• DOLAR 32.511
  • EURO 35.183
  • ALTIN 2491.199
  • ...

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27 Mayıs'ta yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, vatandaşların kamuya olan borcu için düzenlenen vergi borcu yapılandırması başvurusu yarın sona erecek. 

Kanundan yararlanmak isteyen borçluların, yarına kadar ilgili vergi dairesine başvurmaları gerekiyor. 30 Haziran'dan sonra sürenin uzatılması düşünülmüyor.

Başvurular, bağlı olunan vergi dairesine giderek veya posta yoluyla ya da www.gib.gov.tr adresi üzerinden yapılabilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerekiyor.

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan, "bazı alacakların yeniden yapılandırılması" ile kanunun birçok hak getirdiğini ifade etti.

Gazan, "7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunu'yla esnafımızın kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecektir. Yeni Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi dairelerine ve SGK prim borcu olanlar ile ödenmesi gereken vergi, diğer borçların gecikme zamları, faizleri ÜFE oranında, yani 3'te 2 oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Kanundan yararlanan esnafımız yıllık yüzde 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık yüzde 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanıyor. Yapılandırma devam ettiği sürece borcu yoktur belgesi alınabilecek, araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek. Başvuru için 30 Haziran son gün. Bu sürenin uzatılmasına ilişkin kanunda yetki bulunmadığından, sürenin uzaması söz konusu değildir. Esnaf ve sanatkârlarımız yapılandırma sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek." dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)