• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...
Mısır ve BAE Filistin`de darbe yapma peşindeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci İsrail basını, Filistin ve Gazze ile ilgili çok konuşulacak bir iddiayı gündeme getirdi. İddialara göre, İsrail`in yanı sıra Mısır ve BAE, Filistin`de yönetimi değiştirmek için anlaştı.

Haartez`de yer alan habere göre, bu üç ülke, BAE tarafından desteklenen Muhammed Dahlan`ı Mahmud Abbas`ın ve Hamas`ın yerine Filistin`in yeni lideri olmasını sağlamayı planlanıyor.

İsrail`in yazar Zvi Bar`el`e göre uzun bir süreden beri elektriklerin kısıtlı olarak verildiği Gazze`de BAE ve Mısır yeni bir düzenleme yapmanın peşinde. Temel hedefin Mahmud Abbas`ın siyasi rakibi olarak bilinen ve BAE tarafından desteklenen Dahlan`ın öne çıkarılması olduğu iddia edildi. İsrail-BAE ve Mısır`ın işbirliği yaparak Abbas`ı sıkıştırmaya çalışacakları ve BAE`nin bölgede yeni bir planı devreye sokacağı belirtiliyor.

​BAE ELEKTRİK KARŞILIĞINDA KONTROLÜ ELE GEÇİRECEK

Buna göre BAE, yaşanan elektrik sıkıntısının giderilmesi için yeni bir enerji santrali inşa edecek. Bunun için 150 milyon dolar ayırmış durumda. Mısır da Refah sınır kapısını insanlara ve mallara açacak. Bunun içinde Abbas`ın yerine Dahlan`ın liderliğinin kabul edilmesi için bastıracak. Benzer bir durumunda Hamas`ın kontrol ettiği bölge için de geçerli olduğu ve İsrail`in Hamas`ın devre dışı kalmasını ve Dahlan`ı istediği belirtiliyor. Hedefin Hamas`ı askersizleştirmese de Gazze`de İsrail ile uzlaşma yanlısı olan bir Dahlan yönetiminin getirilmesi olduğu iddia ediliyor.

İSRAİL-MISIR RÜYASI

İsrail`i yazar “Eğer plan uygulanırsa İsrail-Mısır rüyası gerçekleştirilebilecek” ifadelerini kullanıyor. Bar`el`e göre planın bir diğer hedefi ise Türkiye ve Katar`ın Gazze`deki rolünü etkisiz hale getirmek.

Bare`el`in yazısında Filistinlilerden ziyade Gazze`ye ve Gazze halkına atıfta bulunması ise dikkat çekiyor. Bunun Filistin halkını ayrıştırmanın bir işareti olduğu belirtiliyor.

MISIR YÖNETİMİ, HAMAS VE DAHLAN ARASINDA MUTABAKAT

Hamas heyeti, haziran ayı başlarında gerçekleştirdiği ve bir hafta süren Mısır ziyareti kapsamında üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti. Hamas, görüşmeler neticesinde, Kahire yönetiminin, "Refah Sınır Kapısı'nın düzenli şekilde açılmasıyla Gazze Şeridi'ndeki sıkıntıların hafifletileceği ve ticari hareketin kolaylaşması için çift yönlü bir ticaret kapısının açılacağı" vaadinde bulunduğunu ifade etmişti.

Mısır yönetimi, Hamas ve Fetih hareketinden ihraç edilen Muhammed Dahlan arasında varılan üçlü mutabakat sonucunda 21 Haziran'da Gazze'ye akaryakıt sevkiyatına izin verilmişti.

DAHLAN KİMDİR?

Gazze`de Hamas iktidara gelmeden önce El Fetih partisinin bu bölgedeki lideri olan Dahlan, yolsuzluktan yargılanmaya başlayınca Filistin`i terk edip Körfez`e sığınmıştı. Hamas`a karşı ABD destekli bir darbe tasarlamak ve Yaser Arafat`a suikast planlamak gibi suçlamalar da yöneltilen Dahlan, sürgün yeri olarak Abu Dabi`yi seçti. Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen ve Nilesat uydusundan yayın yapan El Gad Televizyonu`nun sahibi. Geçmişte birçok karanlık olaya adı karışan Dahlan`a yönelik en büyük suçlamalardan biri Filistin lideri Mahmud Abbas`tan gelmişti. Abbas, Mart 2014`te yaptığı açıklamada, Dahlan`ı, Yaser Arafat`ın ölümünden sorumlu tutmuştu. Abbas, Dahlan`ın altı El Fetih üyesinin öldürülmesi ve yüklü miktarda paranın kaybolmasında da rol oynadığını belirtmişti. Abbas ayrıca, Dahlan`ın 2000 yılındaki Camp David zirvesinde İsrail ve ABD ile işbirliği yaparak Filistin`in müzakere masasındaki elini zayıflattığını öne sürmüştü.

15 TEMMUZ İLE ALAKASI NE?

İngiliz The Guardian gazetesinin eski editörü David Hearst ise Dahlan`ı, 15 Temmuz darbe girişiminde aracılıkla suçlamıştı.

Hearst`ın, genel yayın yönetmenliğini üstlendiği Middle East Eye haber sitesinin iddialarına göre, Dahlan, FETÖ ile örtüte para desteği sağlamak isteyen BAE arasında para transferini sağladı. BAE`de bulunan Sky News Arapça ve Al Arabiya gibi medya kuruluşları, 15 Temmuz gecesi Türkiye`deki darbe girişiminin başarılı olduğu ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın yurt dışına kaçtığı gibi asılsız iddialar ortaya attı.

BAE hükümeti ancak 16 saat sonra, yani ancak darbe girişiminin başarısız olduğu kesinleşince bu girişimi kınadı.

BAE sosyal medyasında Dahlan`a yönelik öfke dolu mesajlar paylaşılmaya başladı. Dahlan`ın darbe girişimindeki rolünün ortaya çıkmasının ardından Mısır`a geçtiği iddialar arasında.

Bu haberler de ilginizi çekebilir