• DOLAR 32.492
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2431.797
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - Arap dünyasının yaptırım uyguladığı Katar, yaşadığı zorlukları üstesinden Türkiye`nin destekleriyle aşmaya çalışıyor. Türkiye`nin ihracat üssü Bursa da Katar ile olan ticaret hacmini artırıyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2016 yılının tamamında Katar`a 13.5 milyon dolar değerinde ihracat yapan Bursa iş dünyası, bu yılın 1 Ocak – 21 Haziran arasında 11.5 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81`lik bir artışı ifade ediyor.

SON 1 AYDA REKOR ARTIŞ

Katar ile Bursa arasındaki ticaret son 1 aylık dönemde ise rekor düzeyde arttı. Bursa`nın Katar`a ihracatı bu yılın mayıs ayından itibaren hızla yükseldi. 21 Haziran`a kadar kentin Katar`a ihracatı 6 milyon 160 bin dolara ulaştı. Böylece geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Katar`a yapılan ihracatta yüzde 373`lük bir artış gerçekleşti. Ürün grupları bazında ise su ürünleri ve hayvancılık ürünlerinin artışı ise dikkat çekti. Geçtiğimiz sene aynı dönem içerisinde 93 bin dolar olan su ürünleri ve hayvancılık ürünleri ihracatı, son 1 ayda 5 milyon 87 bin dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle su ürünleri ve hayvancılık ürünlerinde yapılan ihracat ve kg başı miktar oranı toplam ihracatın ağırlığını oluşturdu.

BURSA 3. SIRADA

Bursa, Katar`a yapılan ihracattaki performansı ile Türkiye genelindeki sıralamasını da yükseltti. 21 Mayıs-21 Haziran döneminde yapılan ihracat ile Bursa, İstanbul ve İzmir`in ardından Katar`a en fazla ürün satan 3. kent oldu. Bursa`yı Kocaeli ve Kayseri takip etti.

BTSO: “İHRACATIMIZ KATLANACAK”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Katar ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl arttığını hatırlattı. Katar`ın Türkiye`ye en çok yatırım yapan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Burkay, Körfez ülkelerinin ambargosu sonrası Türkiye ve Katar arasındaki ticari ilişkilerin kısa bir sürede rekor düzeyde arttığını vurguladı. Burkay, bu ticaret hacminin daha da artmasını beklediklerini vurguladı. Bursa iş dünyasının da zor günler geçerken Katar halkının yanında olduğunu belirten İbrahim Burkay, “Geçtiğimiz sene yüzde 35`lik artışla gerçekleştirdiğimiz 13.5 milyon dolarlık ihracat rakamını bu sene ilk 6 ayda neredeyse yakaladık. Amacımız Katar pazarının da en önemli oyuncuları arasında yer almak. Yıl sonuna kadar ihracatımızın katlanarak devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.