• DOLAR 32.338
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2302.013
  • ...
ABD kışkırtıyor! Katar`a saldırı hazırlığı mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Geçtiğimiz günlerde Katar'a 13 maddelik talep listesi ileten Körfez ülkeleri, verdikleri sürenin dolması üzerine süreyi 48 saat daha uzattı. Taleplerin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını belirten Katar`a askeri operasyon masada. Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, yaptığı açıklamada, ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu, “Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız." diyerek askeri bir harekâtın olabileceğinin sinyallerini verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Katar kriziyle ilgili son gelişmeleri Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile telefonda ayrı ayrı konuştuğu bildirildi. Beyaz Saray, Trump'ın Körfez ülkeleri liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Trump'ın, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasında devam eden anlaşmazlıkla ilgili kaygılarını dile getirdiği vurgulandı. Trump'ın sözde terörün finansmanının durdurulması ve aşırılıkçı ideolojinin itibarsızlaştırılmasının önemine dikkat çektiği belirtilen açıklamada, "Başkan, Riyad Zirvesi'nde ortaya konan 'terörün yenilmesi' ve 'bölgesel istikrarın yaygınlaştırılması' amaçlarına ulaşılması için bölgedeki birliğin kritik olduğunun altını çizdi." ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Trump'ın bu süreçteki amacının, "terörizmin finansmanının sonlandırılması" olduğu belirtildi.

KATAR'A VERİLEN SÜRE 48 SAAT UZATILDI

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın, Kuveyt'in talebi üzerine Katar'a verilen sürenin 48 saat uzatılması isteğini kabul ettiği bildirildi. Söz konusu 4 ülkenin yayımladığı ve Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA'da yer alan ortak yazılı açıklamada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar'a verilen sürenin 48 saat uzatılması yönündeki talebinin kabul edildiği belirtildi. Kuveyt'in talebinin kabulüne gerekçe olarak, "Katar hükümetinin resmi cevabını pazartesi günü teslim edeceğini teyit etmesi" gösterildi. Açıklamada, abluka uygulayan ülkelerin, Katar'ın cevabının incelenmesinin ardından cevabını açıklayacağı kaydedildi. Kuveyt Emiri Sabah, Katar'a verilen sürenin pazar gecesi dolması ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin Kuveyt'e pazartesi günü giderek ülkesinin resmi cevabını iletecek olması nedeniyle sürenin 48 saat daha uzatılmasını talep etmişti.

“GEREKİRSE ÜLKEMİZİ SAVUNMAYA HAZIRIZ”

Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, "Ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu" belirtti.  Sky News Britain Kanalına konuşan Atiyye, "Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız." dedi. "Katar tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını göstermiştir." ifadesini kullanan Atiyye, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını bildirdi. Komşu ülkelerin Katar'daki mevcut rejimi değiştirmeye çalıştığı yönünde bir düşünce taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya Atiyye, "Tam olarak olan da bu. Ben faraziyeler üzerinden konuşmuyorum. 1996'da şiddetli, 2014'te yumuşak darbe girişimleri oldu. 2017'de de yumuşak darbe girişimi söz konusu." yanıtını verdi. Atiyye, abluka uygulayan ülkelerin Katar'a yönelik "terörü destekleme ve çifte standart uygulama" suçlamalarını ise reddetti. 

4 ÜLKE KATAR KRİZİ İÇİN TOPLANIYOR

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır Dışişleri Bakanları çarşamba günü Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelecek. Geçtiğimiz günlerde Katar'a 13 maddelik talep listesi ileten Körfez ülkelerine, Katar olumsuz yanıt vermişti. 3 Temmuz'a kadar olan süre doldu ve Katar` 48 saat daha süre verildi. Bu gelişmelerin ardından 4 ülkeden toplanma kararı çıktı. Suud, BAE ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları, Mısır'ın başkenti olan Kahire'ye görüşmek için Çarşamba günü gelecek.

KRAL SELMAN G20`YE KATILMAYACAK

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abzulaziz, Körfez'de devam eden Katar krizi nedeniyle G20 zirvesine katılmayacak. Körfez'de devam eden Katar krizi nedeniyle Kral Selman, G20 zirvesine katılma kararını iptal etti. 7-8 Temmuz'da Hamburg'da yapılacak zirveye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi isimler de katılacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir