• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
Ahh Nerde O Eski Bayramlar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte Ramazan`ın son günlerine girdik. Kimimiz teravihi, sahuru, fitresi ile dolu dolu bir Ramazan ayı geçirdi elhamdülillah. Böyle ortamda yetişen çocuklarımız Ramazan`a güzel anlamlar yükleyeceklerdir. Yarın kendileri de yetişkin olduklarında Ramazan ayı onlara derinliklerden hisler uyandıracaktır.

Kimi evlerdeyse Ramazan, yorgunluklar, kavgalar, dedikodularla kayboldu gitti maalesef. O ortamda büyüyen çocuklarımız için de Ramazan`ın anlamı kötü oldu. Çünkü çocuklarımıza ne yaşatırsak, çocuklar için o anlama gelecektir, Ramazan ve bayram…

Bayramlarda da çocuklarımıza nasıl bayram yaşatırsak, çocuklar için bayram o anlama gelir. Hep “Ah nerde o eski bayramlar” der dururuz. Bu iç çekişlerimizin sebebi bugünkü bayramların değişmesinden değil, eskilerin bayrama verdiği değeri, bizlerin verememesindendir.

Çocuklarımız bayram sabahında erkenden kalkıp, günün ilk ışıkları ile tertemiz oksijeni içlerine çekseler… Ocağa koyulan çay ve yapılan böreklerin kokusuyla gözlerini açsalar bu güzel sabaha. Bayram namazına gitme hazırlıklarının tatlı telaşlarını tatsalar. Bayram için alınan elbiselerini giyip evden çıkmadan son provalarını yapma mutluluğunu duysalar… Çocuksu kalpleri heyecanla dolsa…

Dışarı çıktıklarında sokakların bayrama özel bir heyecanı olduğunu görseler… Sabahın daha erken saatinde herkesin camiye koşuştuğunu, kaldırımlarda namaz için bekleyenleri görseler… Namaz sonrası bayramlaşma heyecanını yaşasalar… Ve bir ay sonrasında ilk defa kahvaltıyı tüm aile birlikte yapsalar… Bayramda böylesi güzel bir atmosfere şahit olsa çocuklarımız… İşte o zaman bu bayramlarda güzel olur.

Bayram günü diğer günler gibi olmamalı. O güne katılan anlamlar bayramı güzelleştirenlerdir. Özlem duyduğumuz geçmiş bayramlar değil aslında, o bayrama anlam katan ninelerimiz, dedelerimiz, babalarımız, annelerimiz… Onların modeline büründüğümüz zaman iç çekişlerimizin sonu gelecektir.

O yüzden geçmiş bayram nostaljilerini geriye bırakıp, çocuklarımızda bayramın anlamını güzelleştirebilmek için çabalayalım. Nasıl bir atmosferde bayramı yaşayacağımızın şimdiden planını yapalım.

Şeker tadında bayram geçirmeniz dileğiyle…

SÜMEYYE AKSOY

Bu haberler de ilginizi çekebilir