• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...
Vanlı Medikalcılar Dış Firmaların Müdahalesinden Dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`da her kesimden esnafı dinleyen İlke Haber Ajansı, bu sefer de medikalcılarla konuştu. İşte Van`da deprem sürecinden en fazla iş yapması beklenen ancak iş yapamayan medikal esnafının sorunları:

Deprem sürecinde hastanelerin kapalı olması ve dışarıdan gelen medikal malzemesinin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen esnaftan Ercan Bakan, "Bildiğiniz üzere Van`da yaşanan depremlerden sonra bölge hastanesi hariç hemen hemen tüm hastaneler kapandı. Sadece ilçedeki sağlık ocakları aktifti. Ancak buralarda da ciddi bir deprem paniği vardı" dedi.

"Dış Firmaların Bizlere İkinci Bir Şok Daha Yaşattı"
Kendilerinin de diğer tüm esnaf gibi iki ay boyunca işyerlerini açamadıklarını ve dış firmaların kendilerine ikinci bir şok yaşattığını aktaran Bakan, "Tabi bizler de ilk iki ay boyunca tüm esnaf gibi işyerlerimizi açamadık bu süreçten sonra işyerlerimizi açtık. Bu sefer de dış firmalar bunu fırsata çevirip piyasaya düştüler. Depremden sonra bir darbede bunlardan aldık. Gelen yardımlar arasında medikal malzemesi fazlaydı. Bunlar Van dışında alınmıştı" şeklinde ifade konuştu.

"Van`da ki Potansiyelin Değerlendirilmesi Gerekir"
Bundan sonra neler yapılabileceği noktasına da değinen Ercan Bakan, "Hastanelerin medikal malzeme ihtiyaçlarında Van`ın esnafına öncelik tanınması, Van`daki potansiyelin değerlendirilmesi gerekir" diyerek yapılacaklar noktasında tavsiyelerde bulundu.

Ayrıca deprem sürecini geride bıraktıklarını ve yeni bir canlanmanın beklendiğine dikkat çeken Bakan, "Hastanelerin çalışması ve buradaki hastanelerin bizlere öncelik tanımasıyla bu sıkıntılar en aza inecektir" şeklinde konuştu.

Medikal esnafından kemal Sak ise konuya başka bir açıdan bakarak şu değerlendirmede bulundu: "Van`da hastanelerin kapanmasıyla iş alanlarımız iyice daraldı. Hem il hem de il dışından gelen medikal firmaları bölge hastanesine yoğunlaşmışlar. Bu da hem rekabet alanını ortadan kaldırmış hem de bizlerin işlerimizi ciddi bir şekilde aksatmıştır" diyerek sıkıntılarını paylaştı.

"Bankalar İse 4 Aydır Almadığı Kredi Burçlarını Şimdi Faiziyle İstiyorlar"
Hala işyerinin kapalı olduğunu söyleyen Sak, "Bildiğiniz gibi orta hasarlı yapılara tekrar inceleme kararı alınmıştı ancak Şuan tam bir belirsizlik yaşanıyor. İşyerimde orta hasarlı raporu aldığı için ne olacağını ve ne zaman sonuçlanacağını bilemiyoruz. Bankalar ise 4 aydır almadığı kredi burçlarını şimdi faiziyle istiyorlar. Bu da bizi tedirgin ediyor" şeklinde konuşarak çaresizliğini dile getirdi.

"30 bin liralık krediyi almak için 30 seferdir bankaya gidiyorum"
Bankadan yeni döndüğünü aktaran Kemal Sak sözlerini şöyle sürdürd:. "Bankadan yeni geliyorum bin 800 civarında bir başvuru vardı. Ancak 30 bin liralık krediyi almak için 30 seferdir bankaya gidiyorum ancak yine eli boş döndüm."

Yıllardır Medikal işiyle uğraştığını aktaran Mert Aydın da şu tespitlerde bulundu: "Birinci depremden sonra evlerimiz daha güvenli olduğundan kısa bir süre evlerimizde hizmet vermeye çalıştık ancak ikinci depremden sonra evlerimizin de hasar görmesiyle işimize 2 ay gibi bir sürede ara vermek zorunda kaldık. Tabi süreç içerisinde birçok hastane yıktırıldı. Bu da hem iş alanlarımızı daralttı. Hem de dışarıdan gelen medikalcılara fırsat tanınmış oldu."

Hastanelerin yıkılması ve doktorların değişmesiyle var olan iş çevrelerini sıfırladığını söyleyen Aydın, "Bunun sunucu olarak Vanlı medikal esnafının sıfırdan işe ve çevre oluşturmaya başladı. Bu da zaman alacaktır. Çünkü herkesin kalıplaşmış bir iş potansiyeli vardı" dedi.

Murat Dalgın - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir