• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD Rakka`da 173 sivili katletti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili / DOĞRUHABER

Amerika; Irak, Afganistan, Pakistan ve Yemen`de olduğu gibi Suriye`de sivilleri katletmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun DEAŞ kontrolündeki Rakka'ya havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda haziran başından bu yana 173 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada koalisyon güçlerinin kara saldırılarının yoğunlaştığına ve bunun sonucu olarak 100 bine yakın sivilin kapana kısıldığına dikkati çekti. Rakka'daki sivillerin içinde bulunduğu durumdan derin endişe duyduğunu ifade eden Hüseyin, tüm tarafları Rakka'daki sivillerin hayatını riske atmamaya davet etti.

"Siviller hızlı bir askeri zafer uğruna feda edilmemelidir." diyen Hüseyin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun 1 Haziran'dan bu yana Rakka'ya yönelik hava ve kara saldırılarında en az 173 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 21 Haziran'da yaptığı açıklamada, Rakka'nın DEAŞ'ın elinden alınması için yürütülen operasyonlarda sivillerin ve sivil altyapının korunması çağrısında bulunmuştu.  

 “SİVİL KAYIPLAR VE YERİNDEN EDİLMELER 'DEHŞET VERİCİ' BOYUTLARDA”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Rakka'nın DEAŞ'tan alınması için yürütülen operasyonlarda sivil can kayıpları ile yerinden edilmelerin 'dehşet verici' boyutlarda sürdüğünü belirtmişti. Guterres, açıklamanın devamında milyonlarca insanın yüz yüze kaldığı tehlikeler ve çaresizlikten dolayı büyük kaygı duyduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Guterres, mültecilerin kaldığı hastane ve okulların hedef olmaya devam ettiğini dile getirirken, "Rakka'da çatışmaların arasında sıkışıp kalan ve her yönden tehlike altında olan sivillerin durumu son derece kaygı verici. Rakka'da çatışmalar sürerken askeri operasyon yürüten tüm taraflara sivillerin ve sivil altyapının korunması için ellerinden geleni yapması çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullanmıştı.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir