı ve Afganistan`daki güçleri devralma gibi bir durumumuz vardı. Söz konusu bu kadar yoğunlukta aklıma bile gelmezdi`` cevabını verdi.
 
Tutuklu sanık Metin Yavuz Yalçın da Orgeneral Kalyoncu`ya, ``Seminer döneminde hem sizin, hem de Genelkurmay`daki diğer kuvvetlerin de işlerinin yoğun olduğunu söylediniz. Peki şimdi sormak istiyorum; bu kadar yoğunlukta bizler de işi gücü bırakmış darbe hazırlığı yapmışız. Buna kargalar güler. Siz de kargalara katılır mısınız- diye sorması üzerine Orgeneral Kalyoncu, gülümseyerek soruya cevap vermedi.
 
Tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan`ın seminere ilişkin sorularını da cevaplandıran Orgeneral Kalyoncu, söz konusu seminere katılmadığını belirterek, ``Ne oynandığını sadece önümdeki kağıttan biliyorum`` dedi.
Doğan da ``Senaryoyu biz burada oynamaya hazırız. Arkadaşlarımız da burada zaten. Seminerde her geçen konuyu dakika dakika ses kaydına aldım`` şeklinde konuştu.
 
Orgeneral Kalyoncu, bazı tutuklu sanıkların ayrıntılı ve yoruma dayalı soruları üzerine ``Kendimi bilirkişi gibi hissettim. Ben burada tanığım`` dedi.
 
Kalyoncu, bazı sanıkların tanıklık yaptığı konunun dışındaki farklı sorularını da cevapsız bıraktı.
 
-Savcı Kırbaş`ın soruları-
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da Orgeneral Kalyoncu`ya ``Seminer tarihinde Türkiye`de irticai bir ayaklanma belirtisi var mıydı-`` sorusunu yöneltti. Kalyoncu, bu soruya ``O tarihte bir irticai ayaklanma yoktu`` cevabını verdi.
 
Savcı Kırbaş, ``Dava konusu plan seminerinde gerçek isimler kullanılmış. Birilerinin gözaltına alınması, el çektirilmesinden söz ediliyor. Seminerde gerçek kişiler kullanılabilir mi-`` sorusunu da Orgeneral Kalyoncu, ``Prensip gereği gerçek kişilerden bahsedilmez. Genel değerlendirmem odur. Ben Genel Komutan olarak uygun bulmam`` diye cevaplandırdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir