• DOLAR 32.338
  • EURO 35.176
  • ALTIN 2240.915
  • ...
"Şevval ayında tutulan 6 günlük oruçla seneyi oruçlu geçirmiş gibi oluruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Mehmet Güneş, Ramazan'dan sonra 6 gün tutulan ve Hz. Peygamber'in hiç terk etmediği Şevval orucunun önemiyle bilgilendirmelerde bulundu.

Nefis terbiyesi üzerinde çok büyük etkisi bulunan orucun hem farz hem de sünnet olanının tutulması gerektiğini belirten Güneş, Şevval ayında tutulacak 6 günlük orucun bir yıllık ibadetle eş değer olduğunu söyledi.

Ramazan ayının bitmesi ile ibadetlerde gevşeklik gösterilmemesi, ibadetlere Ramazan ayı dışında daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Güneş, "Ramazan ayı aramızdan ayrıldı. İnşallah bu mübarek ayın feyzinden, bereketinden, ecir ve sevabından istifade etmişizdir ve bu manevi eğitim medresesini başarıyla geçmişizdir." dedi.

"Geriye dönüş değil, ileriye gidiş olması lazım"

Recep ayı ile başlayan manevi eğitimin Şaban ayı ile devam edip, Ramazan'la taçlandığını dile getiren Güneş, şunları söyledi:

"Üç sınıflı bir medreseyi bitirdik. Bu medreseden de inşallah başarılı bir şekilde mezun olduk. İnşallah Allah katında cehennem azabından azat olma beraatımızı almış ve başarılı bir şekilde bu medreseyi tamamlamış oluruz. Burada aldığımız eğitimi kaybetmememiz, muhafaza etmemiz lazım. Aynı bu mübarek ayda, bu medresede kazandığımız meziyetleri devam ettirmemiz lazım. Geriye dönüş değil, ileriye gidiş olması lazım. Hz. Muhammed bir hadiste, 'İki günü birbirine eşit olan kişi zarar etmiştir.' buyuruyor. Onun için tekrar zarar edecek bir duruma kendimizi düşürmememiz lazım. Kazandıklarımızın üzerine ilave yapmak suretiyle bu mübarek aylarda kazandığımız ecir ve sevabı daha fazla artırmaya yönelik ibadetlerimize yönelmemiz lazım. Eksiltme değil, artırma cihetine gitmemiz lazım."

"Şevval orucunu tutmayı ihmal etmeyelim"

Hz. Muhammed'in, oruçtan gereken kârı elde edebilmek için Ramazan'dan sonra Şevval ayında 6 gün oruç tuttuğunu ve bunu tavsiye ettiğini belirten Güneş, "Peygamberimiz, oruç ibadetinden gereken kârı elde edebilmek için Ramazan'dan sonra 6 gün Şevval ayından oruç tutulmasını tavsiye ve teşvik etmiştir. Bir hadiste, 'Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den 6 gün eklerse bütün sene oruç tutmuş gibi olur.' diye buyurmuştur. Şevval ayı orucu da bu yönden önemlidir. Şevval ayında 6 gün oruç tutmakla sanki seneyi oruçlu geçirmiş gibi Allah katında sevap alacağımızı unutmamamız lazım. Bu mübarek ayın sonunda Şevval orucunu tutmayı ihmal etmeyelim." şeklinde konuştu.

"Her hafta 2 gün tutulabilir"

Şevval orucunun art arda tutulabileceği gibi bu ayın değişik günlerinde de tutulabileceği bilgisini veren Güneş, "Her hafta bir ve 2 gün de tutulabilir. İmkânlar nispetinde bu oruç farklı günlerde de tutulabilir. Fakat bazı kardeşlerimiz bayram ertesi bu orucu üst üste tutmayı tercih ediyorlar. Oruç ibadetinden tamamen uzak durmamamız lazım. Çünkü oruç ibadetinin nefis terbiyesi üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Peygamberimiz oruç konusunda soru soran sahabeye gücü nispetince oruç tavsiye etmiştir." diye belirtti.

"Oruç ibadetinden uzak durmamaya çalışalım"

Farz orucun dışında sünnet olanların da yerine getirilip, önemsenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Güneş, "Bütün seneyi art arda oruçlu geçirmek dinimizce uygun görülmemiş ve tavsiye de edilmemiştir. Hz. Muhammed bir hadiste, Allah katında en güzel orucun Hz. Davut'un tuttuğu oruç olduğunu beyan etmiştir. Hz. Davut bir gün oruç tutar, bir gün de iftar ederdi. Biz de elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince, zamanımız el verdiğince oruç ibadetinden uzak durmamaya çalışalım. Pazartesi ve perşembe günleri, her aydan 3'er gün veya bir ayın başından, ortasından ya da sonundan 3'er gün oruç tutabiliriz. Bir gün oruç bir gün de iftar edebiliriz. İmkânlar nispetinde oruç tutabiliriz. Önemli olan amellerdeki ihlastır. Günlerin sayısının çokluğu ile değil, kişi ihlası, niyeti ve samimiyeti ölçüsünde ibadetlerden faydalanabilir. Ecir ve sevabını ona göre alabilir. Onun için Peygamberimiz 'Ameller niyetlere göredir.' diye buyuruyor. Kişinin Allah katında ibadetleri niyetine göre değer kazanır." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir