• DOLAR 32.601
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2504.903
  • ...
"Yemek saatlerinde taziyeye gitmeyelim"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek, Kızıltepe ilçe merkezinde bulunan Yeni Camide katıldığı Cuma namazı öncesi yaptığı sohbette, son yıllarda büyük bir külfet haline gelen taziyelerde yapılan yemeklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Birçok taziye sahibinin borç ve faiz altına girerek yapılan yemek masraflarını karşılayabildiklerini belirten Çiçek, sadece uzaktan gelen misafirlere yemek yapılmasında bir sakıncanın olmadığını ama akraba ve komşuların yemek saatlerinde taziyeye gitmemeleri gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 3 ay önce Kızıltepe`deki İslami STK`lar, birçok vatandaşın taziyede yapılan yemek masrafını karşılayabilmek için faize bulaştığına dikkat çekerek, taziyede yapılan yemeklerin kaldırılması için çalışma başlatmıştı. Bu konuda bölgedeki âlimler ve kanaat önderlerinden başta olmak üzere yaptıkları görüşme ve ziyaretlerde olumlu sonuç almışlardı.

STK'ların çalışmalarından haberdar olan Mardin il Müftüsü İsmail Çiçek, ilçe müftüleri ve vaizleri bu uygulamanın kaldırılması yönünde destek vererek bugün tüm camilerde bu konu işlediler.

“3 gün boyunca öğlen akşam yemeği gerçek manada belimizi bükmeye başladı”

Bazı vatandaşların taziyede verdikleri yemek masrafını karşılayabilmek için faize bulaştıklarını belirten Çiçek, “Taziye çok güzel sünnet olan bir uygulama Allah Resulü'nün tavsiye ettiği, bizzat uyguladığı hem cenazesine katıldığı hem cenazesinden sonra taziyesinde bulunduğu gerçeği var. Hz. Cafer şehit ediliyor. Peygamberimiz (sav) diyor ki ‘Cafer ailesinin yemeğe ihtiyacı var hüznü çok fazla ona yemek yapın. Onun yemek içmek yapacak hali yok. Siz müminler olarak onun evine yemek taşıyın.` 3 gün boyunca öğlen, akşam yemeği gerçek manada belimizi bükmeye başladı. Hem de bunun sonunda birde 500 kişilik davetiyeler başladı, işin gösteri boyutu takva boyutunun önüne geçti. Hatta bize ulaşan bilgiler şöyle: Hocam babam vefat etti, 40-50 milyar masraf oldu, annem vefat etti 15-20 milyar masraf oldu sonunda haciz geldi. Çünkü biz bankadan istemeden faiz almıştık. Hocam abim taziyede kaldı, cenazesine gelemedi çünkü yemek hazırlıyordu. Kötü demiyoruz kesinlikle iyi bir adetti iyi bir anlayışla başladı ama artık gerçekten taziye geleneği bizi yormaya başladı.” diye konuştu.

"Yemek saatlerinde taziyeye gitmeyelim"

Mardin ilindeki bütün camilerde taziyelerde verilen yemek konusunu işleyeceklerini söyleyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Taziyelere devam edeceğiz. 3 aydır burada bir çalışma var. Kızıltepe merkezli buradaki STK kardeşlerimiz yürütüyorlar, herkesle konuşuyorlar ne yapalım diye, ortak kabul şöyle bugün bütün il genelinde bütün camilerimizde ufak ufak bu konuları işlemeye başlıyoruz. Öğlen ve akşam vakitlerinde, yemek saatlerinde taziyeye gitmeyelim. Bunun dışında muhakkak taziyeyi ihaml etmeyelim. Taziye bir sünnettir, taziye acıyı paylaşmaktır, taziyemize gidelim. Ev sahibi uzaktan gelen misafirleri için yemek hazırlasın taziye sahiplerine söyleyecek bir sözümüz yok ama taziye ye giden kardeşlerimiz öğle vakti giderse böyle anlaşılır yemek hazırla getir. Babası öldü, anası öldü, ciğer paresi öldü yüreği yanık adamın birde onları bırakıp yemek hazırlaması uygun değil.”

“Taziyeleri muhakkak devam ettireceğiz. Çayımız, mırramız, dualarımız olsun”

Taziye geleneklerine devam edeceklerini söyleyen Çiçek, "Bazen yemek hazırlaması da yetmiyor. Bazen şeytan iğvalarıyla bizi boş bırakmıyor. ‘Ahmet'in yemeği daha güzeldi, bu biraz ucuzuna kaçmış Mehmet'in ki daha hoştu, bunun ki hoş olmadı.` diye gariban kardeşlerimiz var Allah herkesin bütçesini aynı vermedi ki… Taziyeleri muhakkak devam ettireceğiz. Çayımız, mırramız, dualarımız olsun. Hatta gelen hocamız mümkünse Fatiha'dan sonra bir ayet ile bir hadis okusun taziyelerde bu güzelliği kazanalım, kendimiz geliştirelim öğrendiklerimizi evlatlarımıza taşıyalım hep birlikte cennetlik olalım.” Şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Çiçek, son olarak şunları söyledi: "Değerli kardeşlerim; biz müftülerimiz olarak, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerimiz olarak, önde gelen Seydalarımız, âlimlerimiz olarak bunları konuştuk sizlere de ifade etmek istiyoruz. Bizim ki tebliğden başka bir şey değildir, isteyen kardeşimiz devam edebilir fakat bir il müftünüz olarak gönlümüzden geçeni paylaşmak isterim; taziyelerimiz devam etsin, güzelliklerimiz devam etsin, bereketimiz devam etsin ama taziyelerimiz üzeleceğimiz bir şekle dönüşmesin. Kişi babasının, annesini vefatına üzülüyor. Birde insanlara göstermelik olarak kimseye söylemeden gidip faiz alıp kaldırıyorsa ayrıca bir günahın içerisine girmiş olacak. Değerli kardeşlerim bundan uzak duralım inşallah.”

Cami imamı Mehmet Salih Çalka ise okuduğu hutbenin sonunda taziye yemekleri hakkında şunları söyledi:

"Yakını kaybeden Müslümanın acısını paylaşmak üzere yapılan taziye ziyaretleri yöremizin en önemli ve anlamlı bir geleneğidir. Bu adet temenni Hz. Peygamberin uygulamalarından o hem fiili olarak taziyede bulunmuş aynı zamanda sözlü olarak taziye ziyaretlerini teşvik etmiştir… Ölünün ailesinin yemek hazırlayıp başkalarına ikram etmeleri hüznün bulunduğu sırada ayrıca bir külfet teşkil edeceği için islam bilgilerince mekruh sayılmıştı. Bu itibarla hem sünnet hem de yöremizin en anlamlı geleneklerinden olan taziye ziyaretleri asla ihmal edilmemelidir. Uzaktan gelen misafirler dışında komşu ve yakınları olarak yemek saatleri dışında taziyeleri ziyaret ederek sünnetin aslına döndürülmesine katkı sunalım. Bu uygulama ile de taziye sahipleri olarak da taziyelerde misafiri ağırlamak maksatlı yemek işiyle uğraşmak yerine vefat eden kardeşimiz adına bolca dua ve zikir yanında ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunalım."

(Mehmet Aslan-İLKHA) 









 

Bu haberler de ilginizi çekebilir