• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı Haziran Ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici enflasyonunun (TÜFE) beklenildiği gibi sıfırın altında kalarak yüzde 0.27 düşüş gösterdiğini belirten Çandır, böylece tüketici enflasyonun yıllık bazda yüzde 10.90`a gerilediğini kaydetti.

Yüzde 1`in Altını Yaşarsak Tek Haneyi Görürüz

Yılın ikinci yarısında toplam yüzde 2.75`lik bir enflasyon yaşanırsa, geçen yılki yüzde 8.53`lük enflasyonun yakalanabileceğini söyleyen Ali Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu önümüzdeki altı ay için her ay ortalama olarak yüzde 0.46`lık bir enflasyon yaşamamız gerektiği anlamına gelir. Ancak bunun gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür. Yılsonunda tek haneli bir enflasyon öngörüsü bundan daha gerçekçidir. Çünkü kalan 6 ay için aylık ortalama enflasyonunun yüzde 0.70 civarında seyretmesi gereklidir. Hatırlanacağı üzere geçen yıl temmuz, ekim, aralık aylarında yüzde 1`in üzerinde enflasyon yaşanmıştı. Önümüzdeki bu aylarda eğer yüzde 1`in altında kalmayı başarabilirsek yılsonunda tek haneli bir enflasyon ile karşılaşabiliriz.”

Enflasyona Batı Akdeniz Katkısı

Yılsonu enflasyonunu tek haneye çekebilmek için Antalya, Isparta, Burdur`u kapsayan Batı Akdeniz`in üzerine düşen katkıyı uzun bir süredir yaptığını kaydeden Çandır, bölge enflasyonunun bu ay yüzde -0.41 düşüş ile ülke enflasyonunun düşmesine ciddi katkı sağladığını vurguladı. Çandır, “Batı Akdeniz genel enflasyona 26 bölge içerisinde en iyi katkı sağlayan 4. bölge olmuştur. Toplam 12 ana kalemden oluşan tüketici enflasyonunun mobilya, sağlık, eğitim, çeşitli mallar olmak üzere sadece 4 kaleminde bölgemiz enflasyonu, ülkemiz enflasyonunun üzerinde gerçekleşirken, diğer 8 kalemde Türkiye ortalamasının altında gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Domatesin Havası Söndü

Haziran ayında yüzde 28,14 artış oranıyla yurt içi turlarının en fazla artış gösteren kalem olduğunu belirten Çandır, yüzde 10.59`luk artışla ile salatalık, yüzde 9.91`lik artış oranıyla sivri biberin fiyatı en çok artan ürünler arasında yer aldığını belirtti. Çandır, bahar ayında fiyatı yüksek olduğu için eleştirilen domatesin Haziran ayında yüzde 41,93`lük azalışla fiyatı en fazla düşüş gösteren ürün olduğuna dikkat çekti. Çandır, mevsimsel ve dönemsel farklılık gösteren meyve sebze fiyatlarının enflasyonun günah keçisi ilan edilemeyeceğini vurguladı.

Üretim Şart

BAGEV Başkanı Ali Çandır, enflasyondaki olumlu seyrin sürdürülebilir olmasının sıkı para politikasından çok üretimi artırıcı tedbirlerin uygulanmasından geçtiğin vurguladı.