• DOLAR 32.587
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2430.996
  • ...
Cezaevlerinde NELER OLUYOR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İbrahim Toprak / Doğruhaber

Osmaniye T Tipi cezaevinde yaşanan hukuksuzluklar 12 Eylül uygulamalarını aratmıyor. Cezaevine ilk giren kişi çırılçıplak soyuluyor. Karşı koyarsa A takımı adı verilen özel bir gardiyan ekip tarafından kaba dayağa maruz kalıyor. Mahkûmlardan her gün rutin kişisel temizlik isteniyor. Buna da uymayan şiddet ve hakarete maruz kalıyor. Sivil Toplum Kuruluşları cezaevinde yaşanan hukuksuz uygulamalara tepki gösterirken insan haklarının ihlal edildiğini belirtiyorlar. Hükümlü-Tutuklu ve Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yusufi-Der) Genel Başkanı Av. Mirhan Özbekli, cezaevinde yaşananları insanlık dışı uygulamalar olarak değerlendirirken İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana şube sekreteri Osman Kara da kendilerine cezaevinde yaşanan hukuksuz uygulamalarla ilgili ciddi başvuruların olduğunu belirtti. Ayrıca Pozantı Çocuk Kapalı Cezaevinde terör suçlamasıyla tutuklu bulunan çocuk tutukluların adli tutukluların yanına konularak şiddete ve cinsel istismara maruz kaldıkları iddia edildi.

CEZAEVİNDE NELER OLUYOR?
Geçtiğimiz hafta iki mahkûmun çırılçıplak soyulmak istendiği ve mahkûmların karşı koymalarına karşın A takımı denilen özel bir gardiyan ekibi tarafından darp edilmelerinin ardından geçtiğimiz günlerde de sakalı uzun olduğu gerekçesiyle bir mahkûmun gardiyanlar tarafından 20 dakika boyunca darp edildiği iddiaları “Osmaniye T Tipi Cezaevinde neler oluyor?” sorusunu akıllara getirdi. Yaşananların insanlık dışı muamele olduğunu belirten Yusufi Der Genel Başkanı Av. Mirhan Özbekli, olayın faillerini kınadı ve olayın takipçisi olacaklarını açıkladı. Osmaniye T Tipi Cezaevi Yönetiminin tutuklu ve hükümlülere yaptığı baskının halen devam ettiğini belirten Özbekli, 2011 yılı haziran ayında hükümlü Enver Kaplan’a yapılan haksızlıklardan sonra şimdi de Hasan Tilki ve Salih Yıldırım isimli hükümlülere uygulanan insanlık dışı muamelelerinin ortaya çıktığını söyledi.

DEVLET ŞİKÂYETLERİ CİDDİYETLE ARAŞTIRMALI

İşkenceye sıfır tolerans diye propaganda yapan bu hükümetin bir yıldır basında çıkan bu haberleri görmediği ya da görmek istemediğinin anlaşıldığını ifade eden Özbekli, “Terörü ortadan kaldırmak isteyen devletin, öncelikle idaresinde terör uygulayan yapıları temizlemesi gerekir. Devletin içindeki işkenceci ve zulüm yapan idarecilerin devletten temizlenmedikçe devletin halkıyla barışamayacağı açıktır. Hükümet devlet yapısı içerisindeki işkenceci zihniyeti ve işkencecileri devlet mekanizmasından temizleyip, bununla ilgili bütün şikâyetleri ciddiyetle araştırması zorunludur” dedi.

4 GÜNDE 5 BAŞVURU
Osmaniye T tipi Cezaeviyle ilgili ciddi iddiaların olduğunu belirten İHD Adana şube sekreteri Osman Kara, 4 günde 5 başvuru aldıklarını söyledi. Aramalar bahane edilerek hücrelere girildiğini ve yine değişik bahanelerle mahkûmların hakaret ve darpa maruz kaldıklarını ifade eden Kara, sonrasında da mahkûmlara hücre cezası verildiğini anlattı. Kendilerine yapılan başvuruların ciddi iddialar olduğunu söyleyen Kara, başvuruların aileler tarafından yapıldığını ve anlatılan hikâyelerin hemen hepsinin aynı olduğunu vurguladı.

“Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazılarda Osmaniye T Tipi Cezaevinin güllük gülistanlık olduğunu söylüyorlar” diyen Kara, “Biz verilen cevaplara ayrıca Cezaevi yetkilileri ile cezaevi savcısının verdiği bilgilere inanmıyoruz. Çünkü elimizde ciddi başvurular var” dedi. Cezaevinde günlük tıraş olma zorunluluğu olduğunun altını çizen Kara, Cezaevinde askeri yöntemlerin dayatıldığını dile getirdi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir