• DOLAR 32.52
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2419.73
  • ...
 "Ramazan`ı tüm güzelliğiyle yaşadık"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayını geride bırakırken duygu ve düşüncelerini İLKHA'ya paylaşan Mardinliler, Ramazan'ın bereketini ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söylediler.

80 yıldır oruç tuttuğunu, ancak hastalığı nedeniyle son 2 yıldır tutamadığını aktaran Latife Barık, eski Ramazanlardan bahsetti.

Barık, "Eskiden insanlar çok fakirdi, yiyecek bir şey yoktu. Şuan ki gibi bol yiyecek ve içecek yoktu. Çocuklarımızı çok zor şartlar altında büyütüyorduk. Birçok çocuk açlıktan zayıflıyor ve vefat ediyordu. Ancak şöyle bir şey vardı, 7'den 70'e kadar herkes oruç tutar, oruç yemezlerdi.  Sıcağın altında akşama kadar tarlada çalışıyorduk ama orucumuzu bozdurmuyorduk. Eski insanlık oruçlarını bozmazlardı. Şuan ise berbattır, özellikle gençlerin çoğu oruçlu değil, ne diyelim Allah onları ıslah etsin." dedi.

"Ramazan'dan çok memnun ayrıldık, inşallah o da bizden memnun ayrılmıştır"

Başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan bir Ramazan'ın daha sonuna geldiklerini belirten Abdulkadir Üründü, şunları söyledi: "Mevsim normallerine göre çok güzel bir havada geçti Ramazan. Hiç rahatsız etmedi, biz Ramazan'dan çok memnun ayrıldık inşallah o da bizden memnun ayrılmıştır. Ramazan'da paylaşma ve kardeşlik hukuku had safhada yaşandı. Biz bu havayı teneffüs ettik. İnşallah bundan sonraki ramazanlar da bu günkü ramazanları aratmaz. Geleceğimiz olan çocuklarımız da bu mübarek Ramazan ayının kıymetini bilir."

"Ramazan'ı tüm güzelliğiyle yaşadık"

Ramazan ayının çok güzel geçtiğini dile getire Hasip Ertekin ise Allah'tan bir dahaki Ramazan'a kavuşmayı dilediğini söyledi. Eski ramazanların daha güzel geçtiğini ifade eden Ertekin, manevi havanın çok daha fazla olduğunu kaydetti. Ramazan'ı tüm güzelliğiyle yaşadığını, bereketinden faydalandığını ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söyleyen Ertekin, herkesin bayramını şimdiden kutladığını belirtti.

"Fakir ve fukarayı gözetmek demektir Ramazan"

Ramazan'ın ayının bereket ayı olduğuna vurgu yapan ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise şunları söyledi: "Ramazan ayı bereket ayıdır, hayır ayıdır. Ramazan demek; fakir ve fukarayı gözetmek demektir. Bunları insan yaparsa tam olarak Ramazan'ı yaşamış oluyor. Şuan ki ramazanlar eski ramazanlar gibi değil ama yine de Allah'a çok şükür."

Mardin'e Hatay'dan geldiğini dile getiren Şeyhmus Savuncu da Ramazan ayının Mardin'de daha iyi geçtiğini söyledi. Ramazan ayının Mardin'de daha güzel geçmesinin nedenini tarihi geçmesini ve yapılarına bağlayan Savuncu, bu tarihi güzelliğin tüm dünyaya yansıtılması gerektiğini söyledi. Savuncu, "Şu güzelim Mardin'in tam orasında veya bahçesinde bir etkinlik düzenlenebilirdi, tabi ki bu etkinlik faydalı olacaktı. Manevi anlamda... Tabi olmadıysa seneye inşallah yapılır. Ramazan'da umarım güzel etkinlikler olur burada." diye konuştu.

"Gidişine üzülüyoruz"

Elinden gediği kadar Ramazan-ı Şerif'in maneviyatından faydalanmaya çalıştıklarını kaydeden Nurettin Fidan, ancak şu an Ramazan ayı bittiği için üzüldüklerini söyledi. Fidan, "Ramazan ilk geldiği zaman biraz sıkıntı çekiyoruz ama daha sonra hemen alışıyoruz ve gidince de üzülüyoruz. Manevi havayı yakaladığımız için kaybetmek istemiyoruz." dedi.

"Keşke bitmeseydi"

Ramazan'ın bitmesine üzüldüklerini dile getiren Zübeyde Güldalı ise "Ramazan ayı keşke bitmeseydi." dedi.

Ramazan'ın çok güzel geçtiğini belirte Muhlis Ersan da havaların serin geçtiğini, bu yüzden hiç zorlanmadıklarını söyledi.

Ramazan ayının bittiği için üzüldüklerini, fakat bayram ile sevindiklerini aktaran Şeyhmus Olgaç, "Rabbim bizi önümüzdeki Ramazan'a da ulaştırsın inşallah." dedi.  (M. Salih Keskin - İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir