• DOLAR 32.592
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2498.181
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL - "Stokholm sendromu" bildiğiniz gibi; rehinenin, kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir. Şu an da bu ilişki, rehine durumundaki Katar ve rehineci konumundaki ABD arasında yaşanıyor. Hatırlayın, ABD başkanı Donald Trump, Katar'ı terörizmin "üst düzey sponsoru" olarak nitelemişti. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu ülkeler de dayıları ABD`nin emri gereği, Katar'la ekonomik ve diplomatik ilişkilerini kesmişti. Yok efendim Katar gıda krizi ile karşılaştı, Türkiye uçaklarla gıda gönderdi de, bugün de gemilerle gıdalar yola çıktı da…vs.vs.vs… Bu kadar parayı oraya buraya veren bir ülke aç kalır mı? Gerçekler nedir? Gerçekler insanın midesini bulandırıyor. Trump göstere göstere, açık açık Katar`ın parasının üstüne çöküyor. Ses çıkaran yok! Alan razı veren razı…

HEM 12 MİLYAR DOLAR VER HEM DE 60 BİN ABD`LİYE İŞ İMKANI SAĞLA!

Bakınız daha geçen hafta, Katar Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD ile 12 milyar dolar karşılığında 72 adet F-15 tipi savaş uçağı alımı konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Hatta Söz konusu anlaşmanın "ABD'de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı" bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, anlaşmanın "bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı" da ifade edilmişti. Düşünün hem 12 milyar dolar veriyorlar, hem de ABD`de 60 bin kişiye de iş imkanı sağlıyorlar. Bu nasıl iştir?

ŞİMDİ DE AMERİCAN AİRLİNES'İN HİSSELERİNİ ALACAKLAR

Bu yeterli değilmiş gibi dün de, ABD havayolu şirketi American Airlines tarafından yapılan açıklamaya göre, Katar Havayolları'nın American Airlines`e ait yüzde 10 hisseye talip olduğu duyuruldu. American Airlines, herhangi bir satış ya da ortaklık düşünmemesine ve arayışta olmamasına rağmen böyle bir teklifin geldiğini belirtti. Katar Airways'in talip olduğu bu yüzde, 808 milyon dolar değerinde. ABD merkezli havayolu şirketi, teklifin Katar Airways CEO'su Akbar Al Baker tarafından yapıldığını ve American Airlines CEO'su Doug Parker ile bir görüşme yapıldığını doğruladı.

ACIKLI VE ZİLLET DOLU

İşin en acıklı ve zillet dolu ifadesi ise; sözüm ona American Airlines yetkilileri zamanı geldiğinde, Hart-Scott-Rodino (HSR) yasası kapsamında Katar Havayolları tarafından sunulan resmi teklife lutfedip yanıt verileceğini belirtmişler. Teksas merkezli şirket yabancı ortaklık kanununun firmanın yönetim kurulundaki oy dağılımında en fazla yüzde 24.9 ağırlığının olabileceğini de ayrıca hatırlatmış.

AMERİCAN AİRLİNES`İN BORSADA DEĞERİ YÜKSELDİ

Tabii havadan böyle bir paraya kavuşacak olan American Airlines hisseleri de, bu gelişmeyle borsada yüzde 5 oranında değer kazandı. Duyurunun ardından Southwest, Delta, JetBlue gibi diğer havayolu şirketlerinin de hisse senedi değerlerinde yükseliş gözlemlendi. Katar firmanın yönetim kurulundaki 24.9 oranındaki sınırı aşmadığı takdirde American Airlines hisselerini almasının önünde de yasa gereği bir engel bulunmuyor.

YENİ AYI ABD

İki firmanın da yetkilileri basın açıklamalarının dışındaki taleplere yanıt vermezken, uzmanlar Katar Havayolları ve American Airlines arasındaki yakınlaşmayı sıra dışı ve tuhaf buluyorlar. Çünkü ABD firmasının CEO su Doug Parker, Körfez ülkelerinin sektördeki atılımlarının ABD taşıyıcılarına zarar verdiğini belirterek, hükümetten yük sesle önlem alınmasını isteyen yöneticilerden biri olarak biliniyor. Şirketin yaptığı basın açıklamasında ise, "Teklif edilen yatırım beklenmedik ve hiçbir şekilde şirketimizin yönetim kurulu yapısını, yönetimini değiştirmesi mümkün değil" ifadeleri kullanılıyor. Sonuç; Çeçenistan`a, Kırım`a, vesair yerlere çöreklenen Rusya "Ayı" olarak bilinirdi. Fakat yeni "Ayı" herhalde ABD! Ve “köprüyü geçene kadar milyar dolarlarla DAYI`sını besleyen” de ne yazık ki Katar!