• DOLAR 32.591
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2429.026
  • ...
Türkiye`nin kendini gösterme zamanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Suriye`de oynanan oyununun geç olmadan kendi lehine çevirmek zorunda olan Türkiye emin adımlarla kendi güvenliğini sağlamak adına Afrin operasyonuna artık başlamalıdır. ABD ve Rusya`ya bakarak hareket etmek Türkiye`ye hiç bir şey kazandırmaz. PYD-YPG terör örgütlerine Rakka operasyonunda silahlı destek veren ABD, operasyon sonrası silahlarını geri alacaktı. Rakka operasyonundan sonra da PYD-YPG`ye silahlı desteğini sürdürme kararından sonra artık Türkiye`nin yapacağı Afrin operasyonuna ABD`nin söyleyecek bir sözü kalmamıştır. Türkiye daha önceden kendine tehdit teşkil edecek hiçbir oluşumuna izin vermeyeceğini ilan etmişti. DolayIsıyla PYD-YPG Türkiye`nin güvenliğine tehdit eden ve PKK terör örgütü ile direkt ilişkisi olan bir terör örgütüdür. ABD`nin yardım etmesiyle de terör örgütü olmaktan çıkmamaktadır. ABD DAEŞ`e de yardım etmiştir. Binaen aleyh Rusya`nın Afrin`de bayrak açmasıyla da herhangi bir şey değişmemektedir. Türkiye Afrin`e operasyon yapmakla hem haklı hem de kararlılığını göstermiş olacaktır.

RUSYA TÜRKİYE İÇİN PROBLEM OLMAZ

‘Türkiye, Rusya ve ABD ile bölgede karşı karşıya kalabilir` şeklindeki yorumlar ve analizler doğru olabilir. Ancak, Türkiye gizlice Afrin operasyonuna hazırlık yapmıyor. Rusya bölgeden tamamen çekilmediyse bile gereken geri çekilmeyi gerçekleştirdi. Rusya ikinci sefer Türkiye ile ilişkilerini bozmak istemez. Rusya`nın buna dayanacak gücü de yok. Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar Rusya`nın belini büktü. Türkiye ile yeniden PYD-YPG yüzünden hiç ama hiç ilişkileri bozamaz. Çünkü, kendileri bunu itiraf etmeseler de Rusya bu ekonomik şartlarla Türkiye`siz dayanamaz. Rusya Suriye`de Esed`i düşmekten kurtararak yapacağını yaptı. Türkiye`nin Halep`e operasyon yapmadıkça Rusya Türkiye için bir problem olmaz.  Rusya kamuoyu zaten Rusya`nın Suriye müdahalesinden bile rahatsız.

ABD SON ANINA KADAR KENDİ KARTINI OYNATACAK

Türkiye ve ABD müttefikler. Ancak, ABD verdiği sözü tutmamakla Türkiye`nin önünü açtı. Türkiye ise artık boş açıklamalarla yetinmemeli ve ABD`ye bölgede kimin sözü geçeceğini göstermeli. ABD hiçbir zaman Türkiye ile ciddi bir şekilde ilişkilerini bozacak tartışmaya hele savaş alanında karşı karşıya gelemez. Çünkü, Türkiye`yi kaybederse Ortadoğu`yu tamamen kaybeder. ABD Türkiye`nin Rusya ile yakınlaşması ve müttefik haline gelmesini de asla istemez. Ayrıca Türkiye de ABD ve Rusya ile bu konuda bir anlaşmaya varmadan kapalı gözlerle bir operasyon da yapmaz. Türkiye gereken tüm yolları katetmiş, söylemesi gerekenleri söylemiş nasıl adım atılması gerekiyorsa o şekilde operasyona hazırlık içindedir. ABD, PYD-YPG ile işbirliği yaparak yanlış hareket etmeseydi Türkiye`nin Afrin operasyonuna itiraz edebilirdi. O da sadece itiraz olabilirdi. Çünkü, Türkiye istediğini ve doğru bildiğini yapma hakkına ABD gibi sahiptir. Hele söz konusu Türkiye`nin güvenliği olduğu zaman bu hak daha da artmaktadır. ABD`nin PYD-YPG`ye neden destek verdiğini Akdeniz`deki balıklara bile bir sır değil. Türkiye çekilmeden emin adımlarla gücünü göstermeli ki ABD ve Rusya bin kere düşünsün!   

Bu haberler de ilginizi çekebilir