• DOLAR 32.576
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2423.755
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - DEİK/Türkiye-Macaristan İş Forumu, T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó'nun katılımları ile DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat'ın ev sahipliğinde 30 Haziran 2017 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Potansiyel yatırım ve işbirliği fırsatlarının ele alındığı, iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik oturumların yer aldığı Foruma, Türk ve Macar olmak üzere 300'ün üzerinde iş dünyası temsilcisi katıldı.

VİZE KOLAYLIĞINI DİKKATE ALMAMIZ LAZIM

Başbakan Binali Yıldırım, AB ile 10 yıldan daha uzun bir zamandır üyelik müzakerelerini sürdüren ancak vize kolaylığı sağlanmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. AB'nin bu süreçte Türkiye'ye bir çok zorluk çıkardığını belirten Başbakan Yıldırım, "Türkiye ile AB arasında ikili ilişkileri geliştirmek istiyorsak mutlaka vize kolaylığını dikkate almamız lazım. Özellikle iş insanlarının bugün en büyük ihtiyacı bu " dedi.

MACARİSTAN'IN TÜRKİYE'DE YATIRIMI MİKTARI DAHA DÜŞÜK

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda her türlü baskıya ve dirence rağmen daima yapıcı davrandığını, Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten Başbakan Yıldırım, 500'den fazla Türk yatırımcısının Macaristan'da özellikle lojistik, sanayi, hizmet sektörlerinde toplam 100 milyon ABD Doları civarında yatırımı bulunduğunu belirtti. Ancak Türkiye'de mevcut durumda 40 civarında Macar yatırımcı bulunduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, "Türkiye'de yatırım miktarı biraz daha düşük, 20 milyon ABD Doları civarında. Bunların artması lazım. Ayrıca Macar ve Türk yatırımcılar, üçüncü ülkelerde de birlikte iş yapabilirler" dedi.

MACARİSTAN TÜRK HALKININ YANINDA OLACAK

Macaristan Başbakanı Viktor Orbanise, Türkiye'nin öngörüldüğü üzere Avrupa'nın en büyük ülkelerinden biri haline geldiğini belirten Orban,  80 milyon nüfusuyla Türkiye'nin Macaristan'dan hem nüfus hem de alan olarak sekiz kat büyük bir ülke olduğunu söyledi ve Türkiye'ye desteklerini hatırlattı. Orban, "Türkiye'nin karşısında olan AB ülkelerinden açıklamalar yapıldığında Macaristan bunlara asla katılmayacak. Macaristan, Türk halkının yanında olacak" dedi.

BİZ BU VERİLER VE İMKÂNLARLA İŞ YAPAMAZSAK HİÇBİR ŞEY YAPAMAYIZ

Macaristan'ın 10 milyonluk nüfusuyla 110 milyar ABD Dolarlık ihracat yaptığını ifade eden Orban, "Macaristan, Avrupa'nın en güvenli ülkesi. Bir Türk için güvenliğin neden önemli olduğunu açıklamam gerekmez. Görüyorsunuz Avrupa'daki durumu, güvenlik, asayiş ve giderek artan terör tehlikesi. Macaristan öylesine bir ülke ki hem güvenlik ve öngörülebilirlik mevcut" dedi. Türkiye'nin Avrupa'yı koruduğuna dikkat çeken Orban, "Türkiye önlemeseydi Avrupa sığınmacı akınına uğrayacaktı ve bunun için de Türkiye'ye takdir ve saygı duyulması gerekir. Macaristan'ın 10 milyonluk bir ülke; ancak bin yıllık tarihe sahip. Devasa bir Türkiye, devasa bir Orta Avrupa emrinize amadedir. Biz, bu veriler ve imkânlarla iş yapamazsak hiçbir şey yapamayız" dedi.

TÜRK EXİMBANK İLE MACAR EXİMBANK'I BİR ARAYA GELSİN

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, karşılıklı yatırım ve ticaretin artırılmasına yönelik çalışmalara dikkat çekti. Zeybekci, "Macar Eximbank Türkiye'ye yaklaşık 255 milyon dolarlık, Türk Eximbank da Macaristan'a yaklaşık 750 milyon ABD Dolarlık kredi hacmi açtı" dedi. Bakan Zeybekci, "Türk Eximbank ile Macar Eximbank'ı bir araya gelsin, Türk ve Macar sanayici ve yatırımcıları üçüncü ülkelerde yatırımda bulunacağı zaman bu projeleri desteklesin. Bu anlamda zaten bir ön görüşme vardı, bunu somut bir anlaşmaya dönüştürüyoruz" dedi. Türk ve Macar ortaklığının tarihte birçok zorluğa göğüs gerdiğini belirten Zeybekci, sanayi tesislerinin kurulduğunu, üniversitelerin açıldığını söyledi. Ülkelerin ilişkilerini belirleyen, ülke gruplarını bir araya getiren en önemli faktörlerin dış ticaret ve ekonomik ilişkiler olduğunu ifade eden Zeybekci, bu faktörlerin siyasi ilişkilerin de önüne geçtiğini vurguladı. Macar yatırımcıları, Türkiye'nin gücünü ve potansiyelini keşfetmeye davet eden Zeybekci, Türk ve Macar iş dünyası temsilcilerinin birlikte ortak projelere imza atmasını istediklerini söyledi.

TEŞVİKLER YÜZDE 50 VE NAKİT

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártóise, Macaristan'a yatırım yapmak isteyenlere yatırımcılara, Macaristan Yatırım Destek Ajansı'nın sağladığı teşviklerle yüzde 50'ye yakın destek sağlanabildiğini söyledi. Szijjártó,  desteklerin nakit olarak sunulduğunu belirterek, Türk yatırımcıların bu imkanı değerlendirmesini istediklerini söyledi.

DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türkiye ve Macaristan arasındaki dış ticaretin 2023'e kadar 5 milyar ABD Dolarına çıkarılmasına yönelik hedefi anımsatarak, bu koşullara ulaşmak üzere her türlü ortamın hazır olduğunu ve iş dünyası temsilcilerine büyük görev düştüğünü söyledi.

Türkiye-Macaristan Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:  2.1 milyar dolar

Türkiye'den Macaristan'a yapılan ihracat:832 milyon dolar

Başlıca ihracat kalemleri:Motorlu taşıtlar, kara taşıtları için aksam ve parçaları, demir-çelik, bakır tel.

Türkiye'nin Macaristan'dan  yaptığı  ithalat:1.3 milyar dolar

Başlıca ithalat kalemleri:  Motorlu taşıtlar, kara taşıtları için aksam ve parçaları, azot, otomatik bilgi işlem makineleri, büyükbaş hayvan.

Dış Ticaret Dengesi:  Macaristan lehine 469 milyon dolar