• DOLAR 32.593
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2499.91
  • ...
Musul enkaz altında! Katliam Yıkım Vahşet
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Şiddetli çatışmaların yaşandığı ve bombardımanların eksik olmadığı Irak`ın Musul kentinde yıkık binaların altından her gün onlarca ceset çıkarılıyor. Musul operasyonlarında sona yaklaşılıyor; ancak sivillerin yaşadığı felaketlerin ardı arkası kesilmiyor. Savaştan kaçan siviller çoğu kez ABD öncülüğündeki koalisyonun hedefi oluyor. Kaçamayanlar ise canlı kalkan olarak kullanılıyor. Yanlışlıkla yapılan bombardımanlar da en çok onları vuruyor. Bağdat`tan Musul`a gelen Sivil Savunma ekipleri, kentin batı yakasında yıkılan binaların enkazında arama faaliyeti yürütüyor. Yetkililer, 3 ay içerisinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 800 sivile ait cesedin çıkarıldığını belirtiyor. Irak Alimler Birliği Üyesi Prof. Dr. Yahya Et-Tai, Musul`da yaşanan insanlık krizi ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Tai, bombalamalarda nice ailelerin yok olduğunu belirtti. Büyük bir trajedinin yaşandığını ifade eden Tai, Musul`un Irak`taki bölünmüşlüğe ‘kurban` edildiğini kaydetti.

MUSUL`DA BÜYÜK BİR TRAJEDİ YAŞANIYOR!

Musul`da hedef gözetmeden yapılan bombalamalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirten Tai, “Şu anda koalisyon güçleri adı verilen Amerika öncülüğündeki güçler rastgele Musul`u bombalıyor ve bunun sonucunda bazı aileler olduğu gibi yok oluyor. Bunun yanında yüzlerle ifade edilen katliamlar oluyor. Bir seferinde 400 kişi, bir seferinde 200 kişi, başka bir seferinde 50 kişi, 30 kişi ve bu şekilde katliamlar devam ediyor. Herkesin gözü önünde bunlar cereyan ediyor. Şu anda Musul`da tam bir dram yaşanıyor. Tam bir trajedi yaşanıyor. Katliamlar var. Rastgele bir hava bombardımanı var.” dedi.

“MUSUL KURBAN OLARAK SEÇİLDİ”

Irak`taki bölünmüşlüğün Musul`daki krizin çözümünü geciktirdiğini ifade eden Tai, “Irak`ta şu anda bir bölünmüşlük var. Şii`ler bunu destekliyor. Kürtler de kendilerine göre bu bölünmüşlüğü destekliyorlar. Zaten Sünni blokun Irak meclisinde yüzde 20 kadar temsiliyeti var ve bunların da hiçbir etkisi yok. Seçilen şahsiyetler son derece silik ve zayıf şahsiyetler. Bunların hiçbir söz ve etkileme güçleri yok. Bunların varlıkları ile yoklukları birdir. O bakımdan şu anda Musul aslında bu durumun kurbanı olarak seçilmiş durumdadır.” şeklinde konuştu.

“BUNUN ADI; MUSUL`U İMHA OPERASYONU”

Musul`u kurtarma operasyonu adı altında başlayan saldırıların, Musul`u yıkma operasyonuna dönüştüğünü kaydeden Tai, “Biz Musul`un kurtarılması diye bir şeyden söz edemeyiz. Ancak Musul`un yıkılmasından söz edebiliriz. Çünkü Musul diye bir şey bırakmadılar. Şu anda artık kurtarılacak bir Musul yok ortada. Zira DAEŞ düzenli bir savaş vermiyor sokak savaşı veriyor. Ve her yerde, her an her şey olabiliyor. Dolayısıyla burada düzenli bir ordu yok ki siz o orduyu aşıp bir şehri alasınız. Şu anda tamamen şehrin içine dağılmış vaziyetteler. Ve bulundukları yerler hava bombardımanı ile her türlü saldırıyla imha ediliyor. Dolayısıyla biz şuanda Musul`un kurtarılmasından söz edemeyiz. Şu an Musul`u tamamen imha etme durumu söz konusu.” ifadelerini kullandı.

“MUSUL`A SES VERİLMELİ”

 “Bu konudaki sessizlik insanlığın vicdanını zedeliyor.” diyen Tai, son olarak şunları kaydetti: “Uluslararası camialar, sivil toplum kuruluşları, herkesin bu konuda sorumluluğu vardır. Bu hem kanuni, hem hukuki hem vicdani bir sorumluluktur. Ama maalesef kimse bu konuda bir şey söylemiyor. Bu nedenle bizim çağrımız uluslararası kuruluşların insani, vicdani, kanuni ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirerek Musul`a ses vermesidir.”

MUSUL`DA 850 BİNDEN FAZLA SİVİL YERİNDEN EDİLDİ

BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, yaptığı son açıklamada; "Bölgede 150 ila 200 bin sivilin mahsur kaldığını sanıyoruz. Temiz su ve yiyeceğin bulunmadığı bölgedekiler çaresiz durumda." diye konuştu. Musul'dan hâlihazırda 860 bin kişinin kaçtığına işaret eden Grande, günde ortalama 8 bin ila 15 bin kişinin bölgeden kaçmaya devam ettiğini söyledi.

FOSFOR BOMBASI KULLANILDI

ABD öncülüğündeki askeri koalisyon üç hafta önce Musul'da fosfor bombası kullandı. Her bölgesi alev alev yanan şehirde, kimyasal silah kategorisinde bulunan fosfor bombaları kullanıldı. Koalisyon güçleri Musul'un batısında fosfor bombası kullanıldığı iddialarını reddetse de, sosyal medyada kimyasal silahlar kullanıldığını tespit eden çok sayıda görüntü ortaya çıktı. ABD`nin beyaz fosfor mühimmatını operasyonun başından beri kullandığı söyleniyordu ancak söz konusu iddialar kamuoyunun gündemine gelmemişti.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir