• DOLAR 32.576
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2420.256
  • ...
Bir yılda trafiğe 7 bin 300 kurban: Bayram Kazaya Kalmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan Bayramı dolayısıyla yakın-akraba ziyareti için vatandaşlar yollara düştü. İstanbul`dan sadece otobüslerle 6 günde seyahat edeceklerin sayısının 600 bin civarı olduğu belirtildi. Yollardaki yoğunluk, dikkati trafik kazalarına çekti. TÜİK verilerine göre 2016 yılında 7 bin 300 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Uzmanlar her zaman olduğu gibi yine sürücüleri trafik kurallarına uyma konusunda uyardı.

Muhsin Şenol-DOĞURHBABER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılına ilişkin kaza istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre bir yılda 7 bin 300 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Ramazan Bayramı`nın yaklaşmasıyla birlikte akrabalarını ziyaret etmek için memleketlerine gidecek sürücülere uyarı ve tavsiyelerde bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Araç bakımlarının yapıldıktan sonra yola çıkılması ve uzun yolculuklarda mola verilmesi gerektiğini vurguladı. Âlimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek de, “Nasıl ki biz bir başkasının hayatına kast edemiyorsak, bu manada trafik kurallarına uymak her bir Müslümanın görevidir.” dedi.

1 MİLYON 182 BİN 491 TRAFİK KAZASI

TÜİK`in açıkladığı verilere göre Türkiye karayolu ağında 2016 yılında toplam bir milyon 182 bin 491 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin 363`ü maddi hasarlı, 185 bin 128`i ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası oldu. Yıl içerisinde meydana gelen ölümle veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarının % 75'i yerleşim yeri içinde, % 25'i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.

185 BİN 128 ÖLÜMLÜ VE YARALANMALI TRAFİK KAZASI

Türkiye`de 2016 yılında meydana gelen 185 bin 128`i ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 493 kişi kaza yerinde, 3 bin 807 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Ölümlerin % 48,3'ü, yaralanmaların % 67,3'ü yerleşim yeri içinde gerçekleşirken, ölümlerin % 51,7`si, yaralanmaların ise % 32,7`si yerleşim yeri dışında oldu.

TRAFİĞE DEĞİL ADETA SAVAŞA ÇIKIYORLAR

Karayolu ağında 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin % 43,5`i sürücü,  % 33,1'i yolcu, % 23,4'ü ise yaya oldu. Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin % 77,9'unun erkek, % 22,1`inin kadın, yaralananların ise % 69,3'ünün erkek, % 30,7'sinin kadın olduğu görüldü.

SÜRÜCÜ KUSURLARI % 89,6 İLE İLK SIRADA

Türkiye`de 2016 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 kusura bakıldığında, kusurların % 89,6'sının sürücü, % 8,7'sinin yaya, % 0,8'inin yol, % 0,5'inin taşıt ve % 0,4'ünün yolcu kaynaklı olduğu görüldü.

TEMMUZA VE CUMAYA DİKKAT!

Türkiye`de 2016 yılında meydana gelen 185 bin 128 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında Temmuz ayı % 10,7 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olurken Ocak ayı % 5,9 pay ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazaların % 15,1 pay ile en fazla Cuma günü ve % 13,6 pay ile en az Perşembe günü gerçekleştiği görüldü.

“BAYRAM DÖNEMLERİNDE TRAFİK KAZA BİLANÇOSU ARTIYOR”

Ramazan ve Kurban bayramlarında trafik kazası oranlarının normal zamanlara göre çok daha fazla meydana geldiğini belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın sürücüleri uyararak, “Kurban ve Ramazan bayramlarında meydana gelen trafik kazaları bilançosu maalesef artıyor. Normal zamanda günde ortalama 12 kişi hayatını kaybederken bu rakam bayramlarda 18-22 kişiye kadar çıkabiliyor” şeklinde konuştu. Vatandaşları bayram trafiğinde daha dikkatli olmaları için uyaran Apaydın, “Ramazan bayramının yaz aylarına gelmesiyle trafikte iki kat daha dikkatli olunmalıdır. Yağışlı ve sıcak havalara ülke genelinde dikkat edilmelidir. Yağışlı havalarda direksiyon hâkimiyetine oldukça dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak havalarda ise asfalt erimesi gibi durumlarla karşılaşılabilir ya da yol yapım çalışmalarına denk gelinebilir.

“YOLCULUK ESNASINDA İKİ SAATE BİR MOLA VERİLMELİ”

Bayram seyahatleri olabildiğince toplu taşıma araçları ile yapılmalıdır. Yolculuk esnasında en fazla iki saatte bir mola verilmelidir. Oruçluyken kan şekerinin düşmesinden dolayı refleksler zayıflayabiliyor. Bu sebeple 15 dakikalık bir mola belki de olası bir kazayı engeller. Ramazan bayramınızı acı şekilde noktalayamayın. Trafik kurallarına uymak, aracın yazlık bakımlarını yaptırmak, emniyet kemeri takmak, uyarı levhalarını takip etmek gibi davranışlar bayramınızın acı kazalarla geçmesini engeller” diye belirtti.

“TRAFİK KURALLARINA UYMAK HER BİR MÜSLÜMANIN GÖREVİDİR”

İnsan hayatının yani yaşamın büyük emanet olduğunu dile getiren Molla Beşir Şimşek, “Yeryüzündeki bütün nimetler insanoğlunun rahatı ve huzuru, dünya ve ahiretin saadeti için verilmiştir. İnsanın bu değerli emanete sahip çıkması gerekir. Özellikle bayram günlerinde yani akrabalarımızı, dostlarımızı ziyaret ettiğimiz mutlu günlerimizde yollara düşüyoruz. Fakat bu güzel günlerini mutsuzluğa dönüştürmemek için herkese trafikte dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz. Nasıl ki biz bir başkasının hayatına kast edemiyorsak bu manada trafik kurallarına uymak her bir Müslümanın görevidir.” şeklinde konuştu.

“KURALI İHLAL ETTİĞİNİZDE TANIMADIĞINIZ ONLARCA İNSANIN DA CANINA KAST ETMİŞ OLUYORSUNUZ”

Şimşek, sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurguladığı konuşmasını şöyle noktaladı: “Trafik kuralları insan sağlığının muhafazası için çok elzem hususlardır mutlaka riayet edilmesi gerekir. Çünkü bu kurallar yaşanmışlıkların vermiş olduğu tecrübeler ışığında konmuş kurallardır. Belki de beşerlerin koyduğu kurallar içerisinde insanların en çok itaat ile mükellef olduğu kuralların başında gelmektedirler. Bu yüzden her bir sürücünün bu güzel günleri felakete dönüştürmemek için mutlaka bu kurallara uyması gerekir. Çünkü siz bir kuralı ihlal ettiğinizde tanımadığınız onlarca insanın da canına malına kast etmiş oluyorsunuz. Allah yola çıkan herkesi selametle gitmek istedikleri yerlere ulaştırsın.”

“6 günde 600 bin kişi İstanbul'dan ayrılacak”

TOFED Genel Başkanı Özcan, bayramdan önceki 6 günlük sürede 600 bin kişinin İstanbul'dan yaz ve bayram tatili için ayrılacağını söyledi.

İSTANBUL

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, Ramazan Bayramı ve yaz tatilinin başlangıcının neredeyse aynı döneme gelmesinin otobüs biletlerine olan ilgiyi artırdığını, bilet talebinde adeta patlama yaşandığını söyledi.

"OTOBÜS BİLETLERİ TÜKENDİ"

Tüm Türkiye'de hareketliliğin yaşandığını belirten Özcan, "Ancak İstanbul'da aşırı bir yoğunluk var. Dünden itibaren başlayıp 23 Haziran Cuma tarihine kadarki tüm biletler 15-20 gün önceden tükendi. Anadolu ve Trakya dahil olmak üzere bilet kalmadı." ifadelerini kullandı.

 "İSTANBUL'DAN HER GÜN 2 BİN 500 OTOBÜS ÇIKIYOR"

Özcan, pazartesi ile cumartesiyi kapsayan bayramdan önceki 6 günlük sürede (19-24 Haziran) İstanbul'dan yoğun bir otobüs çıkışı yaşanacağı bilgisini verdi. Şu anda İstanbul'dan her gün 2 bin 500 otobüsün çıktığını dile getiren Özcan, "Bayramda önceki 6 gün boyunca İstanbul'da her gün 2 bin 500 otobüs çıkmış olacak. 35 kişilik de 42-45 kişilik de otobüsler mevcut. Bu otobüslerde ortalama 40 kişi olduğunu ele aldığımızda 6 günde 600 bin kişi İstanbul'dan yaz ve bayram tatili için otobüsle ayrılmış olacak." dedi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir