• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ANALİZ - JP Morgan`ı biliyorsunuz, ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finans şirketi. Bu şirket ABD`yi inşa eden şirket diye bilinir. Hikayesi uzun ve sırlarla dolu… Fakat dünya piyasalarındaki etkileri ve ülkelerin ekonomilerini yıkıma sürükleyen politikaları apaçık olan, kapitalizmin mabetlerinden birisidir JP Morgan. İşte bu JP Morgan`ın, Niceliksel ve Türev Ürünler Araştırma Departmanı Global Başkanı Marko Kolanovic, Financial Times'ta yer alan habere göre; hisse senedi gibi riskli varlıkların yıllardır ralli yaptığını, volatilitenin rekor düşük seviyelere yaklaştığını belirtti. Marko Kolanovic,  "Temel anlamda volatilitenin yüksek olmaması gerekir ancak şu anki makro ortamın tüm zamanların en düşük volatilitesini garanti etmediği de açıkça görünüyor" dedi.

“YAKINDA KÖTÜ ŞEYLER OLACAK ÖYLE HER ÜLKEYE YATIRIM YAPMAYIN” DEMEYE GETİRİYOR
Kolanovic,  Japonya ve Avrupa Merkez Bankalarının parasal genişlemelerinin sona gelmesi ve Fed'in faiz artırımlarıyla finansal varlıklarda yüksek değerlemeleri destekleyen temel faktörlerin ortadan kalkacağını dile getirdi. Kolanovic "Orta vadede bu piyasada çalkantıya, volatilitede artışla ve kuyruk risklerine neden olacak" şeklinde konuştu. Kolanovic`in ve tasmasını elinde tutan JP Morgan`ın derdi  uluslararası yatırımcıları korumak değil. Aslında tüm bu açıklamaların Türkçesi; “yakında kötü şeyler olacak öyle her ülkeye yatırım yapmayın” demeye getiriyor Mister Kolanovic.

TAVŞANA KAÇ TAZIYA TUT
Özellikle gelişmekte olan ülkelerin(ki bunların başında Türkiye geliyor) uluslararası yatırıma su gibi ihtiyaç duyduğunu düşünürsek bu açıklamanın hangi hedefleri vurduğunu görebiliriz. Paranın ülkelerin kalkınması için sanayi ve imalat yatırımına değil de, bu tip uluslararası sömürge bankalarının kasalarında yatırıma gitmesini hedefleyen bir kurumun baykuşundan da(pardon stratejisinden) ancak bu açıklamalar beklenirdi. Bunların işi bu “tavşana kaç tazıya tut” demek. Yani paran mı var; ”Dur sakın ülkeni kalkındırmak için yatırım yapma! Yoksa çalkantılarda boğulursun” deyip ürküterek kaçırdıkları sermye sahibi tavşanların peşine faizci tazılarını salıp “tut” diyorlar.

GEÇTİ BOR`UN PAZARI SÜR EŞEĞİNİ NEW YORK`A
Geçti o sahte ilahlar gibi hükmettiğiniz dönemler. Dünyayı “sihirleyerek sömürmek” için kurduğunuz uluslararası medyayı bugün Musa(as)`ın asası gibi kullanan yeni bir nesil yetişti. Firavunun sarayında yetişen Musa(as) gibi. Ve her geçen gün, filizi üzerinde ayağa kalkarak güçlenen bir fidan gibi, güçleniyor, uyanıyor ve diriliyorlar. Son yıllarda önce Türkiye, sonra tutmayınca Katar ekonomileri üzerine yapılan manipülasyonları düşünün. Neler demediler ki… Hangisi tuttu? Hiçbiri! Hani gerçi bunlar Bor`u bilmezler ama yine de söyleyelim; “Geçti Bor`un pazarı sür eşeğini New York`a”