• DOLAR 32.559
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2431.41
  • ...

ANKARA - "BP 2017 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu'ndan" derlenen bilgilere göre, geçen yıl küresel kömür tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,7 düşüşle 53 milyon ton petrol eşdeğeri azaldı. Küresel birincil enerji kaynakları arasında kömürün payında son yıllarda yaşanan düşüş, küresel düzeyde artan yenilenebilir enerji yatırımları, ülkelerin temiz enerji politikaları ile temiz enerji teknolojilerinin maliyetinin azalması ve sürdürülebilir kaynaklarının enerji sistemlerine dahil edilmesinden kaynaklandı.

EN ÇOK ÇİN KÖMÜR TÜKETTİ

Çin, geçen yıl dünya tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sinden fazlasını tek başına gerçekleştirerek kömürü en çok kullanan ülke oldu. Dünya liderliğini korumasına karşın, Çin'de de kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,6 azalarak 1 milyar 887 milyon 600 bin ton petrol eşdeğerine geriledi. Küresel kömür tüketiminde ikinci ülke 411 milyon 900 bin ton petrol eşdeğeri tüketimiyle Hindistan oldu. Ülkede kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artış gösterdi. Hindistan'ın ardından dünyada en fazla kömür tüketen üçüncü ülke ise ABD. Ülkede geçen yıl kömür kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 8,8 azalışla 358 milyon 400 bin ton petrol eşdeğerine geriledi. Rapora göre, dünyanın büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden Katar, Türkmenistan, Kuveyt, Trinidad ve Tobago ile Ekvador'da son 9 yıldır kömür tüketilmedi.

TÜRKİYE KÖMÜR TÜKETİMİNİ EN ÇOK ARTIRAN 3. ÜLKE

Türkiye'de ise kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10,3 artarak 38,4 milyon petrol eşdeğerine yükseldi. Türkiye, geçen yıl bir önceki yıla göre kömür üretimini, yüzde 18,7 artırarak 15,2 milyon ton petrol eşdeğerle en çok artıran üçüncü ülke oldu. Kömür üretimini en çok artıran ülke ise önceki yıla oranla yüzde 57 artışla 22,8 milyon ton petrol eşdeğeri ile Moğolistan ve yüzde 19,5 artışla 1,8 milyon ton petrol eşdeğerle Pakistan olarak kayıtlara geçti. Dünya genelinde geçen yıl kömür üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,2 azalışla 3 milyar 656 milyon 400 bin ton olurken, tüketim farkı stoklardan karşılandı. (AA)