• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ANALİZ -  Ülkemizde ileriyi gören işadalarımızın olması umut verici. İşte onlardan birisi de Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan. Yazımıza Doğan`ın tespitlerini vurgulayarak devam edelim:

BU İŞE İLK BAŞLAYANLAR ALMANLAR OLDU

Doğan açıklamasında; 2011'de Almanya'nın geleneksel imalat sanayisini bilgisayarlaştırdığını ve çalışmaların kısa süre içinde tüm dünyayı etkisi altına aldığını anlattı. Evet, bu sayfamızda özellikle üzerinde durmaya ve tüm ülkeye, hatta ümmete duyurmaya çalıştığımız, Endüstri 4.0 diye bilinen 4.Sanayi Devrimi`nin ne kadar hayati olduğuna dair Doğan`ın giriş cümleleri böyle başlıyor. Endüstri 4.0 terimi ilk defa 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı`nda kullanıldı. Ekim 2012`de ise Bosch Grubu ve SAP`nin eski CEO`su Henning Kagermann bir çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları Dördüncü Sanayi Devrimi öneri dosyasını, Alman Federal Hükümeti`ne sundu. Böylece 2013 yılında Alman Hükümeti, kendi Endüstri 4.0 dönüşüm yol haritasını hazırlamaya başladı. Yani bu işe ilk başlayanlar Almanlar oldu.

ENDÜSTRİ 4.0 NEDEN ÖNCE ALMANYA`DA BAŞLADI?

“Çin malı” denince aklınıza ne gelir? “Ucuz ve çok” değil mi? Çünkü, Çin muazzam nüfus gücü ve sorgulanamayan komünist iktidarı ile dünya piyasalarını alt üst etti. Neredeyse her şeyin taklidini en hızlı ve ucuza mal ederek yaptı. Çin`in bu üretim hızına insan gücü ile cevap verebilmek mümkün mü? Hayır. Peki o zaman ne yapmalı? İşte burada Endüstri4.0 devreye giriyor. Endüstri 4.0, sanayinin sorunlu ve çözüm getirilmesi gereken; planlanandan az veya çok üretim, hatalı üretim, stok israfı vs.`yi ortadan kaldırmayı hedefliyor. Daha az maliyetle üretim, minimum enerji kullanımı, az ısı üretimi, zaman kazanımı, daha az kaynak ve az bellek kullanma vb. bunların yanında ise yüksek hızda ve güvenilirlikte çalışma, eski işlere göre en az iki kat verim ve daha kaliteli ürün üretimi Endüstri 4.0`ın kazanımları arasında. Almanlar Çin'in ulaşılamaz olan üretim gücüne Endüstri 4.0 ile cevap vermeyi hedeflediler.

TÜRKİYE ORTA GELİR TUZAĞINDAN ANCAK ENDÜSTRİ 4.0 İLE KURTULABİLİR VE GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINA GİREBİLİR

Doğan`ın açıklamalarıyla devam edelim: “Endüstri 4.0 10-20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale gelecek. Artık gecemizi gündüzümüze katıp daha fazla çalışma vakti. Bunu yaparken web teknolojileri, otonom üretim sistemleri ve uluslararası ticaretteki dönüşümleri yakından takip ederek hızlı tepkiler vermeliyiz. Sanayide verimliliği arttıran ve üretim maliyetlerini düşüren Endüstri 4.0 sistemi başarıyla hayata geçirdiği takdirde Türkiye orta gelir tuzağından kurtulacak ve gelişmiş ülkeler arasına girecektir." Doğru söze ne denir? Çünkü bu sanayi devrimini kaçıranlar inanın adeta taş devrinde kalacak ve diğerlerinin sömürgesi durumuna düşecekler. Bu nedenle akıllı teknolojilere alışmalı, yaygınlaştırmalı ve hatta genç potansiyelimizin önemli bir kısmını bu yönde donanmaya seferber etmeliyiz. 

SADECE KOBİ'LER DEĞİL ÜLKELER DE TEKNOLOJİ İLE AYAKTA KALABİLİR

Başkan Doğan, sanayide farklı bir değer kazanarak Endüstri 4.0 entegrasyonunu sağlayan firmaların pazarda büyük paya ulaşacaklarını vurguladı. Türkiye'nin son yıllarda değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini anımsatan Doğan, bu sürece hızla ayak uydurulması gerektiğini bildirdi. Doğan, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, yeni ve yüksek katma değerli üretimi olmayan ve tek bir ürüne bağımlı olan ülkeleri ekonomik dar boğaza soktuğunu belirterek, "Son dönemde uluslararası ilişkilerimizde yeni bir döneme girmiş olsak da bu sıkıntılı süreçte yaşadıklarımız, pazar ve ürün çeşitlendirmesinin ne kadar önemli olduğunu bize göstermiştir. Bilginin ve teknolojinin hızla yayıldığı günümüzde, işletmelerimizin uluslararası rekabette avantaj sağlayabilmeleri son derece önemlidir. Aksi takdirde sermayenin hızla büyüdüğü dünyada Ar-Ge faaliyetlerinde oldukça ileri olan ve bununla beraber teknolojik gelişme sürecinde başarıyla ilerleyen çok uluslu şirketlere karşı, iç piyasada varlığını sürdüren yerli, küçük çaptaki KOBİ'lerimizin ömrü uzun olmayacaktır." açıklamasında bulundu. Başkanın bu sözlerine son olarak şunu eklemek istiyorum: “4.Sanayi Devrimini yakalayıp uygulayamazsak, sadece KOBİ`lerimizin değil, ülkelerimizin de ömrü uzun olmayacaktır.”