• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2284.383
  • ...
Havaların ısınmasıyla artan elektrik tüketimine ilişkin uyarı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Elektrik Dağıtım, bölgesindeki 6 ilde havaların ısınması ile birlikte klimaya bağlı tüketimin yüzde 52 dolayında arttığını belirtilerek tüketicilerin elektriği kontrollü kullanması uyarısında bulundu.

Yapılan açıklamada, kontrolsüz tüketim nedeniyle bölge genelindeki şebekelerin iyiden iyiye zorlanmaya başladığı belirtilerek şunlar ifade edildi:

Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, "5 gün öncesine kadar 43 bin MWh (Megawatsaat) olan bölgedeki elektrik tüketimi bir anda 65 bin  MWh'ye yükseldi. Sulama sezonunun henüz tam olarak başlamadığı bölgede, söz konusu tüketim artışının kaynağını soğutma amaçlı kullanılan klimalar oluşturuyor. Bu da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın belirlediği kriterlerde kesintisiz ve kaliteli enerji sunma çabası içerisinde bulunan Dicle Elektrik Dağıtım'ın, müşteri memnuniyeti eksenli çalışmalarını aksatıyor." denildi.

En fazla artış Şanlıurfa'da

Dicle Elektrik Dağıtım'ın verilerine göre son 5 gün içerisinde en fazla elektrik tüketimi termometrelerin 60 dereceyi gösterdiği Şanlıurfa'da yaşandı. Şanlıurfa'da günlük elektrik tüketimi 16 bin  MWh'den 27 bin  MWh'ye kadar çıktı.

Son 5 günde Dicle Elektrik Dağıtım'ın sorumluluk bölgesindeki Mardin'de elektrik tüketimi 7 bin  MWh'den 12 bin MWh'ye,Diyarbakır'da 12 bin  MWh'den 16 MWh'ye, Şırnak'ta 3 bin  MWh'den 4 bin MWh'ye, Batman'da 3 bin  MWh'den 4 bin MWh'ye ve Siirt'te ise bin MWh'den bin 500MWh'ye yükseldi.

Oda sıcaklığı 25 derece olmalı

Uzmanlar da klima kullananlar için "konfor sıcaklığının 25 derece" olduğunu hatırlatıyor. Klimalarda minimum soğutma derecesinin 18 olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda yanlış bilinenlere de açıklık getirirken şu uyarılarda bulunuyor:

"Çoğu kişi klimayı 18 dereceye aldıklarında cihazın 18 derece üfleyeceğini sanıyor. Oysa işin gerçeği böyle değil. Kumanda da yazan derece, ortam sıcaklığını getirmek istediğimiz ısı derecesidir. Doğru kullanılan bir klima ile ideal ortam sıcaklığı 25 derece olmalıdır. Ortam bu sıcaklığa ulaşınca klima zaten kendiliğinden devre dışı kalır. Bu nedenle bazılarının yaptığı yanlış uygulamalarda olduğu gibi kapı pencere açmaya da gerek kalmaz. Sürekli 18 derecede çalışan klimalar hem gereğinden fazla enerji harcar, hem de hastalıklara neden olabilir."

"Klimalar başta olmak üzere elektrikli aletleri kullanırken son derece ölçülü davranmaya çağırıyoruz"

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel ise daha çok kayıt dışı tüketim yüzünden şebekelerin zorlandığına dikkat çekerek, "Herkesin ortamı soğutarak sıcaklardan korunmaya elbette hakkı vardır. Ancak biz enerji şirketi olarak, tüketimde aşırıya kaçılmamasını istiyoruz. Kayıt dışı kullananlar aşırı derece elektriği israf ediyorlar. Klimayı kapatmak yerine kapılarını pençelerini açarak ortam sıcaklığını dengeliyorlar. Bunu yapanlar, şebekenin devre dışı kalmasına neden olarak, diğer vatandaşları sıkıntıya sokuyorlar. Bir diğer konu ise müşterilerimizin güç anlaşmasına uymalarıdır. Meskenler için veya işyerleri için belli bir güçte elektrik almak üzere anlaşma yapan müşterilerimiz, bunun çok üzerinde elektrik çektiklerinde şebeke zarar görüyor. Bizim dağıtım planlamamızı da zora sokabiliyorlar. Bölgemizin şartlarını da göz önüne alarak trafoları zaten kapasitelerinin üzerinde tesis ediyoruz. Buna rağmen aşırı yüklenme yüzünden trafolar yetersiz kalabiliyor, hatta yanabiliyor. Bu sebeple herkesi klimalar başta olmak üzere elektrikli aletlerini kullanırken son derece ölçülü davranmaya çağırıyoruz. Müşterilerimiz ile el ele vererek bir nevi 'afet' sayılabilecek bu süreci sorunsuz atlatabiliriz." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir