• DOLAR 32.367
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2325.165
  • ...
Pozantı Cezaevinin Geçmişi Temiz Çıkmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
2010 yılında ``mahkum çocuklara şiddet yapılıyor`` iddiasıyla gündeme gelen ve meclis araştırma komisyonu tarafından yapılan incelemeler neticesinde elde edilen bilgiler ile oluşturulan çarpıcı raporda kapatılması yönünde teklif sunulan Adana’daki Pozantı Cezaevi aradan 2 yıl geçmesine rağmen kapatılması veya eksiklerinin giderilmesi bir yana dursun, yine dayak, işkence ve tecavüz iddiaları ile gündeme oturdu.
 
Mersin’de yasadışı eylemlerde polise taş ve molotofkokteyli attıkları iddiası ile tutuklandıktan sonra Adana’nın Pozantı ilçesindeki 282 kişilik Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’ne konulan ve bir süre sonra serbest kalan yaşları 13 ile 17 yaş arasındaki 7 çocuk Mersin İnsan Hakları Derneği’ne giderek kendi el yazıları ile yazdıkları dilekçelere cezaevinde gördükleri kötü muameleleri yazdılar.
 
7 çocuğun cezaevinde yaşadıklarını anlattığı ve okuyanların tüylerini ürperten, söz konusu dilekçelerde, cezaevine konulduktan sonra siyasi suçlu oldukları için çok ağır muamelelere maruz kaldıklarını anlatan yaşları 13 ile 17 arasında değişen çocuklar, bir çok kez başvuru yapılmasına rağmen adli suçlularla bilerek aynı koğuşlara dağıtıldıklarını ve buralarda tecavüzden, sopalı dayağa, tehditten asmalı işkenceye kadar türlü türlü sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldıklarını iddia ettiler.
 
İddialarda çocuklara işkence edenlerin arasında, cezaevi gardiyanlarının yanı sıra Cezaevi müdürü ile cezaevi askerlerinin olması ise dikkat çekerken, çocukların savcılık soruşturması sürerken karakola çağırılarak verdikleri ifadeleri geri çekmeleri konusunda tehdit edildikleri de yer alıyor.
 
Türkiye İnsan Hakları Vakfı iddialar üzerine söz konusu 7 çocukla yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı raporda şu iddialara yer verdi;


‘’Çocuklar özellikle Pozantı Cezaevi’n de oldukları süreçte, çırılçıplak soyunma, hakaret, aşağılanma, öldürülme tehdidi, anlamsız itaat etmeye zorlanma, dayak, elbiselerin ellerinden zorla alınması, geceleri uyurken üzerlerine soğuk su dökülme, 8 kişilik koğuşlarda 11-12 kişi tutulma işkenceleri görmüşlerdir. Bu işkenceler hem cezaevi görevlileri, hem de görevlilerin talimatı ile koğuş sorumluları ‘’ adli tutuklular tarafından gerçekleştiriliyormuş’’
 
Adalet Bakanlığı, çocuk mahkumlara tecavüz, taciz ve şiddet yapıldığına yönelik iddiaları araştırmak üzere cezaevine müfettiş gönderirken, Pozantı Cumhuriyet Savcılığı ise iddialar üzerine soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ’’Olayla igili araştırma yapıyoruz. Sorumluluk gerektiren bir durum çıkması halinde kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız’’ dedi.


İKİ YIL ÖNCE YİNE GÜNDEME GELMİŞTİ
2010 yılında yine aynı iddialar ile gündeme gelen Pozantı Cezaevi’ne giden Meclis İnsan Hakları Komisyonu yaptığı incelemeler ve işkence gördüğü iddia edilen 16 genç ile bire bir yapılan görüşmelerin sonucunda hazırladığı raporda, çocuklar ile yapılan görüşmelerde iddia konusu olayların yaşanmadığı, idare tarafından kötü muamele ve işkence olmadığı ifade edildi.
 
POZANTI İLE İLGİLİ ÇARPICI RAPOR!
Ancak o dönem tutulan raporda işkence iddiaları her ne kadar yalanlanıyor olsa bile cezaevi koşullarının durumu da vahim bir şekilde ortaya konuluyor. Hazırlanan raporda ortak alanlarda kamera sisteminin olmadığının görüldüğü belirtilirken, bu durumun ise çocuklara yönelik her türlü kötü muameleye yol açabileceği ifade ediliyor.
Şiddete davetiye çıkartılmış...
 
Koğuşların genel olarak bakımsız olduğu, koğuşlardaki yatakların aşırı derece kirli ve eski olduğu, hatta bazı yataklarda çarşaf ve nevresimin dahi bulunmadığının altı çizilen raporda cezaevi ile ilgili eksikler ve yaşanan çarpıcı sorunlar ise şöyle sıralanıyor;
 
- Pozantı ilçesinin Adana’ya 110, Mersin’e 120 km uzaklıkta olması sebebiyle duruşma ve hastaneye gidişlerde sıkıntı yaşanmaktadır. İlçede tam teşekküllü bir hastanenin bulunmaması nedeniyle çocuklar Adana’ya sevk edilmekte, sevk ve nakillerinin fazla olması nedeniyle hem iş hem de maddi kayıp oluşmaktadır.
 
- Yoğunluk nedeniyle mükerrirler ile ilk kez suç işleyenlerin ayrılmasında zorluklar yaşanmaktadır.
 
- Yaş tespiti konusunda titiz davranılmaması nedeniyle kimliğinde 18 yaşından küçük gözükmesine rağmen, tutuklulardan 18 ve üzeri yaşta olanlar vardır; çocuk rejimine tabi tutulan bu tutuklular kurum kurallarını sık sık ihlal etmekte, kendilerinden küçük olan tutuklulara kötü davrandıkları için kurum asayişi ve huzuru tehlikeye girmektedir.
 
- Yargılamaların uzun sürmesi nedeniyle, uzun süre kapalı ortamda tutulan çocuklar olumsuz etkilenmektedir.
 
- Kurumun yetişkin ceza infaz kurumu olarak inşa edilmiş olması nedeniyle, fiziki yapısı çocuklara uygun değildir ve iyileştirme çalışmalarında sıkıntılar yaşanmaktadır.
 
- Kurumun ailelerin yaşadığı yerleşim merkezlerine uzak olması sebebiyle aile desteği eksik kalmaktadır.
 
- Yine fiziksel uzaklık sebebiyle üniversite, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerden yeterli destek sağlanamamaktadır.
- Pozantı’nın küçük bir ilçe olması nedeniyle uzman personel sıkıntısı çekilmektedir.
 
- Çalışan personelin özlük haklarının, bulundukları görev ve çalışma koşulları göz önüne alınarak iyileştirilmesi gerekmektedir.
 
‘POZANTI CEZAEVİ KAPATILSIN’
Taş atan çocukların Pozantı Cezaevi’nde kötü muamele gördüklerine yönelik BDP’li milletvekillerinin ortaya attıkları iddia üzerine, diğer partilerden de milletvekilleri ile olayı araştırmak üzere söz konusu cezaevine gittiklerini ifade eden dönemin Meclis İnsan Hakları Alt Komisyon Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Altaş, ``Cezaevindeki yatan 16 çocuk ile birebir görüşme yaptık.Kendileri ne cezaevi görevlilerinden ne de cezaevindeki diğer hükümlülerden böyle bir muameleye maruz kalmadıklarını söylediler. Ancak cezaevi koşullarının iyi olmadığını ve bu cezaevinin kapatılarak buradaki mahkumların başka cezaevlerine nakil edilmesi gerektiğini Adalet Bakanlığı’na o dönem yazdık.`` dedi.
 
haber7

Bu haberler de ilginizi çekebilir