• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, “Türkiye`nin önemli ihracat ürünlerinden olan fındığın fiyatı üreticinin yüzünü bir türlü güldürmüyor. Son 4 yıldır külleme ve zirai afetlerle maddi zararlar gören üretici mahsulünün fiyatının maliyetini karşılamadığından yakınıyor” dedi.

TMO`NUN SEKTÖRE GİRMESİYLE FİYATLARDA BEKLENEN ARTIŞ GÖRÜLMEDİ

Karan, “Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) sektöre girmesiyle fiyatlarda beklenen artış görülmedi. TMO`nun alım noktalarından fındık randımana göre 10,5 liralık fiyatları görürken, serbest piyasada fiyatlar 9,5 liradan işlem görüyor.Fiyatların TMO`da ve serbest piyasada farklı olmasını değerlendiren Karan, “Biz burada kimseyi suçlamak istemiyoruz ama sektördeki alıcılarında biraz insaflı davranması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

FINDIK FİYATLARI TMO`DA 10,5 LİRA, SERBEST PİYASADA 9,5 LİRA

Nurittin Karan “TMO 10, 5 lira gibi bir rakam açıkladı ama randıman farkı da var bunun içerisinde fakat serbest piyasada fiyatların 9,5 liraya kadar düştüğünü görüyoruz. Tabi üreticinin elinde çok fazla bir fındık kalmadı bu zamana kadar satıcıların elinde fındık olduğu söyleniyor. Tabi bu fındıkların akıbetini bilmiyoruz ama 9,5 lira gibi bir rakamda maliyetinin altında bir rakam. Bu da üreticiyi memnun edecek bir rakam değil. Elinde fındık olan üreticide bu rakamlara fındığını satmıyor” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRDE BİR TEKELLEŞME VAR

Karan, “En önemlisi TMO`nun piyasada olmasıydı. Çünkü sektörde bir tekelleşme var bunu hükümet ve bütün sektör paydaşları artık kabul ediyor. Sektörde bir tekelleşme var, bu tekelleşmeyi de üretici kendi gücüyle kıramayacağını herkes biliyor. Bundan dolayı devletimizin de bu piyasada bir oyuncu olması önemli. TMO`nun da bundan sonraki dönemde sektörde olmasını düşünüyoruz ve olacağına inanıyoruz. Devletin işin içinde olmasıyla beraber piyasaya bir çeki düzen gelir. Üretici fındığı kaça alacağını bundan sonraki yıllarda bileceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇKS YENİLEME TARİHİ 30 HAZİRAN TARİHİNDE SON BULACAK

Çiftçileri de uyaran Oda Başkanı Karan, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yenileme tarihi 2017 yılı için 30 Haziran tarihinde son bulacak. Çiftçilerimiz bu tarihe kadar kayıtlarını yenilemeleri gerekiyor, bu tarihten önce yapılmasında çiftçimiz içinde fayda var. Biz şuan bu konuda yoğun bir şekilde çiftçilerimiz uyarıyoruz” diye konuştu.