• DOLAR 32.368
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2325.269
  • ...
Bayram ‘birlik`te güzel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER
Dünya genelinde Ramazan Bayramı'nın ilk günü Müslümanlar bayram namazında camilere akın ederek, birbirleriyle bayramlaştı. Müslümanları biraraya getiren bu mübarek günler, bayram ‘birlik`te güzel yorumlarına neden oldu. Liderler birlik beraberlik açıklamalarında bulundu. Bayramda ortaya çıkan bu yoğun manevi kardeşlik ile, birlik beraberlik ortamının devamlı olması gerektiği Müslümanlar tarafından dile getirildi.

Siyasilerden bayram açıklamaları…

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Ataşehir`deki Mimar Sinan Camii`nde  kıldığı bayram namazının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bayrama ilişkin mesajlar veren Erdoğan, “Birliğimiz, beraberliğimiz bizim için çok çok önemli. İnşallah dünya barışı, İslam dünyasının dini bayram olarak çok çok önemsediği bu bayramımız, inşallah bir milat olacaktır. Temennimiz, duamız, bununla birlikte alem-i İslam`da yeni bir dönemin başlangıcına vesile olsun istiyoruz. Zira tüm İslam dünyasında adeta bir parçalanma, bir bölünme havası estirmek isteyenler var. Temenni ediyorum ki bunlar, Ramazan Bayramı ile birlikte çok daha farklı bir uyanışa vesile olacaktır.” açıklamasında bulundu.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM
Başbakan Binali Yıldırım, bayram namazını Refahiye ilçesine bağlı Kayı köyünde köy sakinleri ve komşularıyla kıldı. Cemaatle bayramlaşmasının ardından açıklamalarda bulunan Yıldırım, bayramı bu yıl doğduğu, büyüdüğü köyünde köylüleri ve komşularıyla geçirdiğini söyledi. Bayramların kardeşliğin, birlik ve beraberliğin doruğa ulaştığı günler olduğunu belirten Yıldırım, “İnşallah bu bayram da ülkemizin, milletimizin birliğine, dirliğine, beraberliğine, tüm İslam âleminin kardeşliğine vesile olur.” diye konuştu. Yıldırım, bayramı köyünde komşularıyla, köylüleriyle idrak etmesinin gençlere örnek olmasının önem arz ettiğine dikkatini çekerek, geçmişini bilmeyenin geleceğini inşa edemeyeceğini vurguladı.

HÜDA PAR GENEL BAŞKANI ZEKERİYA YAPICIOĞLU
Ramazan Bayramı münasebetiyle memleketi Batman`da bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bayram namazını Şevket Başak Camii'nde kılıp, halkla bayramlaştı. Bayram namazının ardından cami çıkışı gazetecilere açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, tüm İslam aleminin bayramını tebrik etti. Bir Ramazan Bayramına daha kendilerini ulaştırdığı için Allah`a hamd eden Yapıcıoğlu, “Rahmet iklimi Ramazan'dan sonra Ramazanı oruçla, teravihle, namazla, fıtır sadakaları ve zekâtla geçiren Müminler, Allah`tan bir hediye olarak bugün bayram ediyor. Bayramlar Allah-u Teâlâ`nın şiarlarındandır. O`nun nişanelerindendir, İslam`ın şiarlarındandır. Ümmetin içinde bulunduğu bütün bu olumsuzluklara rağmen inşallah Müminler kıyamete kadar Allah`ın şiarlarından olan bu günleri hep diri tutacaklar. Bayramları hep kutlayacağız. Bu günleri yücelteceğiz ve bu günlerde Allah`ın adını tekbirlerle, hamdlerle yücelteceğiz.” dedi.

Dünyada Bayram…

FİLİSTİN
Mescid-i Aksa'da bayram namazına 10 binlerce kişi katıldı. Kudüslü Müslümanlar bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti. Sabahın erken saatlerinde işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya gitmek için evlerinden çıkan Filistinliler, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu. Kur`an-ı Kerim tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafları çektirdi. Tel Aviv'de ikamet eden yüzlerce Afrika asıllı Müslüman mülteci de bayram namazını Aksa'da kıldı. Kudüs'teki Vakıflar Müdürlüğü Basın Departmanı sorumlusu FirasEd-Dibs, 90 binden fazla Müslümanın bayram namazını Aksa'da eda ettiğini söyledi. Namazın ardından Aksa'nın kapılarında ve şehrin sokaklarında izdiham yaşandı.

MEDİNE
Medine kentindeki Müslümanlar, Ravza-yıMutahhara ve Cennet-ül Baki`nin ulvi lezzetiile Ramazan Bayramı namazını kılmak için Mescid-i Nebevi'ye geldi.

KATAR
Katar'ın başkenti Doha'daki Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Muhammed bin Abduvahab Camisi'ni dolduran Katar`lılar bayram namazını kılarak dua etti.

BOSNA HERSEK
Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşıladı. Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan ve Karadağ`da yaşayan milyonlarca Müslüman, bayram namazında camileri doldurdu. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde bayram namazını kıldıran İslam Birliği Başkanı Hüseyin Kavazovic, cemaate birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

MAKEDONYA
Makedonya'da başkent Üsküp'teki Mustafa Paşa Camii'nde toplanan yüzlerce Müslüman, bayram namazında safları doldurdu. Camide yer bulamayan cemaatin bir bölümü namazı avluda kıldı. Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi'nin kıldırdığı namazda, hutbeyi Recepi adına, İsa Bey Medresesi öğrencisi Orhan Zendeli, Türkçe, Arnavutça ve Makedonca olarak, 3 dilde okudu. Bayram vesilesiyle düzenlenen programda, başta Türkçe olmak üzere bir çok dilde ilahi okunurken, Müslümanlar bayramı coşkuyla idrak etti. Öte yandan Arnavutluk'da bayram namazı başkent Tiran'daki İskender Meydanı'nda kılındı. Namaza her yıl olduğu gibi yoğun katılım oldu. Bayram, Arnavutluk'un diğer şehirlerinde de coşkuyla karşılandı.

SIRBİSTAN
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camii'nde Müslümanlar bayram namazı için bir araya geldi. Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan Novi Pazar'da ise bayram namazı büyük bir katılımla kılındı. Namazın ardından birçok camide Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

LÜBNAN
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlar, şehir merkezindeki Muhammed El-Emin Camii'nde sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya geldi. Bayram namazına eski başbakan Temmam Selam dahil çok sayıda Lübnanlı siyasetçi gelirken, cami girişinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Kur`an-ı Kerim tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar camide bekleyen Lübnanlı Müslümanlar, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Camiye sığmayan yüzlerce Lübnanlı ise, mescidin önünde bulunan Şehitler Meydanı'na hasır sererek namazlarını eda etti.

TUNUS
Tunus'ta Müslümanlar, bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Başkent Tunus'taki Kartaca bölgesindeki Malik ibn Enes Camisi'nde, sabahın ilk dakikalarından itibaren bayram namazını kılmak isteyen Tunusluların adresi oldu. Tunus Cumhurbaşkanı BaciKaid es-Sibsi, Başbakan Yusuf Şahid ve kabineden bazı bakanlar da Tunus'a özgü yerel kıyafet "cellabe" giyerek camide cemaatin arasında yer aldı. Cemaat, bayram namazını kıldıktan sonra okunan hutbe ve duanın ardından birbiriyle bayramlaştı.

AFGANİSTAN
Afganistan'da halk, bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Mezar-ı Şerif kentinin en büyük camisi olan ve Hz. Ali'nin türbesi olduğuna inanılan Ravza'nın önündeki Yeşil Cami'de namazdan önce cemaate hitap ederek terör tehdidinin ülke genelinde gün geçtikçe arttığını vurguladı. Devletin terörle mücadele konusunda yeterince çalışma yapmadığını iddia eden Nur, terörün, din, mezhep ve ırk ayırımı yapmadan hedef aldığını söyledi. Binlerce kişinin katıldığı namazdan sonra okunan hutbede birlik ve beraberliğin önemi vurgulandı. Sıkı güvenlik önlemleri altında kılınan bayram namazı sonrası toplu bayramlaşma töreni düzenlendi.

RUSYA
Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığamayan Müslümanlar, bayram namazını sokaklarda kıldı. Başkentte yaşayan Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği Moskova Merkez Camisi'ne çıkan bütün sokaklar, namaz için kapatıldı. Polis, cami çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Müslümanlar, metal detektörden geçerek ve detaylı üst aramasının ardından camiye alındı. Kalabalık nedeniyle camiye sığmayanlar, namazlarını çevre sokaklarda kıldı. Moskova'da bayram namazı camilerin yanı sıra belediye tarafından belirlenen özel alanlarda da kılındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev, yayımladıkları mesajla ülkedeki Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

GÜRCİSTAN
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te farklı etnik kökenlerden Müslümanlar Ramazan Bayramı'nı kutlamak için Tiflis Cuma Camisi'ne akın etti. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yaşayan ve bayramda şehri ziyaret eden Müslümanlar ile başkentteki üniversitelerde okuyan farklı etnik kökenlerden Müslüman öğrenciler bayram namazını kılmak için çift mihraplı Tiflis Cuma Camisi'nde bir araya geldi

TATARİSTAN
Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını kılmak için camilerde yoğunluk oluşturdu. Kazan'ın merkez camisi olan ve Türk şirketlerince inşa edilen Kul Şerif Camisi'ndeki namazı, cami imamı ve Tataristan Müftüsü Yardımcısı İlfarHasanov kıldırdı. Hasanov, namazın ardından verdiği hutbede, ramazan ayı ve bayramının önemine değindi. Hasanov, Tataristan'da yaşayan Müslümanları birlik ve beraberliğe çağırdı. Kalabalık nedeniyle camiye giremeyen yüzlerce kişi, namazlarını cami kenarında hazırlanan seccadelerde kıldı.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için camilerde toplandı. Müslümanlar, bayram namazı için sabahın ilk saatlerinden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi'ni doldurdu. Bayramın ilk gününün pazara denk gelmesi, ülkede yaşayan Müslümanların bayram namazına katılımını arttırdı. Namaz öncesi Suriye ve Filistin başta olmak üzere İslam coğrafyasında yaşanan sorunların giderilmesi, kan ve gözyaşının bir an evvel dinmesi için dualar edildi. Bayram namazı kılındıktan sonra Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş, hutbe okudu. Duaların ardından cemaat camide bayramlaştı.

KKTC
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) vatandaşlar, Ramazan Bayramı dolayısıyla camileri doldurdu.Lefkoşa'da Hz. Ebubekir Camisi'ne çocuklarıyla gelen vatandaşlar, bayram sevincini birbirleriyle kucaklaşarak yaşadı. Kalabalık nedeniyle camiye giremeyen çok sayıda kişi namazını avluda kıldı.  Vatandaşlara cami avlusunda lokma tatlısı ikram edildi. Okunan hutbe ve edilen duaların ardından Müslümanlar birbirleriyle bayramlaştı.

ETİYOPYA
Etiyopya'nın başkenti AddisAbaba'da yaşayan on binlerce Müslüman, bayram namazı için toplandıkları stadyum ve çevresinde birlikte saf tuttu. Sabahın erken saatlerinden itibaren şehrin farklı bölgelerinden AddisAbaba Stadyumu'na gelen Müslümanlar, eşine zor rastlanır bir atmosfer oluşturdu. Aileleri ve yakınlarıyla stadyuma gelen halk, namazı eda ederek birbiriyle bayramlaştı.

Türkiye`de Bayram…
Mübarek Ramazan Ayının bitmesiyle hüzünlenen Müslümanlar, Bayramı sevinçle karşıladı. On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutarak Rablerine ibadet eden Müslümanlar, Ramazan Bayramını sevinçle karşıladı. Türkiye`nin 81 ilinde Bayram Namazını kılmak için camilere akın eden vatandaşlar, namazdan sonra saflar oluşturarak bayramlaştı.

İSTANBUL
İstanbul`da halk tarihi camilere akın etti. Sultan Ahmet Camiindeki Bayram Namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. HÜDA PAR İl Başkanı Erdal Elibüyük ve Mustazaflar Cemiyeti İstanbul Şube Başkanı Mehmet Eşin de, Bayram Namazını Sultan Ahmet Camiinde eda etti. Öte yandan İlim Kültür Sağlık Eğitim Çevre ve Sosyal Yardım Vakfı üyelerince Bayrampaşa'daki Kocatepe Camii avlusunda, çocukların cemaatle namaz kılmaya alışmaları amacıyla "namaza davet ve hediyeleşme" etkinliği düzenlendi. Bu kapsamda, Bayrampaşa'nın yanı sıra Sarıyer, Bahçelievler ve Esenler'deki camilerde namaz kılan çocuklara hazırlanan hediye poşetleri verildi. Fatih'te de bayram namazı sonrası Fatih Camii'nde kahvaltı ikramı yapılırken, Süleymaniye Camii, Yavuz Selim Camii ve Sümbül Efendi Camii'nde çorba dağıtıldı.  Fatih Belediyesi tarafından Fatih Camii avlusuna kurulan sofralarda, bayram namazını kılan vatandaşlar kahvaltı yaptı.

DİYARBAKIR
Ramazan Bayramı`nın heyecanıyla güne başlayan Diyarbakırlılar, bayram namazlarını kılmak için tarihi camilere akın etti. Ramazan Bayramının İslam ümmetinin vahdetine vesile olmasını dileyen halk, namaz sonrası bayramlaştı. Sabahın erken saatleriyle İslam dünyasının 5. Harem-i Şerifi olan tarihi Ulu Camii`ni dolduran Diyarbakırlılar, camiye sığmayınca avluda namaza durdu. Bayram namazının ardından açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, “Bizlere mübarek Ramazan ayını ibadet ve oruçla geçirtip bayrama kavuşturan Allah`a binlerce hamd ve şükürler olsun.” dedi. Verilen hutbenin ardından camide bulunan halk, bayramlaştı.

VAN
Van`da sabahın erken saatlerinde camileri dolduran vatandaşlar salavat eşliğinde birbirleriyle bayramlaştıktan sonra mezarlıkları ziyaret etti. Bayram Namazı öncesi Hacı Ömer Şabaniye Merkez Camii İmam Hatibi tarafından verilen vaazda, bayramların ve bayramlarda sıla-i rahimin önemi hakkında cemaate vaaz verildi. Şabaniye Merkez Camii'nde kılınan bayram namazından sonra okunan hutbede küskünlerin ve dargınlıkların giderilmesi için bu günlerin birer fırsat olduğuna dikkat çekti. Hutbeden sonra saf tutan cami cemaati birbirleriyle salavatlar eşliğinde bayramlaştı.

GAZİANTEP
Ramazan Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın eden Gaziantep`liler, Ulu Cami başta olmak üzere kentte bulunan tarihi camilerde bayram namazlarını eda ederek, namaz sonrası camide musafahalaşarak bayramlaştı. Sabah erkenden kalkarak namaz için camileri dolduran vatandaşlar, verilen vaazları dinledikten sonra birlikte bayram namazına durdu. Namazın ardından Gaziantep`li vatandaşlar da, Ramazan Bayramının ümmetin birliğine, dirliğine, vahdetine ve kurtuluşuna vesile olmasını dilediler.

MARDİN
Mardin merkez ve ilçelerinde sabahın erken saatlerinde bayram namazı için küçük-büyük herkes camilere akın etti. Sabah namazıyla birlikte cami hoparlörlerinden yükselen teşrik tekbirleri manevi atmosferi doruğa çıkardı.

Kılınan bayram namazı sonrası hutbe verildi. Verilen hutbede, küskünlük ve kırgınlıkların giderilmesi için bu günlerin birer fırsat olduğuna dikkat çekildi.  Hutbeden sonra cami cemaati salâvatlar eşliğinde birbirleriyle bayramlaştı. Camilerdeki bayram kutlamasının ardından bu kez mezarlıkların yolu tutuldu. Kaybettikleri yakınlarını kabristanda ziyaret edenlerin, mezar başlarında uzun süre dua ettikleri ve Yasin-i Şerif okudukları görüldü.

BATMAN
Bayram namazı öncesi camileri dolduran vatandaşlar teşrik tekbirleri getirdi. Kılınan bayram namazının ardından halk, camilerde bayramlaştı. Şevket Başak Camii İmam Hatibi Hıfzullah Kavak, verdiği bayram hutbesinde, şunları söyledi: "Bu bayram, huzur ve esenliğin bayramıdır. Bu bayram, Allah`a gönülden teslim olmuş müminlerin bayramıdır. Bu bayram, yaratılış gaye ve hikmetine uygun bir hayat yaşamanın bayramıdır. Bu bayram, Kur`an ile yenilenmenin bayramıdır."

KASTAMONU
Batı Karadeniz coğrafyası içerisinde yer alan Kastamonu Taşköprü ilçesine bağlı Şehirören köyünde yapılan bayramlaşma etkinliği renkli görüntülere sahne oldu. Civar köylerin birleşerek tek merkezde bir camide eda ettikleri bayram namazından sonra köy sakinleri bayramlaştı. Bayramlaşma esnasında lokum ve ekmek ikram edildi. Daha sonra her köy, kendi arasında kahvaltı programı düzenleyerek birlik ve beraberlik mesajları verdiler.

ŞANLIURFA
Siverek`te Ramazan Bayramı için günün ilk ışıkları ile birlikte camilere akın eden vatandaşlar ilçenin en büyük camisi olan Şeyh Abdulkadir Geylani Camiini doldurdu. Cami içerisinde yer bulamayan vatandaşlar cami bahçesinde namazını eda etti. Bayram Namazı vaktinin yaklaşması ile birlikte cami görevlileri tarafından bayram namazının kılınması ile ilgili bilgi verildi. Namazın ardından okunan hutbe ve yapılan dua sonrası vatandaşlar cami bahçesinde birbirleriyle bayramlaştı. Siverek`te bayram namazını kılan vatandaşlar ölmüş yakınlarını ziyaret etmek amacıyla Asri, Göksügüzel ve Tokdemir mezarlıklarına akın etti.

MERSİN
HÜDA Par Mersin İl Teşkilatından bir heyet, şehadet yıldönümünde Şehid Seyda Mele Fehim ve diğer İslam şehitlerinin kabirlerini ziyaret etti. Heyet, kabir ziyareti kapsamında, 25 Haziran 1992 yılında şehit edilen Şehid Seyda Mele Fehim Yönden'in kabrini ziyaret etti. Heyet, ardından 23 Şubat 1993'te Mersin'de şehit edilen Süleyman Akyüz ve Şehit Rahmetullah Korkmaz`ın kabirlerini de ziyaret ettiler.

İstanbul'un Bayrampaşa, Sarıyer, Bahçelievler ve Esenler ilçelerindeki bazı camilerde bayram namazına gelen çocuklara hediyeler dağıtıldı.

MALATYA
Darende ilçesinde "Somuncu Baba" adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli hazretlerinin türbesinin bulunduğu külliyeye gelen vatandaşlar, 5 bin kişilik camiyi doldurdu. Bayram namazında okunan hutbede, bayramlaşmanın önemi, kardeşlik ve paylaşma vurgusu yapıldı dualar edildi. Namazın ardından camideki Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı. Vatandaşlar cami imam hatipleri tarafından ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'in önünden sırayla geçti. Tekbir ve salavatla yapılan ziyarete, cemaat yoğun ilgi gösterdi. Birbirleriyle bayramlaşan vatandaşlar, daha sonra Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'nin türbesini ziyaret etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir